Οι ψηφιακές πληρωμές ανέβασαν 15% τις πωλήσεις των επιχειρήσεων

Οι ψηφιακές πληρωμές ανέβασαν 15% τις πωλήσεις των επιχειρήσεων

Αύξηση από 6 ως 15% απέφερε τους τελευταίους μήνες στο ένα τρίτο, περίπου, των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων η υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών.

Πρόκειται για μια τάση, η οποία έχει κάνει την εμφάνιση της σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Dynata, για λογαριασμό της εταιρείας Visa. 

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 32% των ιδιοκτητών  μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε ότι η χρήση των ψηφιακών πληρωμών συνοδεύτηκε από άνοδο των πωλήσεών τους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αμιγώς ελληνικές ΜμΕ, που είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται με την υιοθέτηση των ψηφιακών καναλιών πληρωμής, η αύξηση αυτή κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη ήταν. Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με την έρευνα οι ψηφιακές πληρωμές ενίσχυσαν τον κύκλο εργασιών σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 6% και 15%.

Βέβαια, η αύξηση των πωλήσεων δεν είναι το μόνο θετικό στοιχείο που εντοπίζουν  οι μικρές και μεσαίες εταιρείες στις ψηφιακές πληρωμές. Εκτός από την ευθεία συσχέτιση μεταξύ τζίρου και digital payments, οι ΜμΕ συμπεριλαμβάνουν στα οφέλη τη βελτιωμένη εμπειρία σε επίπεδο ασφάλειας πληρωμών, αλλά και την απλοποίηση των τρόπων πληρωμής.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση της πληρωμής, σχεδόν έξι στους δέκα συμμετέχοντες, ποσοστό που ανέρχεται σε 58%, υποστήριξε πως με τις ψηφιακές πληρωμές μειώνεται ο κίνδυνος μη είσπραξης. Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, που άγγιξε το 64%, αντιλαμβάνεται τις ψηφιακές πληρωμές ως την πλέον απλούστερη μορφή πληρωμών σε σχέση με άλλες πρακτικές.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στην έρευνα «…είναι κομβικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου στην Ελλάδα αποτελούν συντριπτική πλειονότητα, να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές, ώστε να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον, που μεταβάλλεται δυναμικά».

Την ίδια στιγμή και άλλες έρευνες που έχουν γίνει , διαπιστώνουν ότι η χρήση ψηφιακών πληρωμών στη χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Μάλιστα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και νέες τάσεις, όπως είναι η χρήση των κωδικών QR αλλά και η ενσωμάτωση τραπεζικών υπηρεσιών από επιχειρήσεις λιανικής. Η εξέλιξη αυτή, έχει ως αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρείες, στο συγκεκριμένο χώρο να επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία τους δίνοντας έμφαση και σε κλάδους όπως είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπου οι ψηφιακές πληρωμές έχουν υιοθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια πριν από την πανδημία, οι αριθμοί είναι αρκετά μεγαλύτεροι.

Έτσι, με βάση την ίδια έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρεία Dynata, για λογαριασμό της Visa και στην οποία συμμετείχαν 5.500 μικρές επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη, προκύπτει ότι στη Μ. Βρετανία η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - για παράδειγμα - η πλειοψηφία (58%) των ΜμΕ στη Μεγάλη Βρετανία, συμφώνησε ότι οι πελάτες ξοδεύουν περισσότερα όταν χρησιμοποιούν κάρτες.

Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισές βρετανικές ΜμΕ (45%), που συμμετείχαν στην έρευνα, σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασιών τους, αφού άρχισαν να δέχονται πληρωμές με κάρτα. 

Επιπρόσθετα, ένα ποσοστό της τάξεως του 67% των βρετανικών ΜμΕ θεωρούν ότι οι πληρωμές με κάρτα είναι πιο απλές στη χρήση από άλλες μεθόδους και το ίδιο ποσοστό, επίσης 67%, λέει ότι μείωσαν τον κίνδυνο να μην πληρωθούν.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Untapped Segment Programme της Visa, το οποίο και εφαρμόζεται, προκειμένου να υποστηρίξει τους μικρούς εμπόρους σε κλάδους με χαμηλά ποσοστά αποδοχής ψηφιακών πληρωμών, όπως η γεωργία και η μεταποίηση, κατά ένα ποσοστό 59%, ως τις υπηρεσίες επαγγελματιών κατά 55%, τις καταναλωτικές υπηρεσίες 55% αλλά και τις υπηρεσίες  εκπαίδευσης κατά 39%.