Στο καθεστώς λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθωμάτων παρεμβαίνει η κυβέρνηση, θέτοντας αυστηρότερο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο για τη χρήση τους.
Όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξη του οικονομικού Επιτελείου ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική Χάρης Θεοχάρης, «στόχος είναι είτε να οδηγείται κάποιος σε μακροχρόνια μίσθωση είτε να γίνει ο κλάδος πιο επαγγελματικός και να μην υπάρχουν φαινόμενα ανταγωνισμού ανάμεσα σε επιχειρήσεις τουρισμού α' κατηγορίας με β΄ κατηγορίας».
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:
Επιβάλλεται η υπαγωγή σε ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων του εισοδήματος νομικών προσώπων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και φόρος διαμονής σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Καθίσταται υποχρεωτική η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα - εκμισθωτές ακινήτων με τρία και άνω ακίνητα προς βραχυχρόνιο μίσθωμα.
Αυστηροποιείται ο ορισμός της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης: Όταν παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, πλην κλινοσκεπασμάτων και σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας διατίθεται, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα.
Εντατικοί έλεγχοι εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση. Θα γίνεται με βάση τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και θα αυστηροποιηθούν τα σχετικά πρόστιμα.
Επιβάλλεται τέλος περιβαλλοντικής προστασίας συμπληρωματικού του φόρου διαμονής στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Συνολικά υπάρχουν 170.000 ακίνητα λειτουργούν έως Airbnb, εκ των οποίων τα 27.000 ακίνητα είναι σε νομικά πρόσωπα, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.
Ερωτηθείς για το εάν εξετάζεται το θέμα των Airbnb για ακίνητα σε νησιά, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάτι για αυτό, αλλά τα μέτρα θα εξετάζονται συνεχώς ως προς την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα υπάρξει παρέμβαση.