Στα επίπεδα προ απόσχισης του κλάδου υπηρεσιών διαχείρισης υποδομών, που έγινε το 2021, αναμένεται να κλείσει ο κύκλος εργασιών της IBM Ελλάδος για την τρέχουσα χρήση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο νέος γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Νίκος Μανιάτης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, το 2023 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να κλείσει στα 136 εκατ.ευρώ, έναντι 126 εκατ.ευρώ το 2022 και 147 εκατ.ευρώ το 2021, προ της απόσχισης.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η πορεία των εσόδων δείχνει ότι γεφυρώνεται το χάσμα που δημιουργήθηκε μετά την απόσχιση με το ποσοστό αύξησης των εσόδων για το 2023 σε σχέση με το 2022 να είναι, πιθανότατα, διψήφιο.
Από τον παραπάνω κύκλο εργασιών το 50% αφορά οικονομικές υπηρεσίες (financial services), ένα ποσοστό αφορά έργα στον τομέα της ενέργειας, ένα 10% τον κλάδο τηλεπικοινωνιών και ένα 8-10% το δημόσιο. Από τα παραπάνω έργα τα 50% είναι επαναλαμβανόμενα (recurring). Επίσης, το 75% του κύκλου εργασιών αφορά λογισμικό ενώ ένα 25% έργα υποδομής (infrastructure).
Ανάπτυξη με στόχο ηγετική θέση
Ο κ. Νίκος Μανιάτης, ο οποίος έχει αναλάβει το «τιμόνι» της IBM Ελλάδος από τον Φεβρουάριο του 2023 παρουσίασε, επίσης και τους τομείς στους οποίους η εταιρεία θα επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά. Αυτοί επεκτείνονται από την παροχή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων λογισμικού και εξοπλισμού που ενσωματώνουν την ανοιχτή πλατφόρμα Hybrid Cloud και AI της ΙΒΜ, μέχρι την υλοποίηση πολύπλοκων έργων πληροφορικής με έτοιμες επιχειρηματικές εφαρμογές και ανάπτυξη εφαρμογών αξιοποιώντας τις δυνατότητες του τομέα IBM Consulting, και την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους της αγοράς.
Η ΙΒΜ, πρόσθεσε, μετασχηματίζεται διαρκώς με στόχο να προσφέρει βελτιωμένες λύσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη των αναδυόμενων τεχνολογιών στο μέγιστο βαθμό, ενώ μέσω των εξειδικευμένων συμβούλων της, βοηθάει τις επιχειρήσεις στον επανασχεδιασμό διαδικασιών και εφαρμογών ώστε να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά και αφορούν τους τομείς του Sustainability, της διαχείρισης παγίων υποδομών, στην κυβερνοασφάλεια (cyber security), στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και στις αυτοματοποιημένες συνεργασίες.
Κβαντικά συστήματα υπολογιστών
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, ο τομέας του IBM Quantum είναι πρωτοπόρος στον κλάδο των κβαντικών υπολογιστών με σημαντικές προόδους που διατρέχουν τους τομείς του Υλικού, του Λογισμικoύ και του Οικοσυστήματος.
«Ευρύτερος στόχος μας», είπε «είναι να συνεισφέρει η κβαντική τεχνολογία στην πρόοδο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας». H IBM εγκαινιάζει την εποχή των κβαντοκεντρικών υπερυπολογιστών, την επαναστατική τεχνολογία που μπορεί να μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε και επιλύουμε μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα του κόσμου. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο από 20+ κβαντικά συστήματα που είναι προσβάσιμα μέσω cloud και χρησιμοποιούνται από το δίκτυο πελατών, συνεργατών και προγραμματιστών.
«Σε εθνικό επίπεδο, η υιοθέτηση αντίστοιχων τεχνολογιών θα πρέπει να λάβει υπόψη το διαθέσιμο ταλέντο για την επιθυμητή διαφοροποίηση και την επιτάχυνση της προόδου» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι το μέλλον της πληροφορικής θα είναι η ενσωμάτωση εξαιρετικά εξειδικευμένων υπολογιστικών συστημάτων, όπως η υπερυπολογιστική, η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική υπερυπολογιστική. Κάθε ένα από αυτά θα βελτιστοποιηθεί λειτουργικά ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ροών εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών υπολογισμού, αποθήκευσης και δικτύωσης) και να μεγιστοποιεί την ταχύτητα και την ποιότητα των λύσεων σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών. Σε συνδυασμό με μια υβριδική στοίβα λογισμικού cloud και μια ασφαλή, ελεγχόμενη και αποτελεσματική δομή δεδομένων που καθιστά εύκολη την ανακάλυψη και χρήση των σωστών δεδομένων για τη σωστή εργασία στη σωστή θέση - θα αποτελέσουν τη νέα υπολογιστική πλατφόρμα του μέλλοντος.