Με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 57,7% εκτιμάται ότι θα κινούνται οι επενδύσεις στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής, παγκοσμίως, την ερχόμενη δεκαετία, ώστε το 2032 να έχουν διαμορφωθεί σε πάνω από 22 δισ.δολάρια. Όπως αναφέρει η διεθνής εταιρεία ερευνών Omdia, σε σχετική μελέτη, η αξία της αγοράς των κβαντικών υπολογιστών υπολογίζεται ότι υπερέβη τα 942 εκατ.δολάρια.
Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές περιοχές μελλοντικής επέκτασης της νέας, επαναστατικής τεχνολογίας των κβαντικών υπολογιστών, οι αναλυτές της Omdia εκτιμούν ότι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη θα αποτελέσουν τις κορυφαίες περιφερειακές αγορές για τους κβαντικούς υπολογιστές, με την Ασία να βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων θα έχουν οι υπηρεσίες πρόσβασης, που βασίζονται στο cloud. Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής θα είναι το hardware, με το λογισμικό να ακολουθεί.
Ως βασικό σημείο καμπής για την αγορά κβαντικών υπολογιστών η Omdia εκτιμά, ότι θα είναι το 2027, καθώς ως τότε θα έχουν γίνει ορατά σε αρκετούς κλάδους τα πλεονεκτήματα της κβαντικής υπολογιστικής, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω εμπορική διείσδυση της νέας αυτής γενιάς υπολογιστών.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Omdia, «…η διείσδυση των κβαντικών υπολογιστών θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να λύσει βασικές προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων και υλικών, καθώς και με την επίτευξη σημαντικής προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, η βιομηχανία έχει μακρύ δρόμο να διανύσει για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Η ενσωμάτωση της κβαντικής τεχνολογίας στην νέα αρχιτεκτονική κατασκευής υπολογιστών θα μπορεί να δώσει λύσεις σε σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα που σχετίζονται με τομείς, όπως η υγεία, η κλιματική αλλαγή, η εφοδιαστική αλυσίδα ή η χρήση ενέργειας.
Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Omdia θα μπορούν να επιλύονται εντός ολίγων ωρών με τη χρήση κβαντικών υπολογιστών, και όχι εντός μηνών και ετών που απαιτούν τα σημερινά συστήματα, και μάλιστα, καταναλώνοντας, παράλληλα, πολύ λιγότερη ενέργεια.
Σημειώνεται ότι η κβαντική υπολογιστική έχει τη δυνατότητα να «ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας» για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών βιομηχανικής, επιστημονικής και κοινωνικής σημασίας.
Για παράδειγμα, θα καταστήσει εφικτή την πολύ ταχύτερη και αποτελεσματική ανάπτυξη νέων φαρμάκων, με τη δημιουργία ενός «ψηφιακού δίδυμου» ανθρώπινου σώματος στο οποίο θα διεξάγονται εικονικές δοκιμές φαρμάκων.
Επίσης, θα συμβάλουν στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας και προγραμματισμού, που θα συνδράμει τις εταιρείες στην εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμων.
Η κβαντική υπολογιστική θα καταστήσει επίσης εφικτή την ανάπτυξη και δοκιμή, σε εικονικό περιβάλλον, νέων υλικών, όπως πολυμερών για αεροπλάνα, καταλυτικών μετατροπέων για αυτοκίνητα, ηλιακών κυψελών ή υπεραγωγών θερμοκρασίας δωματίου που θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια επ' αόριστον.
Οι κβαντικοί υπολογιστές στην Ευρώπη
Η Ε.Ε. πρόσφατα εξασφάλισε τη φιλοξενία των πρώτων έξι κβαντικών υπολογιστών επί ευρωπαϊκού εδάφους. Αυτό έγινε με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας μεταξύ της EuroHPC JU και έξι ευρωπαϊκών χωρών και ιδιωτικών φορέων.
Η EuroHPC JU είναι μία πρωτοβουλία μεταξύ της Ε.Ε., ευρωπαϊκών κρατών και ιδιωτικών φορέων με στόχο την ανάπτυξη ενός υπερυπολογιστικού οικοσυστήματος στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), οι πρώτοι έξι κβαντικοί υπολογιστές της Ε.Ε., που θα πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως το 2025, θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους χρήστες να εξερευνήσουν μια ποικιλία κβαντικών τεχνολογιών σε συνδυασμό με κορυφαίους υπερυπολογιστές.
Οι κβαντικοί υπολογιστές της EuroHPC θα ενσωματωθούν σε υπάρχοντες υπερυπολογιστές στην Τσεχία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και στην Ισπανία.
Η επιλογή των χωρών φιλοξενίας, που θα χειρίζονται τα συστήματα για λογαριασμό της EuroHPC JU, έγινε προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποικιλομορφία στις κβαντικές τεχνολογίες και αρχιτεκτονικές, δίνοντας στην Ευρώπη την ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του καινοτόμου πεδίου.
«Η επερχόμενη υποδομή κβαντικών υπολογιστών θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος εφαρμογών με βιομηχανική, επιστημονική και κοινωνική σημασία για την Ευρώπη, προσθέτοντας νέες δυνατότητες στην ευρωπαϊκή υποδομή υπερυπολογιστών», αναφέρει, σχετικά η EuroHPC JU. Η ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα συνεργατικών προσπαθειών από τουλάχιστον 17 ευρωπαϊκές χώρες, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πρωτοστατήσουν στην κβαντική υπολογιστική.
Τα συστήματα θα είναι διαθέσιμα κυρίως για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα Ευρωπαίων χρηστών, όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη, στην επιστημονική κοινότητα, καθώς και στη βιομηχανία και στο δημόσιο τομέα.
Σήμερα υπάρχει μια σειρά από σημαντικές υπολογιστικές εργασίες που οι κλασικοί υπερυπολογιστές αγωνίζονται να λύσουν. Παραδείγματα τέτοιων πολύπλοκων προβλημάτων είναι η βελτιστοποίηση των ροών κυκλοφορίας ή η ανάπτυξη νέων φαρμάκων και υλικών. Οι κβαντικοί υπολογιστές ανοίγουν την πόρτα σε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση αυτών των δύσκολων υπολογιστικών προβλημάτων.