New York Times: Δεν υπάρχει ακόμα κάποια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Shutterstock
Shutterstock

New York Times: Δεν υπάρχει ακόμα κάποια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Το Βρετανικό Μουσείο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πλησιάζουν σε συμφωνία για την επιστροφή των λεγόμενων Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα. Αλλά οι βασικές διαφορές παραμένουν».

Σε αυτές τις γραμμές συνοψίζεται το άρθρο των New York Times για την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς παρότι οι επαφές Αθήνας – Λονδίνου είναι πλέον επιβεβαιωμένες, δεν υπάρχει καμία συμφωνία στον ορίζοντα, όπως τονίζει το άρθρο.

Αρχικά, στο ρεπορτάζ γίνεται μια αναδρομή από τον Νοέμβριο του 2021 και τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζον Όσμπορν, παρουσία και του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Το Bloomberg ανέφερε ότι τα μέρη «οδεύουν» σε μια συμφωνία, κατά την οποία ορισμένα από τα μνημεία θα επέστρεφαν στην Αθήνα προσωρινά, με αντάλλαγμα άλλους αρχαίους θησαυρούς.

Ωστόσο, μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι υποδηλώνουν αυτές οι αναφορές, σύμφωνα με τα δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων που μίλησαν στους New York Times. Και, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν δημόσια για να βάλουν φρένο στις αυξανόμενες προσδοκίες ότι επίκειται συμφωνία, γράφει το ρεπορτάζ.

Η θέση της Ελλάδας, όπως την εξέφρασε ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που τον εκπροσωπεί, είναι η επιστροφή όλων των κομματιών της ζωφόρου τα οποία θα μείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια και θα εκτεθούν πλάι σε όσα είναι σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μετά από αυτό το διάστημα η συμφωνία θα μπορούσε να επεκταθεί για την παραμονή των έργων τέχνης στην Ελλάδα.

Για τα υπόλοιπα Γλυπτά η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα γίνει διαπραγμάτευση σε δεύτερο χρόνο. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα δανείσει πολύτιμα έργα, πολλά από τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, θα σταλούν περισσότερα στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που αποστέλλονταν στην Ελλάδα θα αυξανόταν, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η θέση του Βρετανικού Μουσείου, κατά το δημοσίευμα, είναι διαφορετική. Το Μουσείο θα επιστρέψει περίπου το ένα τρίτο της ζωφόρου (όπως τα τμήματα με τους θεούς και τους Κενταύρους) για βραχυχρόνιο δανεισμό. Όταν η Ελλάδα τα επιστρέψει στο Μουσείο, αυτό θα στείλει ακόμη περισσότερα. Έτσι με κάθε επιστροφή -και το Μουσείο βέβαιο ότι η Ελλάδα θα επιστρέφει τα Γλυπτά- τα έργα που θα δανείζει το Λονδίνο στην Αθήνα θα αυξάνονται.