Λένε πως οι νέες ιδέες είναι σαν το νερό: Από τη στιγμή της δημιουργίας τους και μέχρι την υλοποίησή τους ρέουν με την ορμή ενός δυνατού χειμάρρου, ικανού να αλλάξει τον τρόπο σκέψης, δράσης και εντέλει της ζωής μας.
Φανταστείτε, τώρα, έναν τέτοιο «χείμαρρο» γεμάτο από ιδέες που προωθούν την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Αυτό, ακριβώς, είναι το Social Hackathon: Ένας μαραθώνιος ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών που διοργάνωσαν, με απόλυτη επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά, η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy.
Το «ταξίδι» του Social Hackathon ξεκίνησε στις 12-14 Μαΐου 2023 και σε αυτό συμμετείχαν μηχανικοί, προγραμματιστές, οικονομολόγοι, αναλυτές, ερευνητές, φοιτητές. Ενδεικτικές θεματικές ενότητες για την κατάθεση ιδεών ήταν η υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων και οικονομιών, η κοινωνική καινοτομία, η προάσπιση της υγείας, η βιωσιμότητα και το δίκαιο επιχειρείν, ο διάλογος και η ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Συνολικά το ενδιαφέρον τους στον μαραθώνιο καινοτομίας εκδήλωσαν περισσότεροι από 200 διαγωνιζόμενοι, ενώ 21 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους και 5 από αυτές διασφάλισαν την είσοδό τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.
Φέτος, ο πήχης του μαραθώνιου καινοτομίας Social Hackathon ήταν αρκετά υψηλός: Στόχος ήταν η ενεργοποίηση φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών για την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Αυτός ο στόχος επετεύχθη και μάλιστα με το παραπάνω. Οι αριθμοί, άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών 20 νέα παιδιά, πέντε ομάδες – startups, διακρίθηκαν και πραγματοποίησαν 14 workshops, δέχτηκαν πάνω από 70 ώρες lead mentoring και 40 και επιπλέον ώρες mentoring. Παράλληλα, συμμετείχαν σε πάνω από 80 διαφημιστικές δράσεις για την προώθηση των καινοτόμων εφαρμογών τους.
Αυτό η δημιουργική πορεία ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, σε μια εξαιρετική και άρτια οργανωμένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Hyatt Regency Hotel, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, ενώπιον κοινού, οι πέντε ομάδες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες και το έργο τους. Την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός ηθοποιός και σεναριογράφος, Γιώργος Καπουτζίδης.
Γνωρίζοντας τις πέντε ομάδες
Life Pulse
Η LifePulse θέλει να φέρει την εθελοντική αιμοδοσία στην καθημερινότητά μας. Ανέπτυξε μία ψηφιακή εφαρμογή, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια βάσει της ομάδας αίματός τους.
Job Rider
Η Job Rider ανέπτυξε μία ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία προτείνει εναλλακτικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για τη μετακίνησή μας προς τον χώρο εργασίας.
Medical Hub
Η Medical Hub, η τρίτη ομάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα #Accelerator του φετινού Social Hackathon, ανέπτυξε μία ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία παρέχει στους πολίτες απλή, γρήγορη και αποτελεσματική καθοδήγηση, εξασφαλίζοντας ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας.
Aviato
Η Aviato δημιούργησε με τη βοήθεια της τεχνολογίας machine learning έναν ψηφιακό οδηγό ευεξίας, εξατομικευμένο στις ανάγκες κάθε ανθρώπου.
tiny Terrain
Γνωρίστε τους tiny Terrain, την ομάδα που επιθυμεί να εντάξει την παιχνιδοποίηση στην εκπαίδευση για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Στο βίντεο, μας μιλούν, για το πώς οι οπτικές αφηγήσεις μπορούν να κάνουν τη μάθηση παιχνίδι!
And the winner(s) is... ή μήπως are;
Νικήτρια του Social Hackathon για το 2023 αναδείχθηκε η ομάδα Life Pulse, η οποία κέρδισε ένα πλάνο επικοινωνίας αξίας 40.000 ευρώ από την Lidl Hellas κι ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000 ευρώ.
Ωστόσο, το φετινό Social Hackathon έκρυβε μεγάλες ανατροπές. Κι αυτό γιατί και οι πέντε ομάδες που διακρίθηκαν σε αυτόν, είχαν εξαιρετικές επιδόσεις τόσο ως προς την παρουσίαση των ιδεών τους όσο και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών που ανέπτυξαν.
Και κάπου εκεί, τα πράγματα πήραν μια απροσδόκητα όμορφη τροπή: Έπειτα από δύο απόλυτα επιτυχημένες δράσεις ανοιχτής καινοτομίας, η Οργανωτική Επιτροπή του Social Hackathon αποφάσισε να βραβεύσει με χρηματικά έπαθλα και τις πέντε ομάδες. Ήταν, άλλωστε, όλοι τους νικητές.
Τελικά, ίσως είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε ως χώρα: Φωτεινά μυαλά και ιδέες ικανές να αλλάξουν τον κόσμο μας και να τον κάνουν καλύτερο. Αυτό είναι το πραγματικό brain gain.