Νέες εξαγορές με στόχο την ανάδειξη του Cordia Group σε απόλυτο κυρίαρχο στην Ελλάδα στη διαχείριση εγκαταστάσεων ή facility management αλλά και την είσοδο στη λιανική μέσω συνεργασίας με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο δρομολογεί το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) του Νίκου Καραμούζη στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, όσον αφορά το ίδιο το Fund, στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις εξαγορές στο χώρο των τροφίμων, ενώ εστιάζει σε κατακερματισμένες αγορές όπως αυτή της κτηνιατρικής φροντίδας με στόχο τη δημιουργία leader εταιρειών στα πρότυπα του εξωτερικού, εξαγορές που μπορεί να φθάσουν από 20 έως και πάνω από 50 εκατ. συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) προωθεί τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου facility management παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη τέσσερις εξαγορές μέσα σε τρία χρόνια, οι οποίες αποφέρουν στο Cordia Group υπό την ομπρέλα του οποίου λειτουργούν έσοδα 107 εκατ. ευρώ το 2023 που φέτος αναμένεται να φθάσουν τα 150 εκατ. ευρώ.
Κάτω απ’ την ομπρέλα του Ομίλου Cordia που δημιουργήθηκε από την εξαγορά της Engie Hellas το 2021, την οποία ακολούθησαν η εταιρεία συστημάτων ασφαλείας ESA Security Solution, όπου μέτοχος μειοψηφίας είναι το family office της Μαριάννας Λάτση Latsco, η Skymar Cleaning Services, και η Imagin Cleaning Services.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης τα στελέχη του Ομίλου καθώς και ο κ. Καραμούζης παρουσίασαν τους στόχους και τις στρατηγικές προτεραιότητες του επιχειρηματικού τους πλάνου, στον κλάδο της ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης αγοράς του facilty management που έχει φθάσει ήδη το 1,5 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων ειπώθηκε πως για φέτος στόχος του ομίλου είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών στα 150 εκατ. ευρώ από τα 107 εκατ. του 2023. Μία επίδοση που θεωρούν κλειδωμένη με βάση τις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις. Ειδικότερα, ο όμιλος της Cordia χωρίς την Imagin έκανε το 2023 τζίρο 107 εκατ. ευρώ, είχε κέρδη ebitda 6,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων και τόκων περίπου στα 5 εκατ. ευρώ. Η Imagin είχε ένα τζίρο πέρσι της τάξης των 11 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος στη χώρα μας είναι κατακερματισμένος, καθώς αποτελείται από εκατοντάδες μικρές εταιρείες και ο όμιλος Cordia σταδιακά θα προχωρήσει και σε νέες εξαγορές, ενώ όπως ανέφεραν τα στελέχη του Ομίλου αν και στο εξωτερικό και δη στην Ευρώπη ο κλάδος τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,2% στη χώρα μας λόγω της ανάπτυξης νέων κατοικιών, της πραγματοποίησης επενδύσεων τόσο στο τομέα των ακινήτων με δημιουργία οικιστικών συγκροτημάτων, της ανόδου στον ξενοδοχειακό κλάδο, μεταξύ άλλων, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερος τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατακερματισμός του κλάδου κρατάει τα περιθώρια κέρδους πολύ χαμηλά και η στρατηγική του ομίλου Cordia ώστε να εμφανίσει τα υψηλότερα δυνατά κέρδη είναι να παρέχει στους πελάτες της και τους τρεις πυλώνες του facility management, δηλαδή, τεχνική συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη και μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών όπως του Internet of things (IoT) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με τον κύριο Καραμούζη η συγκέντρωση στον κλάδο μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τις εταιρείες.
Όσον αφορά στην επέκταση στη λιανική μέσω της ESA Security Solutionsμ αυτή συνίσταται στην παροχή μέσω του δικτύου λιανικής μεγάλου τηλεπικοινωνιακού παρόχου και θα αφορά στην πώληση συγκεκριμένων προϊόντων ασφαλείας όπως πχ συναγερμούς ή ολοκληρωμένων συστημάτων. Το προϊον που θα διατίθεται θα αφορά σε εξοπλισμό, εγκατάσταση και παρακολούθηση αλλά χωρίς την παρουσία προσωπικού για την παρακολούθηση αλλά με τη χρήση νέας τεχνολογίας.
Ο κλάδος του facility management στην Ελλάδα έχει ετήσιο τζίρο περί τα 1,4 δισ. ευρώ. Τα 650 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα 450 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες φύλαξης και 300 εκατ ευρώ από τη συντήρηση.
Στο χαρτοφυλάκιο πελατών του ομίλου ξεχωρίζουν το Ελ. Βενιζέλος, η Vodafone, o Τιτάν, τα ΕΛΠΕ, η Εθνική Τράπεζα, ο Σκλαβενίτης, ο ΟΠΑΠ, η Fraport, o OTE, το Hellinikon Experience Center κ.α.
Άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου είναι η Unison (όμιλος Μυτιληναίου), η Redex (όμιλος Κοπελούζου), η ΑΚΤΟR FM, η Manifest και η Globe Williams χωρίς όμως καμία να παρέχει και τις τρεις υπηρεσίες (συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα).
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Νίκος Καραμούζης στην ομιλία του έθιξε για άλλη μια φορά τα μείζονα ζητήματα για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας πως η έλλειψη εργατικών χεριών αλλά και η επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος είναι δύο κίνδυνοι που δεν μπορεί να υποτιμηθούν και ιδίως σε κλάδους εντάσεως εργασίας οι συνέπειες είναι μεγάλες.
Επίσης, τόνισε ότι οι επενδύσεις παγίων κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύουν το 14% του ΑΕΠ σε αντίθεση με το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 22%. Τόνισε δε, ότι η κατανάλωση παραμένει ακόμη ο μοχλός ανάπτυξης και όχι η παραγωγή, και αναφέρθηκε στο χαμένο στοίχημα της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα όπου ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει μόνο το 1,5% του ΑΕΠ.
Επικαλέστηκε το παράδειγμα την Ολλανδίας η οποία από μια έκταση όσο η Μακεδονία και η Θράκη μαζί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία στις καλλιεργητικές μεθόδους έγινε ο δεύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ μέσα σε μια εικοσαετία.
Τέλος, υποστήριξε πως το μικρό μέγεθος της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν βοηθά στην ανάπτυξή τους. «Έχουμε μόνο 470 μεγάλες επιχειρήσεις όταν η Πορτογαλία έχει 980. Ελπίζω ο νέος νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές να έχει καλύτερα κίνητρα και ρηξικέλευθες αλλαγές γιατί ο προ διετίας νόμος δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Καραμούζης.
Σημειώνεται ότι το SMERC, διαχειρίζεται κεφάλαια 142 εκατομμυρίων ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.
Το τελευταίο διάστημα έχει επενδύσει στο εμφιαλωμένο νερό με την εξαγορά των brand Διός και Σέλι, στην αμιγώς εξαγωγική εταιρεία φρούτων, στην ΑΡΟΣΙΣ (Οσπρια) Krop, με έδρα την Άρτα, η οποία παράγει περί τα 25 εκατομμύρια κιλά φρούτα ετησίως και πρόσφατα στην ΕΨΑ της οικογένειας Τσαούτου.
H SMERC έχει επίσης εξαγοράσει την κτηνιατρική κλινική Πλακεντία και σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο κτηνιατρικών κλινικών στη χώρα. Στον τομέα του τουρισμού έχει αποκτήσει το Patmos Aktis στην Πάτμο το οποίο και ανακαινίζεται ώστε να λειτουργήσει το 2025. Παράλληλα μαζί με τον Θ. Λασκαρίδη και την Brown έχει εξαγοράσει τα δάνεια 72 ξενοδοχείων από την Intrum.