Η επικείμενη πώληση της Nova, η είσοδος της ΔΕΗ στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών και η όλο και περισσότερο δυναμική παρουσία της Inalan στις οπτικές ίνες συνθέτουν το νέο σκηνικό της ελληνικής αγοράς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Μάλιστα, οι ανακατατάξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δε θα αργήσουν να έρθουν, καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το θέμα της εξαγοράς της Nova, για την οποία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε σχήματα.
Σε ό,τι αφορά τη Nova, της οποίας η τιμή πώλησης εκτιμάται σε 1,5 δισ.ευρώ, οι προτάσεις που έχουν προκριθεί είναι αυτές του βρετανικού επενδυτικού κεφαλαίου APAX, των αμερικανικών funds Searchlight Capital Partners - Warburg Pincus, του σαουδαραβικού τηλεπικοινωνιακού φορέα Saudi Telecom Company και της Etisalat από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την εντολή αναζήτησης αγοραστή έχουν αναλάβει από κοινού η JP Morgan και η Morgan Stanley.
Σημαντικό στοιχείο για τη Nova είναι ακόμη ότι μέσα σε μια πενταετία κατάφερε να τετραπλασιάσει τις πωλήσεις και τα κέρδη EBITDA, τα οποία εκτιμώνται σε 1 δισ.ευρώ.
Ακόμη, οι προοπτικές της ενισχύονται και από την πρόσφατη συμφωνία με τη Cosmote για μετάδοση κοινού αθλητικού περιεχομένου προς τους συνδρομητές και των δύο εταιρειών για μια τριετία. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ενισχύσει σημαντικά τη συνδρομητική τηλεόραση. Με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2023 η Nova είχε 435.000 συνδρομητές στην τηλεοπτική της πλατφόρμα.
Η Nova, ακόμη, ήταν η πρώτη εταιρεία, η οποία τον περσινό Ιανουάριο, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ενοποίησης της με τη Wind «τάραξε» τα νερά της λιανικής των τηλεπικοινωνιών εγκαινιάζοντας νέα φθηνά τιμολόγια και προσφορές τόσο για σταθερές, όσο και για κινητές τηλεπικοινωνίες. Μάλιστα οδήγησε και τις ανταγωνίστριες της OTE και Vodafone να δημιουργήσουν νέα πακέτα unlimited στην κινητή τηλεφωνία.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Nova είχε ανακοινώσει ένα δυναμικό επενδυτικό πλάνο έως το 2027, ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορούσε μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των οπτικών ινών και των δικτύων 5 G.
Η ΔΕΗ από τη μεριά της, μέσω της θυγατρικής FiberGrid έχει αναλάβει την ανάπτυξη και την παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών FTTH. Μέχρι στιγμής έχει φθάσει σε 140.000 κατοικίες σε 12 Δήμους της Αττικής, ενώ ανέθεσε με διαγωνισμούς σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.
Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Ο στόχος του ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στη διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με τη διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του τις υπηρεσίες που επιθυμεί.
Η Inalan ξεκίνησε να δραστηροποιείται στην Ελλάδα από το 2014 με τη μορφή ενός μικρού project. Επειδή, ακριβώς επικεντρώθηκε στις οπτικές ίνες κατάφερε να αναπττύξει ένα δίκτυο εταιρικών αλλά και ιδιωτών πελατών. Η ουκρανικών συμφερόντων εταιρεία, σήμερα παρέχει υπηρεσίες FTTH σε περιοχές της Αθήνα και της Θεσσαλονίκης με δικό της, ιδιωτικό δίκτυο, τόσο σε επιχειρήσεις αλλά και σε νοικοκυριά.
Η βασική διαφορά της υπηρεσίας που παρέχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι οι συμμετρικές ταχύτητες, δηλαδή ίσες ταχύτητες download και upload που μπορούν να φθάσουν ως τα 10 Gbps. Σε ό,τι αφορά τους οικιακούς χρήστες οι προσφερόμενες ταχύτητες είναι από 100 Mbps ως 1 Gbps.
Με την υποστήριξη του καναδικού fund Fiera Infrastructure η Inalan αναμένεται να επενδύσει περί τα 150 εκατ. ευρώ ως το 2028. Μέχρι σήμερα αριθμεί 10.000 συνδρομητές, ωστόσο το καναδικό fund θέλει να ενισχύσει την παρουσία του, έχοντας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα χαμηλής όχλησης έργα που πραγματοποιεί για τη δημιουργία και ανάπτυξη των υποδομών της. Παράλληλα η Inalan στοχεύει να εισέλθει και στον τομέα της χονδρικής πώλησης.
Ο ΟΤΕ, φυσικά εξακολουθεί να κατέχει τα πρώτεία, τόσο σε αριθμό συνδρομητών όσο και σε έκταση δικτύων. Ο όμιλος έχει κατασκευάσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH στην Ελλάδα, μέσα στο 2024 επέκτεινε το δίκτυο FTTH σε 32 επιπλέον δήμους της χώρας.
Η επέκταση του FTTH πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ΟΤΕ άνω των 3 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στο χτίσιμο του μέλλοντος μιας συνδεδεμένης Ελλάδας. Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο Όμιλος θα φέρει το FTTH σε 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Σήμερα, πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber έχουν πάνω από 1,37 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος μέχρι το τέλος του 2024 είναι τα 1,8 εκατ.
Η Vodafone, από την πλευρά της, παραμένει και αυτή στο αρχικό της πλάνο που προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων 1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, ως το 2029, τόσο για την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και για τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια, βάσει αυτών που προβλέπει ο επενδυτικός σχεδιασμός της Vodafone Ελλάδος.
Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2021. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχει υλοποιήσει περίπου 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και περίπου 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH.
Η Vodafone έχει αναπτύξει δίκτυα σε περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Βέροιας, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Αυτή την περίοδο δίκτυα οπτικών ινών κατασκευάζονται επίσης στην Πάτρα, την Κοζάνη και τον Βόλο ενώ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες στα Ιωάννινα. Στόχος είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH).