Η ταχύτερη υλοποίηση των Επιχειρηματικών Πάρκων της χώρας, συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με κλιμάκιο της διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Πιερίας, καθώς ο πρόεδρος του, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου είναι αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και κεντρικός συντονιστής της «Θεματικής Επιτροπής Επιχειρηματικής Χωροθεσίας», με αντικείμενο τη δημιουργία και ανάπτυξη, σε Πανελλαδικό επίπεδο, Δικτύου Επιχειρηματικών Πάρκων, στη χθεσινή συζήτηση με τον υπουργό συμπεριλήφθηκαν θέματα, που αφορούν στον επιμελητηριακό θεσμό, την τρέχουσα οικονομική συγκυρία και κυρίως την ταχεία υλοποίηση των Επιχειρηματικών Πάρκων της χώρας, και ιδιαιτέρως, αυτού της Κατερίνης.
Όπως σημειώνεται, «τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της συζήτησης, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες του Επιμελητηρίου Πιερίας, για την ταχεία διευθέτηση των επιμέρους νομικών θεμάτων, προκειμένου υλοποιηθεί κατά το δυνατόν συντομότερα το Επιχειρηματικό Πάρκο της πόλης, έκτασης άνω των 900 στρεμμάτων, το οποίο θα αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό μοχλό για την ανάπτυξη ολόκληρης της Πιερίας».
Για ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ συζήτησε και η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη με το Επιμελητήριο Μαγνησίας
Στο μεταξύ η ανάπτυξη και σωστή λειτουργία των ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, αποτέλεσε αντικείμενο και στη συνάντηση που είχε χθες η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη με μέλη της διοικούσας επιτροπής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας , στο πλαίσιο επίσκεψης της στην περιοχή της Μαγνησίας.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η ανάπτυξη και σωστή λειτουργία των ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, η στήριξη του αεροδρομίου ως αναπτυξιακός άξονας της Κεντρικής Ελλάδος, η δημιουργία Τεχνικών Σχολών από τα Επιμελητήρια της χώρας και, φυσικά, η διατήρηση στήριξης των πληττόμενων -άμεσα ή έμμεσα- επιχειρήσεων από τις πλημμύρες.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης επισήμανε τον κίνδυνο να βρεθεί σε μαρασμό το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου αν δεν ενισχυθεί με συγκεκριμένο προγραμματισμό από το υπουργείο, ενώ ως ένα πρώτο βήμα έθεσε και την κρατική στήριξη για την επιμήκυνση περιόδου κατά τρεις μήνες στην γραμμή της Sky Express που ήδη συγκεντρώνει το τουριστικό ενδιαφέρον.
Ταυτόχρονα ζήτησε και την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία τεχνικών σχολών από τα επιμελητήρια με την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να υπάρξει η διασύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας.
Ο Α' αντιπρόεδρος Φίλιππος Σαμαλέκος επισήμανε ότι η ανάπτυξη του αεροδρομίου θα επιτευχθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξει ειδικός σχεδιασμός και ανάλογη υποστήριξη από το κράτος για ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών μονάδων και υποδομών που θα υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κεντρικού αερολιμένα.
Ο Γιώργος Σπαθής, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας έθεσε το θέμα της λειτουργίας των ΒΙΟΠΑ και του διαχειριστικού καθεστώτος που επικρατεί αυτή την ώρα σε όλες τις βιομηχανικές ζώνες, με την υφυπουργό ανάπτυξης να υπερθεματίζει της λειτουργίας του τονίζοντας ότι ο μόνος δρόμος για να «τρέξουν» επενδύσεις είναι η σωστή λειτουργία και ανάπτυξη των ΒΙΟΠΑ της χώρας, με την βοήθεια που υπάρχει ήδη μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων του επιμελητηρίου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των άμεσα και έμμεσα πληττόμενων επιχειρήσεων από τον Daniel, να υπάρξει η επαναφορά των 120 δόσεων, αλλά και ένα στοχευμένο πρόγραμμα για τη Θεσσαλία με στόχο τη γρήγορη επιστροφή της περιοχής στην κανονικότητα.
Η κυρία Μάνη, κατέγραψε όλα τα θέματα που έθεσαν οι επιχειρηματίες και τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιείται αυτή την ώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε έργα υποδομής στις ΒΙΠΕ, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία αυτή την ώρα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και η πολιτεία εργάζεται ως προς την καλύτερη και αποδοτικότερη οργάνωσή της.