Σχεδόν τρεις στους τέσσερις Τούρκους που ζουν στην Αυστρία και ψήφισαν για τις τουρκικές εκλογές στα προξενεία της Βιέννης, του Ζάλτσμπουργκ και του Μπρέγκεντς, προτίμησαν τον Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το ποσοστό συμμετοχής των 106.657 καταγεγραμμένων στους τουρκικούς εκλογικούς καταλόγους Τούρκων της Αυστρίας ανήλθε στο 51,8 %, πράγμα που σημαίνει ότι 55.273 πρόσωπα έκαναν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, με καταμετρημένο το 80% των ψηφοδελτίων, ο Ερντογάν απέσπασε ποσοστό 72% (σε σχέση με το σχεδόν 53% που συγκέντρωσε στην ίδια την Τουρκία).
Το βράδυ της Κυριακής οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν στη Βιέννη γιόρτασαν την νίκη του με συγκέντρωση στον 10ο τομέα της αυστριακής πρωτεύουσας και πομπή αυτοκινήτων.
Με την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία για τις 24 Ιουνίου, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς την ''Αγκυρα να αποφύγει ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται πλέον να επιτραπεί μία τέτοια "ανάμιξη".
"Εάν η Τουρκία σχεδιάζει και αυτή τη φορά πάλι τέτοιες εμφανίσεις στην Αυστρία, τότε μπορώ μόνον να αναφέρω με σαφήνεια, ότι αυτές οι εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες και δεν θα τις επιτρέψουμε", είχε τονίσει ο Αυστριακός καγκελάριος.
Ήδη στις αρχές του 2017, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τότε υπουργός Εξωτερικών, απέρριπτε ως "ανεπιθύμητο" το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματός του τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη προεκλογική ομιλία του, η οποία είχε αναρτηθεί και στο Facebook από την οργάνωση του κόμματος του στην Αυστρία, είχε κάνει προκλητικές δηλώσεις για τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και χλευαστικές για την Αυστρία.
Εξάλλου, σε πρόσφατες προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικρίνει επανειλημμένα την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης στις αρχές Ιουνίου να κλείσει μία σειρά από τεμένη στην χώρα, κατηγορώντας την πως στοχοθετεί τους μουσουλμάνους και υποδαυλίζει την ξενοφοβία, ενώ ο ίδιος παραλλήλισε τη στάση της Αυστρίας με εγκλήματα των ναζιστών.
Απορρίπτοντας την κριτική και τις φραστικές επιθέσεις Ερντογάν εναντίον της χώρας της, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ είχε διαμηνύσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι "δεν είμαστε συνομιλητές της τουρκικής εσωτερικής πολιτικής και δεν πρόκειται να αφήσουμε να επηρεάσει την τήρηση των νόμων μας, η προεκλογική ρητορική στην Τουρκία".
Η Κάριν Κνάισλ είχε επισημάνει πως "η θρησκευτική ελευθερία στην Αυστρία είναι ένα υψηλό αγαθό, αλλά πολιτικοποίηση ή ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν καμία θέση και σε παραβιάσεις του νόμου για το Ισλάμ η Αυστρία οφείλει να αντιδράσει".
Συνολικά στην Αυστρία ζουν 265.000 άνθρωποι με τουρκική μεταναστευτική προέλευση, με τους 160.000 από αυτούς να ανήκουν στην πρώτη γενιά, δηλαδή είναι πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ 105.000 ανήκουν στη δεύτερη γενιά, που σημαίνει ότι στην Τουρκία έχουν γεννηθεί οι γονείς τους.