Με διψήφιο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης θα συνεχίσουν να προχωρούν οι ευρωπαϊκές ψηφιακές δαπάνες και κυρίως οι δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα στο 2023. Αυτό εκτιμά η International Data Corporation (IDC) σε σχετική της ανάλυση και, όπως προσθέτει, η Ευρώπη θα παραμείνει σε κατάσταση ψηφιακής εγρήγορσης.
Ειδικότερα, οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών χωρών στον ψηφιακό μετασχηματισμό εκτιμάται ότι φέτος θα είναι αυξημένες κατά 15,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τα επίπεδα των 550 δισ.δολαρίων.
Αναλυτικότερα, η ανάπτυξη των σχετικών δαπανών θα συνεχίσει να «τρέχει» με διψήφιο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 16,6% τουλάχιστον έως το 2026.
Οι εκτιμήσεις αυτές συμφωνούν και με τα δεδομένα της Ε.Ε., η οποία παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις βλέπει ότι οι ευρωπαϊκές ψηφιακές δαπάνες θα «τρέξουν» με διψήφιο ποσοστό ανόδου. Όπως αναφέρει η IDC, οι επενδύσεις της Ευρώπης στον ψηφιακό μετασχηματισμό εκτιμάται ότι φέτος θα είναι αυξημένες κατά 15,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τα επίπεδα των 550 δισ.δολαρίων
Οι πιο δραστήριοι κλάδοι, αναφορικά με τις επενδύσεις σε υποδομές, υπηρεσίες, προϊόντα και διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, θα είναι αυτοί της μεταποίησης, των επαγγελματικών υπηρεσιών, αλλά και των κατασκευών. Από κοινού αυτοί οι κλάδοι θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών ευρωπαϊκών ψηφιακών δαπανών το 2023.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, όλες οι χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν να έχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο των εθνικών στρατηγικών τους. Παρ΄όλα αυτά, στο ψηφιακό επενδυτικό αυτό μπαράζ πρωταγωνιστές θα είναι τόσο το 2023, όσο και τα επόμενα χρόνια, ορισμένες επιμέρους αγορές.
Στις επενδύσεις που θα οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την IDC, τον πρώτο λόγο έχουν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία .Μια από τις παραμέτρους που επιταχύνουν την διαδικασία ψηφιακής μετάβασης και τις ψηφιακές δαπάνες είναι, σύμφωνα με την IDC, η ανάγκη των επιχειρήσεων για βιωσιμότητα, η οποία και αποτελεί μια βασική στρατηγική προτεραιότητα.
Οι ψηφιακές δαπάνες γίνονται πλέον ανελαστικές, καθώς εξελίσσονται από μια «πολυτέλεια» σε έναν βασικό μοχλό προσέλκυσης και διατήρησης των πελατών, ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και τόνωσης της επιχειρηματικής ανάπτυξης, αναφέρει η IDC.
Τις δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη τροφοδοτούν πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης των ευρωπαϊκών εταιρειών να αναπτύξουν μια ισχυρή και αξιόπιστη στρατηγική βιωσιμότητας.
Επίσης, οι εταιρείες αναγνωρίζουν τα επιχειρηματικά οφέλη μιας στρατηγικής με ψηφιακή προτεραιότητα, με τη βιωσιμότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο, ειδικά σε ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευρωπαϊκές δαπάνες για περιπτώσεις χρήσης που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως η βελτιστοποίηση περιβαλλοντικών πόρων, η παρακολούθηση και η αναφορά των εκπομπών CO2, θα υπερδιπλασιαστούν μεταξύ 2022 και 2026.
Συνολικά, οι δαπάνες, που σχετίζονται μόνο με τη βιωσιμότητα, αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 23,8% έως το 2026 στην Ευρώπη. Το σχετικά μικρό, αυτό, ποσοστό οφείλεται αφενός στο αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον, αλλά και στη στάση αναμονής των ενδιαφερόμενων μερών για μείωση του κόστους που οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.