Τα κέρδη της Πληροφορικής, οι «γκρίνιες» και οι φοβίες για την μετά - RRF εποχή 

Τα κέρδη της Πληροφορικής, οι «γκρίνιες» και οι φοβίες για την μετά - RRF εποχή 

Παρά τις όποιες «γκρίνιες» και αντιπαραθέσεις στους κόλπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, η πορεία που κατέγραψαν μέσα στο 2024 οι εταιρείες του κλάδου Πληροφορικής είναι θετική και μάλιστα με αύξηση των εσόδων από 10 ως και πάνω από 30%.

Στην πρώτη τριάδα των εταιρειών Πληροφορικής με τις καλύτερες επιδόσεις περιλαμβάνονται ο ΟΤΕ, η Netcompany - Intrasoft και η Unisystems, ο βραχίονας πληροφορικής του ομίλου Quest

O ΟΤΕ, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τομέα του system integration, που έγινε ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια, εμφάνισε κύκλο εργασιών για το σύνολο του 2024 από ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (system solutions) ύψους 313,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 33,5% σε σχέση με τα 235,1 εκατ.ευρώ του 2023.

Στη δεύτερη θέση τς κατάταξης, με μικρή διαφορά από τον ΟΤΕ, βρίσκεται η Netcompany-Intrasoft, η οποία έκλεισε το 2024 με κύκλο εργασιών  που ξεπέρασε το φράγμα των 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει ένα τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων άνω των 900 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα ως το 2032. Συγκεκριμένα, η Νetcompany- Intrasoft σημείωσε για το 2024 αύξηση εσόδων κατά 10,4%, ενισχυμένη κυρίως από τις συμβάσεις στον ελληνικό δημόσιο τομέα.

Στην τρίτη θέση από πλευράς κύκλου εργασιών βρίσκεται η Uni Systems, ο βραχίονας πληροφορικής του ομίλου Quest, ο οποίος κατέγραψε το 2024 κύκλο εργασιών 243 εκατ.ευρώ, έναντι 215 εκατ. ευρώ, το 2022. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει τοποθετήσει τον πήχη των πωλήσεων στα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου μέχρι το 2026. Η Uni Systems αντλεί το ήμισυ του τζίρου της από το εξωτερικό και διαθέτει ένα συμβασιοποιημένο υπόλοιπο που φτάνει τα 550 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθεί η Ideal, η οποία αν και δεν είναι ένας αμιγής όμιλος Πληροφορικής, εν τούτοις έχει σημαντική παρουσία στον κλάδο μέσω των εταιρειών που ελέγχει, δηλαδή της Byte, Adacom και Bluestream. Το 2024 τα συγκρίσιμα έσοδα του τομέα  ΙΤ εμφανίστηκαν ενισχυμένα σε σχέση με το 2023 κατά 55% και διαμορφώθηκαν στα 148,5 εκατ. ευρώ, τροφοδοτούμενα κυρίως από την υλοποίηση έργων Πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας σε οργανισμούς του Δημοσίου, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα EBITDA ήταν και αυτά αυξημένα, κατά 31%, στα 16,3 εκατ. ευρώ. Την περσινή χρονιά η Ideal προχώρησε σε αναδιάρθρωση του κλάδου της Πληροφορικής, δημιουργώντας ένα υπό-όμιλο με μητρική εταιρεία την Byte. Η τελευταία διατηρεί ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στα 70 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Space Hellas, το 2023 παρουσίασε ισχυρά μεγέθη κυρίως λόγω της δραστηροποίησης σε πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και ασφάλεια. Πρόκειται για το 7o συνεχόμενο έτος με ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εισηγμένης ανήλθε στα 148,1 εκατ.ευρώ, αυξημένος κατά 22,72% έναντι του 2022, όπου ήταν 120,6 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού (business software), η διοίκηση της Epsilon Net έχει ανακοινώσει ότι στόχος της είναι οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου να ανέλθουν στο τέλος του 2025, στα 150 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, οι συγχωνευμένοι, πλέον, όμιλοι Entersoft και Softone κατέγραψαν το 2024 διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Συγκεκριμένα παρουσίασαν κύκλο εργασιών στα 129 εκατ. ευρώ με το EBITDA να ξεπερνά τα 34 εκατ. ευρώ. 

Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του ΣΕΠΕ

Παρά το γεγονός των καλών επιδόσεων του τομέα της Πληροφορικής, δεν είναι λίγα τα στελέχη του κλάδου που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την μετα - RRF εποχή, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τα έσοδα, καθώς, όπως αναφέρουν  θα εκλείψουν τα μεγάλα projects του δημοσίου τομέα. Και μάλιστα σε μια εποχή όπου οι υπηρεσίες που εστιάζουν στις νέες και καινοτόμες τεχνολογίες της πληροφορικής αποτελούν και τον βασικό πυλώνα αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας. 

Η πρώτη επίσημη και δημόσια παρέμβαση έγινε από την αντιπρόεδρο του ΔΣ της εισηγμένης Quest Συμμετοχών και πρώην μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Έφη Κουτσουρέλη. 

Η ίδια, μέσω επιστολής - υπομνήματος προς τη διοίκηση του ΣΕΠΕ, έκανε αναφορά για «ομάδες ειδικών συμφερόντων» μέσα στον Σύνδεσμο οι οποίες πρέπει να εκλείψουν.

Επίσης, ζητά τον εκσυγχρονισμό του ΣΕΠΕ και την ανανέωση της διοίκησής του από έμπειρα στελέχη με υψηλά επιστημονικά προσόντα, τεχνικά και ηγετικά έχοντας ως επίκεντρο της λειτουργίας τους τη μακροχρόνια προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου και την παροχή προστιθέμενης αξίας, ισότιμα σε όλα τα μέλη. 

Ακόμη εστίασε «στα σύννεφα και τις ανησυχίες που συσσωρεύονται στο κλάδο των ΤΠΕ» ενώ όπως ανέφερε «υπάρχει όλο και μεγαλύτερος προβληματισμός στις επιχειρήσεις και στην αγορά για τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς η επόμενη ημέρα ολοένα πλησιάζει. Οι συνθήκες που υπάρχουν στη μετά-RRF εποχή είναι πολύ ασαφείς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν ευκαιρίες που τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες».

Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της Quest Συμμετοχών έθεσε και το θέμα της ανάπτυξης των start ups, ορισμένες από τις οποίες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν εμπόδια στη χρηματοδότησή τους, ενώ παράλληλα ζητά και την εστίαση του Συνδέσμου στις νέες τεχνολογικές τάσεις, όπως  ΑΙ, Cloud και Cybersecurity.