Ο Όμιλος ΟΤΕ αξιοποιεί το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας
Στρατηγικές προτεραιότητες βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Όμιλος ΟΤΕ αξιοποιεί το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας

Πολλοί από εμάς ίσως σκεφτόμαστε τα 3 R, «reduce, reuse, recycle» (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση), ως βασικά βήματα για τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας έχει 6 στάδια, τα οποία περιλαμβάνουν το σχεδιασμό, την παραγωγή, τη χρήση, την επισκευή, την επαναχρησιμοποίηση, και την ανακύκλωση ενός προϊόντος, για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. 

Το μοντέλο αυτό αποτελεί μία σύγχρονη πρόταση για βιώσιμη ανάπτυξη, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, το οποίο απαιτεί αλλαγές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από το σχεδιασμό των προϊόντων έως και την κατανάλωσή τους.  

Εταιρείες, οργανισμοί, ένα ευρύ φάσμα άλλων ενδιαφερόμενων μερών, και πολίτες, λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψη τη βιώσιμη ανάπτυξη στη λήψη των στρατηγικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών τους αποφάσεων. 

Μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείες όσον αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι ο Όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος την έχει ενσωματώσει, εδώ και αρκετά χρόνια, στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του, καθιστώντας τη βασική του προτεραιότητα.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, κα. Ντέπη Τζιμέα και η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ, κα. Σταυρούλα Αγγελοπούλου 

Σύμφωνα μάλιστα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, οτιδήποτε γίνεται ή σχεδιάζεται στον Όμιλο – από τις επενδύσεις στα δίκτυα και τις υπηρεσίες, μέχρι τα ICT έργα που υλοποιεί, τους συνεργάτες που επιλέγει και την ανάπτυξη των ανθρώπων του, εξετάζεται μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπυξης. 

Υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες κι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Είναι το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργώντας περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

«Όσο πιο μεγάλη είναι μία εταιρεία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ευθύνη και τόσο πιο έντονο είναι το αποτύπωμά της στην κοινωνία», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσαμάζ. Και πρόσθεσε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το αύριο είναι σήμερα. Δεν αρκεί να κάνουμε το ελάχιστο, αυτό που απαιτεί ο Νόμος. Πρέπει να κάνουμε άλματα, για να δούμε ουσιαστική αλλαγή και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εταιρείες, Πολιτεία και κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ

Οι προτεραιότητες του Ομίλου ΟΤΕ, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, επικεντρώνονται σε τέσσερις πυλώνες: στην Κλιματική Ουδετερότητα, την Κυκλική Οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας, τη Συμπερίληψη και τις Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία και την Ψηφιακή Κοινωνία για όλους. 

Οι αρχές της Κυκλικής Οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ενσωματώσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του εδώ και αρκετά χρόνια, πριν ακόμα ψηφιστούν σχετικές νομοθεσίες. Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο έργο με μακροπρόθεσμη δέσμευση από το στάδιο του σχεδιασμού ενός προϊόντος έως το στάδιο που το προϊόν δεν είναι πλέον απαραίτητο, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Την τελευταία 3ετία,  ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε υπεύθυνη διαχείριση (επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση περίπου του 90%) των αποβλήτων από όλες τις δραστηριότητές του. 

Παράλληλα, αποτελεί μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ανακατασκευάζει τερματικό εξοπλισμό για πάνω από μια δεκαετία, έχοντας  ανακατασκευάσει πάνω από 1,4 εκατ. τεμάχια τερματικού εξοπλισμού.

Από το 2006, ο Όμιλος ΟΤΕ προωθεί την ανακύκλωση στο δίκτυο καταστημάτων του και από το 2012 σε σημαντικά κτίρια γραφείων του, όπου οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι μπορούν να φέρουν για ανακύκλωση κινητές συσκευές μπαταρίες και μελανοδοχεία. Από το 2006 μέχρι το 2021, ανακυκλώθηκαν πάνω από 1,3 εκατ. τεμάχια κινητές συσκευές και αξεσουάρ και 549 τόνοι μπαταρίες.

Για την κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης και την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, ο Όμιλος ΟΤΕ έκανε κινήσεις προτού υπάρξουν σχετικές νομοθετικές προβλέψεις, μέσα από το πρόγραμμα #ZEROPLASTIC. Μέσα από αυτό, από το 2019, έχει αποφευχθεί η χρήση 5 εκατ. τεμαχίων πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών κι άλλων πλαστικών ειδών μιας χρήσης (πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, καλαμάκια, δοχεία τροφίμων και μαχαιροπήρουνα) σε 8 μεγάλα κτίρια και στο δίκτυο καταστημάτων του στην Ελλάδα. Τα είδη αυτά αντικαταστάθηκαν με χάρτινα ή βιοδιασπώμενα προϊόντα. 

Όσον αφορά στην κατανάλωση χαρτιού, τα τελευταία 6 χρόνια ο Όμιλος ΟΤΕ κατάφερε να μειώσει τη χρήση του κατά 41%. Από το 2016, έχουν εξοικονομηθεί 2.374 τόνοι χαρτιού, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στις συναλλαγές του με τους πελάτες του.

Στρατηγική και δεσμεύσεις για έναν κόσμο καλύτερο για όλους

Κοιτώντας μπροστά, ο Όμιλος ΟΤΕ, βάσει των στρατηγικών προτεραιοτήτων του, έχει θέσει πέντε βασικές δεσμεύσεις για το μέλλον: 

  • Κλιματική Ουδετερότητα από τη λειτουργία του έως το 2025 και για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040. 
  • Μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 2022.
  • Συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024.
  • Τουλάχιστον 30% των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών να είναι γυναίκες μέχρι το 2024.
  • Πάνω από 10 εκατ. επωφελούμενοι από δράσεις ψηφιακής συμπερίληψης από το 2021 έως το 2024.