48ωρη απεργία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου - Είναι απλήρωτοι τρεις μήνες

48ωρη απεργία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου - Είναι απλήρωτοι τρεις μήνες

Σε 48ωρη απεργία, σήμερα 6 και αύριο 7 Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι περισσότεροι από 300 συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι απασχολούνται στις δομές όλης της χώρας, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν ως και τρεις μήνες απλήρωτοι.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο διαβεβαίωσε, πως χτες υπεγράφη από τον γγ του υπουργείου Οικονομίας Παναγιώτη Κορκολή η εκταμίευση του ποσού για την πληρωμή τους, σήμερα θα αναρτηθεί στη "Διαύγεια", οπότε άμεσα θα κατατεθούν τα δεδουλευμένα τους. Το υπουργείο εξηγεί, πως η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνική δυσκολία, καθότι τα χρήματα προέρχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι από τον προϋπολογισμό.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και με το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, μέλη του οποίου δήλωσαν, πως "καλώς να καταβληθούν οι μισθοί, αν και αυτό το ακούμε από τον Ιούλιο. Συνεχίζουμε, όπως και να έχει την κινητοποίηση, καθότι διεκδικούμε και άλλα ζητήματα. Επίσης, η ομαλοποίηση της μισθοδοσίας δεν θα επιτευχθεί. Κάθε φορά αυτό γίνεται, πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για να επισπευσθεί η διαδικασία".

Οι συμβασιούχοι, ζητούν ίσα δικαιώματα με τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και την προοπτική μονιμοποίησής τους, καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως υποστηρίζουν, εφόσον, ανεξάρτητα αν υπάρχουν αυξομειώσεις, οι ροές δεν σταματούν. Επίσης, δήλωσαν, πως πολλοί ζουν με δανεικά, ενώ οι περισσότεροι μένουν μακριά από τα σπίτια τους, στην παραμεθόριο, από τον Έβρο μέχρι τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Ρόδο.

Παράλληλα, κάνουν λόγω για προβλήματα στη λειτουργία των χοτ σποτ και αναφέρουν ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που επιβαρύνουν τόσο τους εργαζομένους, όσο και τους αιτούντες άσυλο. Για παράδειγμα, ζητήματα υπάρχουν με την υδροδότηση, όταν για ώρες μέσα στην ημέρα μένουν οι δομές χωρίς νερό, καθώς και με την πυρασφάλεια.

Κύκλοι του υπουργείου, από τη μεριά τους, απαντούν, πως έχουν καταγράψει τα προβλήματα στα χοτ σποτ. "Τα θέματα με την κατάσταση στα νησιά είναι πολλά, συμφωνούμε. Κάποια από αυτά τα αναφέρουν και οι εργαζόμενοι, υπάρχουν κι άλλα, προσπαθούμε συνέχεια, τα έχουμε περιγράψει κι εμείς. Ήδη δρομολογείται σε κάποια μέρη τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου να βρίσκονται εκτός των χοτ σποτ", επισημαίνουν.

Το Σωματείο διεκδικεί, επιπλέον, την άμεση καταβολή των εξόδων μετακίνησης, ημερήσιας αποζημίωσης και υπερωριών σε όσους/ες ακόμα οφείλονται, την εξειδίκευση και περιγραφή των καθηκόντων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στις συμβάσεις εργασίας και την παροχή σχετικών πιστοποιητικών εργασίας, την αξίωση για πλήρεις αποδοχές σε περίπτωση ασθένειας και δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία.

"Ό,τι προκύπτει από τις συμβάσεις, καλύπτεται. Για τα υπόλοιπα αιτήματα, οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και ό,τι μπορεί να πραγματοποιηθεί, προχωράει. Άλλωστε, πολλά από τα αιτήματα, που είχαν θέσει οι εργαζόμενοι στο παρελθόν, έχουν ικανοποιηθεί", λέει σχετικά το υπουργείο.

Σχετικά με την έλλειψη προοπτικής στο θέμα της μονιμοποίησης, αναφέρουν τα μέλη του Σωματείου, είναι, πως προκηρύχτηκαν τον Ιούνιο 200 μόνιμες θέσεις και "η προϋπηρεσία των ανθρώπων, που ήδη δουλεύουν και σηκώνουν όλη τη δουλειά στα περιφερειακά γραφεία, απλώς προστέθηκε ως ένα ακόμα κριτήριο, για όποιον έκανε αίτηση, αντί αυτοί, που ήδη εργάζονται, σταδιακά να μονιμοποιούνται".

"Η προϋπηρεσία ως κριτήριο συμπεριλήφθηκε, αλλά οι υπάλληλοι πρέπει να έχουν, επίσης, και τα απαραίτητα προσόντα και αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό κριτήριο. Λαμβάνονται, όλα, επομένως, υπόψη στην τελική αξιολόγηση. Δεν θα κάναμε μια φωτογραφική προκήρυξη, απορρίπτοντας εκ των προτέρων ανθρώπους με τυπικά προσόντα, που απαιτούνται για τη στελέχωση των θέσεων", απαντά το υπουργείο.

Όσον αφορά το ζήτημα των ίσων δικαιωμάτων των συμβασιούχων με του μόνιμους εργαζομένους, το σωματείο ανέθεσε σε δικηγόρο γνωμοδότηση σχετικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα. "Κατόπιν διαβάσαμε στη Διαύγεια, πως η Υπηρεσία Ασύλου κατέβαλε 16.000 ευρώ για νομικές υπηρεσίες, προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα της εργατολόγου μας", περιγράφουν.

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη φορά μέσα στη χρονιά, που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ είχαν πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα προβούν και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 11.00 π.μ., με αίτημα την άμεση διευθέτηση του συνόλου των παραπάνω θεμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου SOOC