Η ανάδειξη της φαρμακευτικής διάστασης της μαστίχας και η δημιουργία νέων καινοτόμων εφαρμογών της με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας βρίσκονται στο πυρήνα της δημιουργία του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29 Απριλίου στην Χίο, υπό την εισηγμένη Mediterra, που αποτελεί έναν εκ των βασικών μετόχων με αρχική επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι το ΚΕΜ να παράγει από δω και στο εξής το “πιο ακριβό προϊόν, που δεν είναι άλλο από τη γνώση”, όπως ανέφερε ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο των εγκαινίων του και επεσήμανε ότι η Mediterra από την ίδρυσή της το 2002 δεσμεύτηκε να μετατρέψει τη μαστίχα από τοπικό σε εθνικό και στη συνέχεια παγκόσμιο προϊόν. Να εμπλουτίζει και να εκσυγχρονίζει τις χρήσεις της, να εξελίσσει το success story, να στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία.
Η δημιουργία του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας, αποτελεί μια προσπάθεια για την προώθηση της έρευνας αλλά και την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας με αιχμή τη μαστίχα κι όχι μόνο, που στηρίζουν μετοχικά ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών της Χίου με 36%, η εισηγμένη Mediterra με 36%, η φαρμακοβιομηχανία Iasis Pharma του Κωνσταντίνου Παχή με 20%, η Pharma Q με αντικείμενο την παραγωγή Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (υπάγεται στον όμιλο της PharmaQ) με 4%, καθώς και η PharmaGnose που αποτελεί εταιρεία-τεχνοβλαστό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε στο 51% του προϋπολογισμού του από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω ΕΣΠΑ, και στο υπόλοιπο 49% από την εταίρους του κέντρου και σε πρώτη φάση έχει στόχο την παραγωγή του μοναδικού στον κόσμο προϊόντος από τα Νοτιόχωρια της Χίου με τη δημιουργία φαρμακευτικών σκευασμάτων για την υγεία και την ομορφιά.
Σημειώνεται ότι με απόφαση της UNΕSCO η μαστίχα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου που τη θεωρεί φυσικό φάρμακο, φυτικής προέλευσης.
Νέες επενδύσεις και επέκταση των δραστηριοτήτων
Η Mediterra, θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δρομολογεί νέες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία με στόχο την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με καινοτόμα προϊόντα, αναδεικνύοντας τη φαρμακευτική διάσταση της μαστίχας και στοχεύοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαγωγών.
Με τις νέες επενδύσεις επιδιώκεται η δημιουργία ενός οργανωμένου κόμβου εμπειρίας μαστίχας που θα περιλαμβάνει, κατάστημα «mastihashop», mastiha cooking school και mastiha treatment centre.
«Στα σχέδιά μας είναι να μπούμε στον χώρο των υπηρεσιών» σημείωσε ο κ. Μανδάλας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθεί ο πρώτος οργανωμένος μαστιχώνας 60 στρεμμάτων βιολογικά καλλιεργούμενος. Πρόκειται για έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στο Πυργί της Χίου και στον Μαστιχοχώρι Ελάτα με τα 18 από τα 60 στρέμματα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Αναφορικά με τα Μαστιχοχώρια Χίου, ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν επανέλθει πλήρως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και συμπλήρωσε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια καταρρίπτονται ρεκόρ παραγωγών, κάθε χρόνο. Παράγονται 220.000 τόνοι οι οποίοι παραδίδονται στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με τη ζήτηση να ξεπερνά τους 300.000 τόνους. Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε υπερβάλλουσα ζήτηση που μας επιτρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στην εμπορική μας πολιτική στο εξωτερικό».Το 2022 ο τζίρος της εταιρείας άγγιξε τα 12 εκατ. ευρώ ενώ ο τζίρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ανήλθε σε περίπου 25 εκατ. ευρώ με τις πρώτες εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά να κάνουν λόγο για θετικό πρόσημο στην πορεία των πωλήσεων.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας δεν διακόπηκε στη διάρκεια του έτους καθώς οδηγούν οι εξαγωγές της μαστίχας (30% του τζίρου της Mediterra και 40% του τζίρου της ΕΜΧ) κυρίως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή παραφαρμακευτικών προϊόντων. Σημαντική είναι η ζήτηση στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική που απορροφούν το 1/4 της παραγωγής ενώ ακολουθούν ΗΠΑ, Καναδάς, Νότιος Κορέα και Αυστραλία.Ειδικότερα "Ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Ασία συνολικά, αποτελούν τις βασικές αγορές που απορροφούν το 25% της παραγωγής μαστίχας για φαρμακευτικούς σκοπούς", αναφέρει ο Γιάννης Μανδάλας.
Η μαστίχα διατηρεί, με βάση έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση με ιδιότητες που ευνοούν την αντιμετώπιση του διαβήτη, της λιπώδους διήθησης καθώς και της ανάπτυξης όγκων.
Το ΚΕΜ έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πιλοτικών βιομηχανικών παραγωγών και έχει λάβει πιστοποιήσεις διασφάλισης ποιότητας, όσον αφορά στη λειτουργία του, αλλά και πιστοποιήσεις που απαιτούνται για την παραγωγή φαρμάκων.
Σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο κ. Μανδάλας περίπου 2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση όψεων των κτιριακών εγκαταστάσεων παραπλεύρως του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας καθώς επίσης και την τοποθέτηση φωτοβολταικών για εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.
Βάσιμες προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη της μάρκας το 2023 δημιουργούν τα μείγματα σκόνης μαστίχας σε φακελάκια. Συγκεκριμένα τον επόμενο μήνα, η εταιρεία θα λανσάρει στην αγορά εκτός από σκόνη γιαουρτιού, σκόνη μανταρινιού η χρήση της οποίας θα είναι ως πρώτη ύλη ζαχαροπλαστικής είτε για το νοικοκυριό είτε για τους επαγγελματίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κοκτέιλ ή σε γλυκό. «Δεν θα μπούμε στη καλλιέργεια μανταρινιού αλλά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερες χρήσεις, όπως μαρμελάδα μανταρίνι και τσίκλα μανταρίνι». Τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν επίσης και την διάσωση της σπάνιας χιώτικης φυλής προβάτου που κινδύνεψε με πριν κάποια χρόνια αφανισμό.
«Στη Χίο έχουν μείνει 400 ζώα. Την προηγούμενη εβδομάδα αγοράσαμε τα πρώτα 25 πρόβατα και στόχος είναι σε πρώτη φάση να φτάσουμε σε 70 – 75. Δημιουργούμε στάβλο επίδειξης και διατήρησης και μέσα στην επόμενη διετία – τριετία θα δούμε τι άλλο θα μπορέσουμε να κάνουμε» τόνισε ο κ. Μανδάλας.
Κατά, την διάρκεια των εγκαινίων του Κέντρου Έρευνας τιμήθηκε, μάλιστα, ο Sir Μενέλαος Πάγκαλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της AstraZeneca, ο οποίος κατάγεται από το Βροντάδο της Χίου. Ο ίδιος τόνισε πως το νέο «παιδί» της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Στην εκδήλωση τιμήθηκε και και η Γ.Γ. του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Καλογήρου ενώ συμμετείχαν δεκάδες Μαστιχοπαραγωγοί, σημαντικοί εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ανέφερε ότι με τη λειτουργία του Κέντρου έρευνας Μαστίχας η ΕΜΧ «μπαίνει σε καινούργια αναπτυξιακή χρονιά, μια τροχιά μεγαλύτερης εξωστρέφειας, περαιτέρω καθετοποίησης και επιστημονικής τεκμηρίωσης».
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Παχής, πρόεδρος IASIS PHARMA σημείωσε ότι το ΚΕΜ αποτελεί σπάνιο παράδειγμα σύμπραξης πέντε διαφορετικών οργανισμών με συμπληρωματικούς σκοπούς και στη βάση της δημιουργίας μιας κιβωτού της γνώσης και της έρευνας σε σχέση με τη φαρμακευτική διάσταση της μαστίχας Χίου. «Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο διεθνούς εμβέλειας που θα αποτελέσει επιστημονικό κόμβο από τον οποίο θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία και τη χώρα» ανέφερε.