Πληροφορική: Στον χορό των deals με φόντο έργα 3,5 δισ. ευρώ
shutterstock
shutterstock

Πληροφορική: Στον χορό των deals με φόντο έργα 3,5 δισ. ευρώ

Καταιγισμός από deals που αφορούν εξαγορές, συγχωνεύσεις αλλά και συνεργασίες εταιρειών παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στόχος αυτής της κινητικότητας, η οποία άρχισε να παρατηρείται εδώ και τρία χρόνια είναι να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα, κυρίως στον τομέα software και υπηρεσιών που θα μπορούν να διεκδικήσουν έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το ΕΣΠΑ, ως το 2027.

Στο «κυνήγι» των έργων, εκτός από την κινητικότητα και τα deals ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της έλλειψης στελεχών, το οποίο, βέβαια, πυροδότησε και εξακολουθεί να προκαλεί νέα deals στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πρόσφατη μελέτη της PwC, δείχνει ότι μόνο μέσα στην περσινή χρονιά σημειώθηκαν οι περισσότερες σε αριθμό εξαγορές και συγχωνεύσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον κατευθύνθηκε στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία με 30 συναλλαγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και άλλη μελέτη της Optima Bank η οποία επισημαίνει ότι ο κλάδος τεχνολογίας και λογισμικού πραρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έχουν πραγματοποιηθεί 42 εξαγορές με μέση αξία τα 2 εκατ.ευρώ.

Οι πρωταθλήτριες

Οι εξελίξεις με τα μεγάλα deals συνεχίζονται και μάλιστα από τις «πρωταθλήτριες» Entersoft και Epsilon Net.

Η Epsilon Net με βάση τις τελευταίες εξελίξεις πρόκειται να «κατέβει» από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, μετά τη δημόσια πρόταση που καταθέτει το σχήμα υπό το αμερικανικό fund General Atlantic, τον βασικό μέτοχο Ι. Μίχο και την Εθνική Τράπεζα για τις μετοχές μειοψηφίας. Υπενθυμίζεται ότι για το 2023 κατέγραψε αύξηση 24,13% του κύκλου εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 93,23 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να ανέρχονται στα 31,08 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 24,06%.

Σε ό,τι αφορά την περσινή χρονιά, και εκεί οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Πρωταγωνιστής, αυτήν τη φορά, η Entersoft, η οποία πλέον ανήκει στον όμιλο Olympia Group του Πάνου Γερμανού. Η Entersoft για το 2023 σημείωσε 28% αύξηση του τζίρου της που διαμορφώθηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 33% στα 12,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια χρονιά καταγράφηκε και η εξαγορά της Byte, από τον όμιλο Ideal έναντι 60 εκατ.ευρώ. Για το 2023 και οι τρεις, πλέον, θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Πληροφορική (Byte, ATACOM, Ideal Electronics) κατέγραψαν αύξηση των εσόδων κατά 16% στα 96,1 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να υπογραμμίζει πως η ενίσχυση τω μεγεθών προέρχεται από την εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των Οργανισμών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες και προϊόντα που παρέχουν οι επενδύσεις στην Πληροφορική. Οι εταιρείες της Ideal παρουσίασαν συγκεντρωτικά ενισχυμένα κατά 27% EBITDA στα 12,4 εκατ. Ευρώ.

Ενισχυμένα μεγέθη κατέγραψε και ο όμιλος Real Consulting με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνετα στα 30,26 εκατ. ευρώ, με την κύρια πηγή εσόδων να προέρχεται από Υπηρεσίες, και ακολουθούν οι τομείς των Αδειών Λογισμικού και Συντήρησης.

Ακόμη, την ίδια χρονιά καταγράφεται και η συνεργασία της νέας Nova με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, με στόχο την ανάληψη έργων τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ.

Πιεστικά τα χρονοδιαγράμματα

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες Πληροφορικής, η Unisystems εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων εντός και εκτός Ελλάδας άνω των 460 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, δεδομένου ότι η εταιρεία προτίθεται να δώσει το «παρών» στους περισσότερους νέους διαγωνισμούς.

Οι Uni Systems, Intelli Solutions, και Team Candi σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις 21,8% και αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 25,6%, με τον όμιλο να εκτιμά ότι το 2024 θα υπάρξει ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2023, προερχόμενη τόσο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, ενώ και το ανεκτέλεστο από υπογεγραμμένες συμβάσεις ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, συμβάσεις αξίας 50 εκατ. ευρώ έχει και η Profile Software, η οποία διαθέτει παρουσία σε 45 χώρες. Σημειώνεται ότι ο τζίρος του ομίλου Profile το 2023 ανήλθε σε 30,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 20%, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 7,33 εκατ. ευρώ.

Παρόμοια ανοδική πορεία εμφανίζει η αξία του χαρτοφυλακίου νέων έργων της συντριπτικής πλειονότητας των εταιρειών Πληροφορικής.Σημαντική αναμένεται και η συνεισφορά των έργων ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς διακοπή, ενώ πεδίο δραστηριοποίησης υπάρχει και στο δημόσιο τομέα, όπου στις υπηρεσίες του gov.gr καταγράφηκαν το 2022 πάνω από 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές ενώ, το 2023 ο αριθμός υπερβαίνει το 1,45 δισ.

Μεγάλο, πάντως, είναι το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού, οι οποίες αναμένεται να υλοποιήσουν ψηφιακά έργα. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται εκτός από ψηφιακές υπηρεσίες, πληρωμές και καταχώρηση αρχείων που αναμένεται να περάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ ως το 2027 και οι δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με τα Big Data, στο πλαίσιο της ανάπτυξης συστημάτων AI αλλά και για το Internet of Things.

Καθώς το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι συγκεκριμένο και ιδιαίτερα πιεστικό, απαιτούνται γρήγοροι χειρισμοί και σωστή διαχείριση χρόνου, ενώ παράλληλα, η κρίσιμη σημασία των προϊόντων (όπως ERP και CRM), τα οποία ζητούνται, δεν αφήνουν περιθώρια για τη δημιουργία αναξιόπιστων ή προβληματικών εργαλείων, ακόμη και αν οι προθεσμίες είναι αυστηρές και δεν υπάρχει συζήτηση περί παρατάσεων.

Εν τω μεταξύ, οι νέες προκηρύξεις διαγωνισμών και έργων προς υλοποίηση συνεχίζονται εντείνοντας τον προβληματισμό των εταιριών καθώς δημιουργούν μια αβεβαιότητα για το αν τελικά θα βγουν εις πέρας.

Νέες εξαγορές στον ορίζοντα

Ο χορός των deals στον τομέα της Πληροφορικής δεν φαίνεται να έχει σταματήσει καθώς η έλλειψη στελεχών, είναι ένας από τους παράγοντες που θα πυροδοτήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα νέες εξελίξεις. Μάλιστα σε σχετικές έρευνες η χώρα μας εμφανίζεται πρώτη, παγκοσμίως στην πρόθεση πρόσληψης στελεχών πληροφορικής.

Η μεγάλη ζήτηση οφείλεται στη διεύρυνση του πεδίου των έργων, καθώς σε αυτό έχει προστεθεί η κυβερνοασφάλεια που έχει γίνει απαραίτητη, όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στο Δημόσιο, αλλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Παράλληλα, η Πληροφορική, παρουσιάζεται ως ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα. Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε έρευνα της Manpower, ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το 2ο τρίμηνο του 2023.

Μάλιστα, πρόκειται για τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 1ο τρίμηνο του 2022.