Την ανάγκη, με τις κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, να απελευθερώσουμε ηλεκτρικό χώρο για την απορρόφηση νέων και βιώσιμων επενδύσεων πράσινης ενέργειας, να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες αποθήκευσης από την αγορά αλλά και από το Διαχειριστή, και το επόμενο διάστημα να προωθήσουμε τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων ώστε να εκμεταλλευτούμε το σημαντικό αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, αλλά και να ενισχύσουμε την εθνική μας κυριαρχία με έργα στο Αιγαίο, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία που απηύθυνε σε πρόσφατη ημερίδα για ενεργειακά θέματα, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.
«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε το φράγμα των 10 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, αυτό όμως από μόνο του δεν είναι πλέον αρκετό. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποδεσμεύσουμε πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο που δεν αξιοποιείται επί σειρά ετών και καταλαμβάνεται από λιμνάζοντα έργα ΑΠΕ, τα οποία δεν προχωρούν σε φάση υλοποίησης. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για πράσινα έργα στη χώρα μας, το οποίο με την παρούσα κατάσταση κινδυνεύει να μείνει ανεκμετάλλευτο», τόνισε ο κ. Μανουσάκης.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ηλεκτρικών διασυνδέσεων του Διαχειριστή, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς επενδυτές στη χώρα, δεδομένου ότι από τα 30 δισ. ευρώ επενδυτικών κεφαλαίων που αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα για έργα ΑΠΕ και δικτύων μέχρι το 2030, τα 5 δισ. ευρώ αφορούν σε έργα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς.
«Στο τέλος της δεκαετίας, όπως είπε, το ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς θα έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το σημερινό του μέγεθος και ο ηλεκτρικός χώρος για την ενσωμάτωση νέων μονάδων ΑΠΕ θα αυξηθεί από 17 GW σήμερα σε περίπου 29 GW μέχρι το 2030, ξεπερνώντας κατά 4 GW τον στόχο των 25 GW που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ίδια περίοδο».
Υπογράμμισε τέλος ότι ο εξηλεκτρισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία ισχυρών πράσινων δικτύων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις διαδοχικές, αλληλένδετες και συνεχιζόμενες κρίσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο ενεργειακός κλάδος. «Σήμερα η Ευρώπη διαθέτει 400 περίπου ηλεκτρικές διασυνδέσεις που εξυπηρετούν συνολικά 600 εκατ. καταναλωτές.
Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη οκταετία, το υφιστάμενο δίκτυο θα πρέπει να διπλασιαστεί προκειμένου να παραμείνουμε στις ράγες για τον μεγάλο στόχο του "Net Zero" το 2050. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μία νέα αρχιτεκτονική στα δίκτυά μας, ώστε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού και να πολλαπλασιάσουμε τις διασυνοριακές ανταλλαγές καθαρής ενέργειας», κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ