Σε οκτώ, ανέρχονται, συνολικά οι εταιρείες και τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων για συνολικά 368 Δικαστήρια - Εισαγγελίες σε ολόκληρη την χώρα.
Εκτός από τους τρεις μεγάλους παίκτες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι έχουν κάνει και μια δυναμική είσοδο στο ICT, δηλαδή, τον ΟΤΕ, τη Vodafone και τη Nova στη λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνεται και ο όμιλος Μυτιληναίος, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε και το πιλοτικό έργο και την πλατφόρμα smart cities στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του και στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης.
Τον κατάλογο των ενδιαφερομένων συμπληρώνουν οι Unisystems, η κοινοπραξία NetCompany- Inrasoft, η Intrakat και η Globitel, από τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες πληροφορικής με έντονη δραστηριότητα και τις τηλεπικοινωνίες.
Το έργο, που ονομάζεται «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης» είναι συνολικού προϋπολογισμού 145,7 εκατ.ευρώ,και προκηρύχθηκε πριν δυόμιση , περίπου, μήνες από την Κοινωνία της Πληροφορίας χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚτΠ το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν ανέρχεται σε 300.244.990.
Ειδικότερα, το βασικό αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά.
Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων.
Η διαδικασία της ψηφιοποίησης περιλαμβάνει, τόσο τη σάρωση των αρχείων Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα.
Επιπρόσθετα το έργο περιλαμβάνει και συγκεκριμένα για την πρώτη Εκτελεστική Σύμβαση την Υλοποίηση Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης διαδικασιών, Εγγράφων και Ψηφιακών Αρχείων – συστήματος Ψηφιακής Αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο), εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές. Το σύστημα αυτό θα παρέχει με web services τη δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων του συστήματος από άλλα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η διάρκεια της Συμφωνίας Πλαισίου ορίζεται σε τρία έτη από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Στη συμφωνία αυτή θα οδηγήσει η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με έως 8 οικονομικούς φορείς εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός φορέων που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής και υποβάλλουν αποδεκτές προσφορές.
Σύμφωνα με την ΚτΠ, που προκήρυξε το έργο, η στρατηγική για την ψηφιακή δικαιοσύνη στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
Τι περιλαμβάνει η ψηφιοποίηση των Δικαστηρίων - Εισαγγελιών
Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν του παρακάτω άξονες υλοποίησης:
-Δικαστική διαφάνεια μέσω ψηφιακών υπηρεσιών.
-Ομογενοποίηση, επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
-Ψηφιακή ολοκλήρωση των συστημάτων των δικαστηρίων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο, όχι μόνο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης αλλά και τη διαφάνεια και την ποιότητα.
-Αναβάθμιση μηχανισμών διαχείρισης ελέγχων, ανάπτυξη εφαρμογών για την διαχείριση του μαύρου χρήματος, την κατοχύρωση της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
-Ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και την εθνική ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
-Έξυπνες Υποδομές με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τη μείωση εξόδων αλλά και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το σύνολο των εμπλεκομένων στο σύστημα της Δικαιοσύνης.
Στους ειδικότερους στόχους περιλαμβάνονται η ενίσχυση ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας με αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως ενδεικτικά η δημιουργία JUSTICE–CLOUD, μέχρι να ενσωματωθεί στο Κυβερνητικό νέφος Δημόσιου Τομέα, η ομογενοποίηση διαδικασιών και η δημιουργία της «Artificial Intelligence for Justice”.