Πάνω από 1.000 αιτήσεις, συγκεκριμένα περί τις 1.161, έχουν υποβληθεί μόλις σε ένα δεκαήμερο, περίπου, από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στη Δέσμη Δράσεων του Προγράμματος ΕΣΠΑ - Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027, το οποίο αφορά στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
Ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός του μεγάλου ενδιαφέροντος για εκσυγχρονισμό των ΜμΕ, μέσω ψηφιακών «εργαλείων» και τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις 1.161 αιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι 949 ήδη βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν την Περιφέρεια της Αττικής και τη δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ».
Η δράση αυτή αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.
Η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 50 ως 60% του πλάνου της επιχείρησης και αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 18.000 έως 30.000 ευρώ.
Ειδικότερα καλύπτει δαπάνες εξοπλισμού , όπως προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου, αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, διάδραση με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές κλπ.
Ακόμη αφορά σε δαπάνες προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού, όπως προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων και διαδικασιών (πχ ERP, WMS, KPIs, ΕDI, ΒΜPS, κλπ), επεξεργασίας εικόνας, 3D μοντέλων και CAD, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας και βελτιστοποίηση της παραγωγής.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, εκεί προβλέπεται η χρηματοδότηση για δαπάνες για παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση, όπως συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, εγκατάσταση ή παραμετροποίηση εφαρμογών που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση χρηματοδότησης.
Σημειώνεται ότι η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου έχει οριστεί σε εννέα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Οι δράσεις προηγμένου ψηφιακού μετασχηματισμού
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη δύο δράσεις, για τις οποίες αναμένεται να εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τον προηγμένο ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος αφορά στις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές και θα βελτιώσουν την παραγωγικής τους διαδικασία.
Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 50.000 ευρώ έως και 650.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
- Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης, επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται είναι:
- Εξοπλισμός για προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων λειτουργίας εγκαταστάσεων ή προσωπικού, αυτοματοποίησης της παραγωγής με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, προμήθειας εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ.
- Εφαρμογές/ λογισμικά, για προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ψηφιακού ελέγχου εγκαταστάσεων, κ.λπ.
- Υπηρεσίες που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση.
Η τρίτη δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αιχμής, αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 200.001 ευρώ έως και 1,2 εκατ.ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους δέκα οκτώ μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Επισημαίνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρείται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
- Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης, επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται για την συγκεκριμένη δράση είναι:
- Εξοπλισμός για προμήθεια, ψηφιακά ελεγχόμενου Η/Μ εξοπλισμού, εξελιγμένων συστημάτων απομακρυσμένης λειτουργίας εγκαταστάσεων, αυτοματοποίησης των διαφόρων σταδίων της αλυσίδας αξίας με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, ψηφιακών τεχνολογικών συστημάτων κ.α.
- Εφαρμογές/Λογισμικό για προμήθεια εφαρμογών αυξημένης ευφυίας διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυσης δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, blockchain, κ.λπ.
- Υπηρεσίες που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση για συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων και άλλα.