Στον ρόλο που μπορεί να παίξει η ΔΕΗ στην ΝΑ Ευρώπη και στη συμβολή του επικεφαλής της Γιώργου Στάσση για την εξαγορά της Enel στην Ρουμανία, αναφέρονται οι Standard & Poors και Fitch.
Σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να επιτίθεται στην ΔΕΗ και να κατηγορεί τον μάνατζερ και τον Πρωθυπουργό ότι «σπεύδουν να κλείσουν δουλειές δισεκατομμυρίων, ενώ η χώρα πενθεί», η S&P αναδεικνύει το γεγονός ότι η επί χρόνια θητεία του έλληνα μάνατζερ στο τιμόνι της Enel Romania αποτέλεσε το εχέγγυο τόσο για την εξαγορά, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα συν και τα πλην της προς πώληση εταιρείας, όσο για την επόμενη ημέρα. «Το ρίσκο να μην υλοποιηθεί άμεσα το πλάνο μιας τόσο σημαντικής εξαγοράς περιορίζεται μερικώς από το γεγονός ότι ο CEO της ΔΕΗ ήταν CEO της Enel Romania», αναφέρει χαρακτηριστικά η S&P.
Κάνει λόγο για τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η ενσωμάτωση της Enel Romania και των περιουσιακών της στοιχείων στο επιχειρηματικό προφίλ ρίσκου της ΔΕΗ, ενώ αναδεικνύει τη σημασία της γεωγραφικής διασποράς για τις από εδώ και πέρα επιδόσεις του ομίλου. «Η συναλλαγή προσφέρει έκθεση σε διαφορετικό μείγμα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, ένα εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών και έκθεση σε διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να μειώσει θετικά το προφίλ κινδύνου του ομίλου και ενδεχομένως να βελτιώσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενέργειας», σημειώνει η S&P.
Στο ερώτημα πως θα χρηματοδοτηθεί η εξαγορά, ο ξένος οίκος απαντά ότι η ΔΕΗ διαθέτει επαρκή ρευστότητα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δάνειο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Όσο για το προς εξαγορά Δίκτυο Διανομής (50% του EBITDA της Enel Romania), ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι πρόκειται για διαχειρίσιμο ρίσκο καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ρουμανίας δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από το αντίστοιχο ελληνικό. Αυτό οφείλεται στην επαρκή και έγκαιρη ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους του κόστους και στις αναμενόμενες περαιτέρω βελτιώσεις στην επόμενη Ρουμανική ρυθμιστική περίοδο που αρχίζει το 2024.
Σχετικά με το μάνατζμεντ της ΔΕΗ, ο επενδυτικός οίκος αποδίδει τα εύσημα λέγοντας ότι σε ένα σύνθετο περιβάλλον ο όμιλος κατάφερε το 2022 αξιόλογες επιδόσεις και αναμένει ότι η Enel Romania θα προσθέσει σημαντική διασπορά στις δραστηριότητες. «Η διοικητική ομάδα της ΔΕΗ είναι σχετικά νέα και έχει ήδη δείξει έμπρακτα αποτελέσματα στη μείωση του ρίσκου από τις δραστηριότητες της εταιρείας, ιδίως όσον αφορά στη διαχείριση της σημαντικής μεταβλητότητας της ενεργειακής αγοράς, τη διαχείριση των απαιτήσεων και την επίτευξη των βασικών στόχων που τίθενται από το νέο ενεργειακό σχέδιο», σημειώνει η S&P.
Fitch: Ενίσχυση της γεωγραφικής διασποράς της ΔΕΗ
Στη συναλλαγή αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση και η Fitch, λέγοντας ότι θα επιταχύνει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ και θα προσθέσει γεωγραφική διασπορά, ενισχύοντας τις πηγές των ρυθμιζόμενων και ημι-ρυθμιζόμενων ταμειακών ροών και κερδοφορίας. Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στην πιστοληπτική της αξιολόγηση, λέγοντας ότι η βαθμολογία με 'b+' Standalone Credit Profile (SCP), με την εξαγορά της Enel Romania αντανακλά την ανθεκτικότητα στις επιδόσεις των ταμειακών ροών, που προκύπτουν, καθώς και τη σημασία του επικαιροποιημένου σχεδίου για το 2022-2025.
Το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από τη μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και Ρουμανία. Κατά τη Fitch, υπάρχει επαρκής χώρος για να αντιμετωπιστούν επιχειρηματικές προκλήσεις και ο οίκος θα μπορούσε να δει δυνητικά θετική αναβάθμιση του “Standalone Credit Profile” σε περίπτωση επίτευξης του επιχειρηματικού σχεδίου της Διοίκησης.
Ερωτηματικά προκαλούν οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας της ΔΕΗ με τη ρουμανική Enel έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, προκαλώντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν. Αντί το κόμμα να επικροτεί την προσπάθεια εξαγοράς της θυγατρικής της Enel, αφού έτσι θα μεγαλώσει η επιχείρηση και θα γίνει επιτέλους πράξη αυτό που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι επιθυμεί, την επιτυχημένη εξόρμηση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, πολεμά συστηματικά εδώ και καιρό τη συμφωνία, δημιουργώντας ερωτήματα.
Εδώ και αρκετό καιρό δημοσιεύματα, που αναπαράγουν τη δήθεν ανησυχία για τη σκοπιμότητα της κίνησης, διανθισμένα με fake πληροφορίες, είχαν φτάσει να μιλήσουν ακόμη και για «πιθανή εξαγορά πρώην εταιρείας του σημερινού διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση από τη δημόσια επιχείρηση», γεγονός ουδέν ψευδέστερο, αφού ο τελευταίος, ήταν διευθύνων σύμβουλος της ENEL Ρουμανίας, χωρίς να έχει ιδιοκτησιακή σχέση μαζί της.
Την απάντηση δίνει η ίδια η ανακοίνωση της S&P, που επί της ουσίας σημειώνει ότι η επί χρόνια θητεία του στο τιμόνι της ENEL Ρουμανίας δεν αποτελεί μειονέκτημα, αλλά εχέγγυο για την εξαγορά. Καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα συν και τα πλην της προς πώληση εταιρείας, έχει καλύτερη εικόνα έναντι κάποιου τρίτου, για το πως να διαχειριστεί τη συμφωνία προκειμένου να μεγιστοποιήσει το όφελος της ΔΕΗ.