Με έσοδα που θα ξεπεράσουν, στο τέλος του έτους, το 1 δισ. ευρώ, τις μηχανές σε κάθε σημείο της έκτασης του Ελληνικού να δουλεύουν στο μέγιστο, η Lamda Development βγάζει το 2025 την πώληση νέων οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις, ενώ έχοντας πλήρως εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του project με ίδια κεφάλαια, η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει ΑΜΚ στο επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφερε χθες ο CEO του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την πορεία της επένδυσης, η εταιρεία έχει 650 εκατ. ταμείο, οι πωλήσεις έχουν διαγράψει πολύ καλή πορεία στα σπίτια και τα οικόπεδα και τα έσοδα θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα η κατασκευή όλου του Ελληνικού να προχωρά κυρίως με ίδια κεφάλαια, με μοναδική εξαίρεση τα Malls.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι το μόνο δάνειο που θα λάβει η Lamda είναι για τα εμπορικά κέντρα και κυρίως για αυτό στη Λ. Βουλιαγμένης, με την εκτίμηση ότι η εκταμίευση θα ξεκινήσει κάποια στιγμή εντός του 2025.
Με βάση δε τα γεμάτα ταμεία της εταιρείας, ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πιθανότητα μιας ΑΜΚ, απάντησε ότι «δεν θα ζητήσουμε ούτε ένα ευρώ από τους μετόχους».
Αντίστοιχα, με δεδομένη την εξαιρετική πορεία των Malls που διαχειρίζεται η εισηγμένη, μέσω της Lamda Malls, αλλά και την επαρκή ρευστότητα που έχει ο όμιλος, έχει ληφθεί η απόφαση να πάει πίσω χρονικά η εισαγωγή της θυγατρικής στο Χρηματιστήριο, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, «οποιαδήποτε εισαγωγή retail έχει γίνει διεθνώς, είναι χαμηλότερη της πραγματικής αξίας.
Δεν έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόημα να δώσουμε discount 20%-30%». Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα με τα αυξημένα επιτόκια επηρεάζει, αλλά θεωρείται συγκυριακό. Από την άλλη πλευρά, funds και επενδυτές από ΗΠΑ και Αγγλία είναι επιφυλακτικοί με τα Malls, καθώς υπάρχει πλέον και η online διάσταση στο retail, με τον ίδιο να σημειώνει ότι η αποδοχή των Malls στην Ελλάδα είναι διαφορετική σε σχέση με τις παραπάνω αγορές, καταλήγοντας ότι ο ορίζοντας του IPO στο ΧΑ, θα καθοριστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με τη σωστή αποτίμηση.
Όσον αφορά την πορεία των έργων αλλά και την πορεία των αναθέσεων, αναμένεται έως τον Μάρτιο του 2025 ανάδοχος για το The Ellinikon Mall. Προωθείται η πώληση τουλάχιστον 3 νέων οικοπέδων (κυρίως για κατοικίες), με τις τιμές να ανεβαίνουν (π.χ. 7.000 -17.000 ευρώ/τ.μ. στη γειτονιά Little Athens), ενώ αναφορικά με τον πύργο Riviera Tower, που πλέον έχει φθάσει στο 13ο επίπεδο και στο 10ο όροφο, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης «δείχνει» προς το τέλος του 2026, ώστε να «κάνουν Χριστούγεννα εκεί, αλλά και στο παραλιακό μέτωπο, οι ιδιοκτήτες».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα έργα υποδομών που έχει αναλάβει η Lamda Development, διασαφηνίζοντας ότι αυτά είχαν υπολογιστεί το 2016 στα 1,5 δισ. και πλέον έχουν φθάσει τα 1,7 δισ. ευρώ και προστίθενται στο κόστος κτήσης της έκτασης, η οποία είναι στα 2,7 δισ. και όχι στο 1 δισ., όπως αναφέρεται λανθασμένα.
Αναφορικά με τα οικόπεδα, στην έκταση, αφού σημείωσε ότι ήδη έχουν πωληθεί 5 από αυτά σε εγχώριους και ξένους επενδυτές (Ten Brinke, BrookLane αλλά και Δ. Κούτρας κ.α.), η διοίκηση της Lamda δήλωσε ευέλικτη στις συνθήκες και τις αλλαγές της αγοράς, τη διαμόρφωση του master plan, τη χρηματοδότηση, ποια είναι η αντίληψη του κόσμου για το έργο κ.α..
«Το ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και ενάμιση χρόνο είναι το πόσο γρήγορα μπορούμε να πάμε, για να αποκτήσει ζωή το Ελληνικό κι επίσης πώς μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή, σε συνάρτηση και με την υπόλοιπη κατασκευαστική αγορά και τις δυσκολίες που καταγράφονται.
«Κάναμε τις πωλήσεις των οικοπέδων για να επιταχύνουμε τον ρυθμό ανάπτυξης εντός Ελληνικού, δεδομένου ότι η αγορά του real estate βρίσκεται τώρα στα καλύτερά της», επισήμανε για να συνεχίσει, λέγοντας ότι «Τα επόμενα που θέλουμε να βγούνε το 2025 είναι πάλι κάποια 2-3 οικόπεδα για οικιστικά».
Πρόκειται για οικόπεδα στην περιοχή όπου θα δημιουργηθούν τα σχολεία από τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα, τα οποία και θα λειτουργήσουν από το φθινόπωρο του 2027, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων που αναμένονται το 2026.
Πλησίον των σχολείων δε θα αναπτυχθεί και το Πανεπιστήμιο, που αναμένεται εντός Ελληνικού, για το οποίο η Lamda δεν ανέφερε ποια εταιρεία θα το λειτουργεί, ωστόσο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχει ήδη ανακοινώσει επένδυση και εκτός των ορίων του ακινήτου.
Τέλος, ο ίδιος αποκάλυψε, πως ο όμιλος ετοιμάζεται να κάνει κι ένα πρωτοποριακό βήμα, σχηματίζοντας μια εταιρεία facility management, που θα διαχειρίζεται, όχι μόνο ακίνητα και εγκαταστάσεις, αλλά και όλες τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την εμπειρία εντός Ελληνικού, για όσους μένουν και για όσους το επισκέπτονται, ακόμη και καταστήματα, κάτι που θα αφορά στη διαχείριση εξωτερικών χώρων και α λα καρτ υπηρεσιών.