Intel: Στα 8,5 δισ. δολάρια η χρηματοδότηση από το CHIPS Act - Διεκδικεί άλλα 11 δισ.
Shutterstock
Shutterstock

Intel: Στα 8,5 δισ. δολάρια η χρηματοδότηση από το CHIPS Act - Διεκδικεί άλλα 11 δισ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Intel έχει λάβει έως και 8,5 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση από τον CHIPS Act, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει την προσπάθειά της να φέρει την παραγωγή ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος.

Η Intel μπορεί να λάβει επιπλέον 11 δισ.δολάρια σε δάνεια από τον νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε το 2022. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα την Τετάρτη.

Τα χρήματα θα βοηθήσουν τους «ημιαγωγούς αιχμής που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την Αμερική στη θέση του οδηγού της καινοτομίας», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. 

Η Intel και ο Λευκός Οίκος δήλωσαν ότι η συμφωνία τους είναι μη δεσμευτική και προκαταρκτική και μπορεί να αλλάξει.

Η Intel είναι εδώ και καιρό ένα από τα βασικά στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών, αναπτύσσοντας τσιπ που τροφοδοτούν πολλούς από τους υπολογιστές και τους διακομιστές του κέντρου δεδομένων στον κόσμο. 

Ωστόσο, η εταιρεία έχει ξεπεραστεί σε έσοδα από την Nvidia η οποία κατέχει ηγετική θέση στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, και έχει ξεπεραστεί σε κεφαλαιοποίηση από την αντίπαλη AMD και την Qualcomm, κατασκευάστρια τσιπ κινητών τηλεφώνων.

Ακόμα πάντως και με την πτώση της σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, η Intel βρίσκεται σε μοναδική θέση στον κλάδο, επειδή λειτουργεί εργοστάσια τσιπ, ή fabs, εκτός από το σχεδιασμό επεξεργαστών. 

Η AMD και η Nvidia, δεν έχουν εργοστάσιο, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδιάζουν το τσιπ και στη συνέχεια στέλνουν αρχεία υπολογιστή και προσωπικό στην TSMC της Ταϊβάν για την κατασκευή της συσκευής.

Η TSMC έχει κυριαρχήσει στην αιχμή του δόρατος της κατασκευής ημιαγωγών τα τελευταία χρόνια, οπότε όλοι οι ταχύτεροι επεξεργαστές του κόσμου κατασκευάζονται φυσικά στην Ταϊβάν.

Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Intel αναμενεται επί μακρόν να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του νόμου CHIPS (Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors), ο οποίος έχει στόχο την απελευθέρωση σχεδόν 53 δισ. δολαρίων σε κίνητρα για την τεχνολογία τσιπ στις ΗΠΑ. 

Ένα βασικό κίνητρο πίσω από τον νόμο CHIPS ήταν να ενθαρρυνθούν οι εταιρείες να κατασκευάσουν εργοστάσια στο έδαφος των ΗΠΑ για να αποφευχθεί η διακοπή του εφοδιασμού σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει ποτέ στην Ταϊβάν.

Η Intel δήλωσε ότι θα δαπανήσει τα κονδύλια του νόμου CHIPS Act σε εργοστάσια και ερευνητικά κέντρα στην Αριζόνα, το Οχάιο, το Νέο Μεξικό και το Όρεγκον. Η εταιρεία ανακοίνωσε προηγουμένως ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 100 δισ. δολάρια σε προγράμματα και εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ. Η Intel έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο για να καλύψει το χαμένο έδαφος στην παραγωγή αιχμής μέχρι το 2026.