Πάνω από 290 πυροσβέστες και ισχυρά επίγεια και εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αχαΐα. Ενεργά αλλά με καλύτερη εικόνα τα μέτωπα σε Ζήρια, Λαμπίρι και Καμάρες. «Βελτιωμένη η κατάσταση» δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ για να χαρτογραφηθεί άμεσα η περιοχή της Αιγιαλείας με εντολή Νίκου Χαρδαλιά.
Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σκοπός είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή της Αιγιαλείας, η οποία επλήγη από δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 31 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.
Οι εξελίξεις από το μέτωπο της φωτιάς
Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των πληττόμενων από τη μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα, με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης να συνεχίζονται μέχρι και τώρα, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Ζήρια, της Αιγιάλειας, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε εξέλιξη.
Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί τα εναέρια μέσα και στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα, ενώ ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που αποτελούνται από 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Σε συνέχεια προηγούμενων μηνυμάτων, στην πυρκαγιά στην Αιγιαλεία Αχαΐας, επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομ. πεζ. τμ., 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 1, 2021
Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο, στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στην περιοχή Λαμπίρι. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο εθνικός διοικητής πολιτικής προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, η περιφερειακή συντονίστρια πολιτικής προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά, καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι της περιφέρειας και του δήμου Αιγιαλείας.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «δόθηκαν στοιχεία για την πορεία της φωτιάς και για τις ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν», προσθέτοντας ότι «ζήτησα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, διότι όταν έχεις τέσσερις πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην ίδια περιφερειακή ενότητα, θεωρώ πως κάτι ύποπτο συμβαίνει».
Επίσης, ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση συνεργασία με όλους και ό,τι μας ζητήθηκε από πλευράς περιφέρειας το δώσαμε, όπως μηχανήματα και υδροφόρες, ώστε να διευκολύνουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».
Εκτός των καμμένων δασικών και αγροτικών εκτάσεων, όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, ο κ. Καλογερόπουλος σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».
Επιπλέον, 16 πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα, και ένας με εγκαύματα στο χέρι. Οκτώ εξ αυτών, μεταξύ τους και ο τελευταίος, χρειάστηκε να νοσηλευτούν, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει η ζωή τους.
Χρυσοχοΐδης: Βελτιωμένη η κατάσταση
Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «η σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης προσπάθειας της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και όλων των δυνάμεων. Κατορθώσαμε να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις». Καλύτερη είναι, σύμφωνα και με την Πυροσβεστική, η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Ζήρια, της Αιγιάλειας, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι σωθήκαν εκατοντάδες περιουσίες χάρη στη μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες.
«Σήμερα επιχειρούν 294 πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα. Ενισχύουμε δυναμικά τις δυνάμεις της αεροπυρόσβεσης και 7 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου σε συνεργασία με την Ασφάλεια της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται από εχθές στο τόπο της πυρκαγιάς και πραγματοποιείται επισταμένη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς», ενημέρωσε ο υπουργός.
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι τα εναέρια μέσα ήταν άμεσα παρόντα παρά το γεγονός ότι είχαν ξεσπάσει και άλλες φωτιές σε άλλα σημεία της χώρας, ενώ εστάλησαν 2 μηνύματα από το 112 προκειμένου να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι. Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στις απομακρύνσεις πολιτών από οικισμούς, στεγανοποίησε την παλαιά και τη νέα εθνική οδό ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Επίσης, το λιμενικό απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες δια θαλάσσης.
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι στην περιοχή έφτασαν 30 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, άτσαλη κινητή μονάδα από το ΕΚΑΒ, τεθήκαν σε άμεση επιφυλακή υγειονομικές μονάδες της περιοχής, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δήμοι και οι περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Σημαντικές ζημιές σε Ζήρια και Καμάρα
«Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή μας», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».
Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από τη φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος». «Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.
«Ευτυχώς όλοι έδειξαν ψυχραιμία και υπάκουσαν στις εντολές για απομάκρυνση από τα σπίτια και συγκέντρωση στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου», συνεχίζει ο Παναγιώτης Περλέγκας, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν συνεχώς σκάφη του λιμενικού στη θαλάσσια ζώνη, ώστε να παράσχουν βοήθεια σε όποιον χρειαστεί».
Επιπλέον, ο Παναγιώτης Περλέγκας επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», συμπληρώνοντας ότι «η φωτιά έχει κάψει καλώδια από τις κολώνες ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση στις δεξαμενές».
«Σε μία χαράδρα βρίσκεται σήμερα το πρωί το κύριο μέτωπο της φωτιάς στην Ζήρια», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «δίνουν μάχη τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».
Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτήν την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές», ενώ όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».
Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού
«Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται, λόγω της φωτιάς, σκάφη του Λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας, ώστε, αν χρειαστεί, να παράσχουν βοήθεια», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.
Όπως ανέφερε, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τροιζόνια». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».
Αναφερόμενος στη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις παραλιακές περιοχές Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τα πλωτά σκάφη, στελέχη του Λιμενικού βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη, όπου εντόπιζαν όσους χρειάζονταν βοήθεια και τους οδηγούσαν στα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου».
Μάλιστα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριακουλόπουλος, «υπήρξε άψογη συνεργασία με την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και τις τοπικές Αρχές, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών».
Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες
«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν», όπως τόνισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι «η έχει θέσει το σύνολο του στόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού της στην υπηρεσία των αρχών».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων όσων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες» συμπληρώνοντας ότι «βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».
Δήμαρχος Αιγιαλείας: Πάρα πολύ μεγάλη η καταστροφή
«Η καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος αφού, όπως είπε, «έχουν καεί σπίτια και έχουν υποστεί ζημιές πολλές καλλιέργειες».
Όσον αφορά τη φωτιά, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει, «έχει περιοριστεί σε ότι αφορά τους οικιστικούς ιστούς, αλλά έχει πάρει μία πορεία προς μη οικιστικούς ιστούς».
Επίσης, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε ότι «επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Λόγγου, που είχε εκκενωθεί το απόγευμα για προληπτικούς λόγους».
Όσον αφορά στους κατοίκους των άλλων δύο κοινοτήτων που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς και δεν έχουν που να μείνουν, τόνισε ότι «ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την ασφαλή φιλοξενία τους, διαθέτοντας τρεις χώρους».
ΕΚΑΒ: Επιχειρησιακή διαχείριση στην εν εξελίξει πυρκαγιά
Σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την κάλυψη όλων των όμορων περιοχών έχει τεθεί από την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Ζήρια Αχαΐας το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Πάτρας.
Άμεσα τέθηκαν σε ετοιμότητα ένα ασθενοφόρο όχημα στη παραλία της περιοχής Λαμπίρι, ένα ασθενοφόρο όχημα στο λιμάνι Αιγίου και μία Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ) στο λιμάνι του παραθαλάσσιου οικισμού Μπούκα. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμη τρία ασθενοφόρα οχήματα, ώστε να επέμβουν σε οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας.
Εκτός αυτών, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΕΚΑΒ, έχει τεθεί σε ετοιμότητα (red-alert) και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) ώστε να επέμβει όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ η 6η Υγειονομική Περιφέρεια καθώς και οι Διοικητές των Υγειονομικών Σχηματισμών του Νομού Αχαΐας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) για την συνεχή ροή πληροφόρησης αναφορικά με την αποτύπωση της επιχειρησιακής υγειονομικής κατάστασης των Δομών Υγείας της ευρύτερης περιοχής του νομού Αχαΐας.
Μέχρι στιγμής, οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά. Σε ένα περιστατικό δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. ενώ δεν πραγματοποιήθηκε διακομιδή σε κάποιον Υγειονομικό σχηματισμό λόγω άρνησης του καλούντα. Τέσσερα περιστατικά έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ ένα ακόμη έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Παράλληλα, το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.
Δεκαέξι τραυματίες από τη φωτιά στην Αιγιάλεια
Τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια.
Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.
Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.
Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.
«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».
Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, για την ετοιμότητα του υγειονομικού μηχανισμού μετά την εκδήλωση της φωτιάς, είπε ότι «τέθηκαν αμέσως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομείο του Αιγίου, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, το κέντρο υγείας της Ακράτας, και το νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας», το οποίο δεν εφημέρευε σήμερα και παράλληλα κλήθηκαν γιατροί που δεν εφημέρευαν, να βρίσκονται στα νοσοκομεία».
Όσον αφορά την κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, προσθέτοντας ότι «μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Μπούκα στις Καμάρες, ενώ δύο ασθενοφόρα βρίσκονται στο λιμάνι του Αιγίου.»
Παράλληλα, όπως τόνισε ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., ο οποίος βρίσκεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο συντονίζοντας το έργο του υγειονομικού μηχανισμού, «παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας».
Κινητοποίηση του Λιμενικού
Περίπου 110 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη στη δασική έκταση κοντά στη Ζήρια Αχαΐας, έχοντας κάψει μέχρι στιγμής 20 σπίτια.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, «κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα πλωτά σκάφη του λιμενικού που είχαμε διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης».
«Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο», συνεχίζει, «κινητοποιήσαμε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή ένα φέρι - μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων» προσθέτοντας ότι «το Λιμενικό παραμένει σε επιφυλακή».
Διαβάστε ακόμα:
Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονυχτία μάχη με τις φλόγες - Κάηκαν σπίτια, 16 τραυματίες