Τη δημιουργία ιδρύματος, με σκοπό την ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας, του Αθλητισμού - Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος ανακοίνωσε σήμερα ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος, ιδρυτής και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού στην εταιρεία ταχυπλόων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Seajets.
Το ίδρυμα Ηλιόπουλου, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, δημιουργείται στη μνήμη του πατέρα του εφοπλιστή, Τάκη Ηλιόπουλου. Επικεφαλής του ιδρύματος θα είναι η σύζυγος του Άννα και η κόρη του Δέσποινα. Τα αρχικά κεφάλαια που θα διατεθούν για τις πρώτες δράσεις ανέρχονται σε 2 εκατ.ευρώ και θα έχουν εκταμιευθεί το αργότερο ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Μάριος Ηλιόπουλος, το ίδρυμα είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία και με άλλους φορείς, ενώ στις προτεραιότητες είναι τα θέματα Υγείας και ειδικά σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και τις επισκευές μηχανημάτων, όπως τα ακτινολογικά, τις μονάδες τεχνητού νεφρού, ενώ υπάρχουν και σκέψεις σε πολλά νησιά των Κυκλάδων να ξεκινήσουν και προσπάθειες για προώθηση της πράσινης ενέργειας, με τοποθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε χώρους των λιμανιών.
Ακόμη, σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα θα δοθεί προτεραιότητα και στη διαχείριση απορριμμάτων, ένα αρκετά προβληματικό θέμα, που χρονίζει. Ακόμη, σκέψεις υπάρχουν να βοηθηθούν περαιτέρω τα νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμια με αερομεταφορές με ελικόπτερα.
Στάση αναμονής για τη MIG
Σε ό,τι αφορά το θέμα της MIG, ο κ. Ηλιόπουλος δεν σχολίασε, αλλά αρκέστηκε να αποκλείσει κάποια σενάρια, μεταξύ των οποίων το ενδιαφέρον της οικογένειας για το χρηματιστήριο.
Δεν με ενδιαφέρει το οικονομικό κέρδος (outright), είπε χαρακτηριστικά. «Με ενδιαφέρει να κερδίσουμε χρήματα από άλλες διαδικασίες. Δεν θεωρώ κακό το Χρηματιστήριο. Εμείς σαν οικογένεια δεν συμμετείχαμε ποτέ στο χρηματιστήριο. Οι μόνες μετοχές που πήραμε ήταν για να βοηθήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.
Φειδωλός, όμως, υπήρξε και στις εκτιμήσεις του για τη φετινή θερινή σεζόν, τονίζοντας ότι η περίοδος αυτή είναι μια πρόκληση για την οποία είναι αισιόδοξος και επιφυλακτικός ταυτόχρονα.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια, ύψους ενός εκατ.ευρώ που προσέφερε για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η επίσκεψη στη γείτονα χώρα του έδωσε την ευκαιρία να συναντηθεί με τρία σημαντικά πρόσωπα της Τουρκίας μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Τουρκία με ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο και συμφωνίες, λόγω της ελληνικής πολυμηχανίας και της τουρκικής διπλωματίας μπορούν να γίνουν η δύναμη του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Απαντώντας σε ερώτηση του Liberal, για το αν υπάρχει σκέψη συνεργασίας με την γείτονα χώρα στον τομέα των μεταφορών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Αιγαίο ανέφερε ότι μια τέτοια πιθανότητα θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα και εξαρτάται από το κατά πόσο θα πέσει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Υπήρχαν συζητήσεις για το Αιγαίο να συνδεθεί με Τουρκία. Από οικονομικής πλευράς δεν θα είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μια τέτοια συνεργασία. Απλώς όποια επιχείρηση αποφασίσει να μπεί σε μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να πάρει τα ρίσκα της. Αν οι σχέσεις γίνουν εποικοδομητικές τότε μπορεί να γίνει και σύνδεση Αιγαίου με Τουρκία. Κάτιι τέτοιο μπορεί να πάρει μήνες, ίσως και χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.