Στο ενδεχόμενο της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της ΟΤΕ estate, της θυγατρικής του ΟΤΕ που διαχειρίζεται την τεράστια ακίνητη περιουσία, εκτιμώμενης αξίας πάνω από ένα δισ.ευρώ αναφέρθηκε ο CEO του ομίλου κ. Μιχάλης Τσαμάζ στην πρόσφατη παρουσίαση του ανακανισμένου, εμβληματικού κτιρίου στο Μαρούσι.
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος, η πρόθεση του ομίλου να εισαχθεί η ΟΤΕ estate στο ΧΑ είχε γίνει γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, όμως το συγκεκριμένο σχέδιο «πάγωσε» λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ αποτελείται από 2.289 οικόπεδα, συνολικής επιφανείας 9 εκατ.τετραγωνικών μέτρων και 2.633 κτίρια, συνολικής επιφανείας 1,14 εκατ.τετραγωνικών μέτρων. Αν και δεν υπάρχει ακόμη άμεσο σχέδιο για εισαγωγή της ΟΤΕ estate στο Χρηματιστήριο, εν τούτοις υπάρχουν διάφορα σενάρια αξιοποίησης που αξιολογούνται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτίριο YMA - NYMA (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών - Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Βικτωρίας και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης και από το επόμενο έτος θα φιλοξενήσει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών και ορισμένα call center.
Αναφορικά με επικείμενη πώληση κτιρίων ο κ. Τσαμάζ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στόχος να πουλήσουμε κτίρια, ούτε στόχος να τα κρατήσουμε. Στόχος είναι να βελτιστοποιήσουμε την αξία της εταιρείας.
Στο παρελθόν, ανέφερε ο κ. Τσαμάζ πουλήσαμε κτίρια που δεν μας εξυπηρετούσαν. Τώρα αν θα πουλήσουμε άλλα έχει να κάνει με διάφορες παραμέτρους. Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τ.μ.
Πρόκειται για εμπορικά καταστήματα και κτίρια logistics ή και call centers, όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Deutsche Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, μεταξύ άλλων έχουν ανακαινισθεί το κτίριο της COSMOTE e value στον Κεραμεικό και οι δορυφορικές εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤE στη Νεμέα.
Συνέργεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με την μητρική
Μια άλλη θετική εξέλιξη για τον όμιλο στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσαμάζ είναι και η υλοποίηση του payzy στη Γερμανία. Όπως τόνισε ο ίδιος, η θυγατρική του ΟΤΕ που διαχειρίζεται την πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών, η Cosmote Payments θα ξεκινήσει να την λανσάρει σε πιλοτική φάση από τους εργαζόμενους της Deutsche Telekom που είναι πάνω από 70.000.
Για την εμφάνιση του σήματος της Deutsche Telekom στο εμβληματικό κτίριο του ΟΤΕ που έγινε πριν από οκτώ μήνες , περίπου, ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι στα επιχειρηματικά δεδομένα. Απλώς, ανέφερε, κρίναμε ότι η εποχή έχει ωριμάσει να φανεί και το σήμα του βασικού μετόχου, που ελέγχει το 51,5%.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός υιοθέτησης σήματος, πρόσθεσε. Το brand της Cosmote είναι πολύ δυνατό και από τα πιό ισχυρά που έχει η DT στην Ευρώπη . Δεν υπάρχει σκέψη ούτε από εμάς ούτε από DT για αλλαγή σήματος ή brand, κατέληξε ο κ. Τσαμάζ.
«Επιστημονική φαντασία» η πώληση του ΟΤΕ από την DT
Ακόμη, ο επικεφαλής του ομίλου OTE χαρακτήρισε ως «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» τις φήμες για προσπάθεια χειραγώγησης της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom και πιθανής πώλησής της από τον μητρικό όμιλο.
Ο ΟΤΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ, έχει θετικές προοπτικές και καλά fundamentals. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ακολουθώντας την τάση των υπόλοιπων ευρωπαίων παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν τους επενδυτές για να επενδύσουν ή να αποεπενδύσουν από μια μετοχή, δεν τους γνωρίζω. Η πορεία της μετοχής του οργανισμού δεν μπορεί να εξηγηθεί πέραν του ότι οι επενδυτές μεταφέρουν κεφάλαια και αναμένουν καλύτερες επιδόσεις σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατέληξε ο κ. Τσαμάζ.