Στην Engie Hellas το project της συντήρησης του ΚΠΙΣΝ

Στην Engie Hellas το project της συντήρησης του ΚΠΙΣΝ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις χρυσοπληρωμένες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις να σαπίζουν εδώ και χρόνια, παρουσιάζοντας εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και ερήμωσης, όντας εκτεθειμένες σε πάσης φύσεως «παρεμβολές» είτε καιρικές, είτε πλιάτσικου, ασφαλώς η είδηση ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) δε θα έχει την ίδια τύχη, είναι – κατ'' αρχήν – θετική.

Και τούτο διότι, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος περνά στις 23 Φεβρουαρίου επίσημα στο δημόσιο, κάτι που ήδη προκάλεσε τόσο στα social media όσο και σε δημοσιεύματα, μπαράζ «προφητειών» για το πως θα έχει... καταντήσει σε λίγα χρόνια.

Χθες, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία ENGIE Hellas (πρώην Cofely Hellas), θυγατρική του μεγάλου γαλλικού ομίλου ENGIE, ανέλαβε το 100% της φροντίδας της πιο λαμπερής και πολυσχιδούς κατασκευής που έχει γίνει στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Η ENGIE Hellas λοιπόν υπέγραψε τη μεγαλύτερη σύμβαση ολοκληρωμένης διαχείρισης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Μέσα στις υποχρεώσεις της είναι η παροχή φύλαξης, συντήρησης, λειτουργικότητας, ασφάλειας, καθαριότητας, ενεργειακές υπηρεσίες, διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υπηρεσίες πρασίνου.

Η σύμβαση αυτή είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ελλάδα και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 250 νέες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των υπεργολάβων.

Η ENGIE θα είναι υπεύθυνη για την απρόσκοπτη λειτουργία και συντήρηση των πολύπλοκων τεχνικών εγκαταστάσεων του ΚΠΙΣΝ, κάποιες από τις οποίες αποτελούν και μοναδικά σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα της ακουστικής, του φωτισμού και του μηχανισμού σκηνής.

Επιπλέον, θα φροντίσει για τον καθαρισμό και τη φύλαξη όλων των εγκαταστάσεων και θα είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του μοναδικού πάρκου, των φυτών και των δέντρων του, καθώς και για τη διαχείριση του νερού του τεχνητού καναλιού.

Συνολικά η ENGIE θα παρέχει υπηρεσίες στα 28.000 τ.μ. του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία περιλαμβάνει δύο σκηνές, μια σχολή χορού, αίθουσες για πρόβες, γραφεία και άλλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, στα 23.000 τμ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και στα 210.000 τμ του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η ENGIE θα είναι επίσης υπεύθυνη για το facility management των 33.000 τμ του χώρου στάθμευσης.

Γ. Δανιόλος: Έγινε διαγωνισμός ανάμεσα σε 12 εταιρείες

Σε δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της ENGIE Hellas Γιώργος Δανιόλος επισημαίνει ότι «αυτό το project είναι μια πρόκληση για όλους, λόγω της πολυσχιδούς κατασκευής του Ιδρύματος Νιάρχου, καθώς και των εξειδικευμένων γνώσεων συντήρησης που απαιτεί για τη λειτουργικότητά του. Το project ανετέθη σε εμάς ύστερα από διαγωνισμό στον οποίο αρχικά είχαν προσκληθεί δώδεκα επιχειρήσεις.

Ο διαγωνισμός έγινε από την εταιρεία Faithful+Gould που ενεργούσε για λογαριασμό του Ιδρύματος, ενώ η διαδικασία υπερέβη το ένα έτος, καθώς υπήρχαν πολλαπλές παρουσιάσεις, διαπραγματεύσεις, βελτιώσεις και γενικώς μια διαδραστική διαδικασία για το καλύτερο αποτέλεσμα, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη κατασκευή».

Όπως τονίζει ο κ. Δανιόλος, οι Γάλλοι του μητρικού ομίλου ENGIE δίνουν μεγάλη σημασία σ'' αυτό το project, άλλωστε το θέμα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, ενώ είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν σε θέματα τεχνογνωσίας από την παγκόσμια εμπειρία τους».

Η ENGIE θα μεταφέρει στο ΚΠΙΣΝ την τεχνογνωσία της από τη διαχείριση εγκαταστάσεων άλλων αντίστοιχων εξαιρετικών πολιτιστικών κέντρων, όπως η Σκάλα του Μιλάνο στην Ιταλία, η Όπερα των Παρισίων στη Γαλλία και η Όπερα του Σίδνεϋ στην Αυστραλία.

Άλλη – παρόμοια – μεγάλη δουλειά που έχει η ENGIE Hellas στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Δανιόλο, είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων της Vodafone στην Ελλάδα, ενώ απασχολεί 140 άτομα προσωπικό.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου 2016 η φύλαξη του ΚΠΙΣΝ γίνεται από την ENGIE μέσω σύμβασης με τη Group 4, απασχολώντας 100 άτομα σ'' αυτόν τον τομέα.

Από την 1η Μαρτίου μπαίνουμε στο 100% των υπηρεσιών που έχουμε αναλάβει». Σχετικά με το τίμημα της σύμβασης, ο κ. Δανιόλος δεν ήθελε να δώσει στοιχεία, τονίζοντας ότι «δεσμεύομαι από συμβάσεις εμπιστευτικότητας».

Πως το Ίδρυμα Νιάρχος «έδεσε» το δημόσιο

Πολύς λόγος έχει γίνει για την τύχη που θα έχει το ΚΠΙΣΠ όταν θα περάσει υπό την κηδεμονία του δημοσίου. Όμως, οι ιθύνοντες του Ιδρύματος Νιάρχου, φαίνεται πως έχουν λάβει τα μέτρα τους, περιφρουρώντας το μεγάλο έργο που οσονούπω παραδίδουν στο δημόσιο. Στις 23 Φεβρουαρίου η η Α.Ε. που διαχειρίζεται το ΚΠΙΣΝ θα παραδώσει τη... μία μετοχή στο δημόσιο.

Όμως, μαζί με τη δωρεά, οι ιθύνοντες έχουν συνάψει ρήτρα, που υποχρεώνει το δημόσιο να συντηρεί το κτήριο και όλες τις υπηρεσίες, σ'' όλα τα παραρτήματα, αίθουσες και εξωτερικούς χώρους. Διαφορετικά, η ρήτρα λέει ότι το δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα για την κατασκευή του έργου!

Πάντως, το Ίδρυμα έχει φροντίσει για την... ομαλή μετάβαση έχοντας δεσμευτεί ότι θα δώσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ διαδοχικά μέσα στην προσεχή πενταετία, για την κάλυψη εξόδων λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης κ.λπ.

Αναλόγως με το ποια θα είναι η κατάσταση στη χώρα σε πέντε χρόνια και αναλόγως με την «αποδοχή» του ΚΠΙΣΝ, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το πρόγραμμα... επιδοτήσεων από το Ίδρυμα και στο μέλλον.

Παράλληλα, για το 2017 έχουν προβλεφθεί δύο ακόμη δωρεές από 5 εκατ. ευρώ έκαστη, για να γίνει η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Renzo Piano Building Workshop, ενώ συνολικά (μαζί με τις δωρεές) φέρεται να στοίχισε 617 εκατ. ευρώ.

Οι υπηρεσίες που εξειδικεύεται η ENGIE

Η ENGIE, διεθνώς, εξειδικεύεται στην... επιστήμη παροχής υπηρεσιών σχεδιασμένων να βελτιώνουν τις επιδόσεις και την αποδοτικότητα των κτιρίων, της βιομηχανίας, των υποδομών και των πόλεων. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε τεχνικές υπηρεσίες, facility management και επαγγελματικές εφαρμογές.

Στην Ελλάδα, η ENGIE δραστηριοποιείται από το 2000 ως Cofely Hellas, έχοντας δύο κύριες δραστηριότητες, τις ενεργειακές υπηρεσίες και facility management μέσω της ENGIE Hellas και παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω του ομίλου εταιρειών ΗΡΩΝ (50%).

Στο πελατολόγιο της ENGIE Hellas είναι όμιλοι όπως ΔAA Eλ. Bενιζέλος, McDonalds Hellas, KEΔ, EEΔE, First Data κ.λπ.

Το διεθνές εκτόπισμα της ENGIE

Η ENGIE είναι ο Νο1 ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με παρουσία σε 70 χώρες. Απασχολεί 154.950 άτομα προσωπικό, έχοντας το 2015 έσοδα 69,9 δισ. ευρώ.

Ο Όμιλος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Παρισιού και των Βρυξελλών (ENGI) και εκπροσωπείται στους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες: CAC 40, BEL 20, DJ Euro Stoxx 50, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe κ.λπ.