Σε συνεχή προσπάθεια διαστρέβλωσης του εργασιακού νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση, προχωράει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίο «εύρημα» την πληρωμή των υπερωριών με ρεπό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Είναι ένα ψέμα, κάτι που δεν έχει ειπωθεί ποτέ από τον Κ. Χατζηδάκη», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείο, διευκρινίζοντας πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται.
Το υπουργείο εξηγεί πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη, επομένως αποτελεί μία δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει υποχρέωση.
Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει πως με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ τονίζεται πως αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου (πχ 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή).
Στην περίπτωση των υπερωριών, προστίθεται στην ανακοίνωση, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Όσο για την Ψηφιακή Κάρτας Εργασίας, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει πως μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί υπερωριακά, θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος επιχειρεί εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση γύρω από αυτά τα θέματα- να απαντήσει γιατί επί πέντε χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία δεν κατήργησε το νόμο για τη διευθέτηση εργασίας, ο οποίος ισχύει εδώ και 30 χρόνια, εφόσον κατά την άποψή του θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Επίσης, τον καλεί να εξηγήσει γιατί ψήφισε τη σχετική οδηγία 1158 της ΕΕ το 2019 με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με αίτησή τους να ζητήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη τους αλλά και γιατί δεν ενεργοποίησε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ώστε να μπει τέρμα στο καθεστώς αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
«Το ψέμα και η υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Σημειώνεται πως με βάση τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου:
- Ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου παραμένει 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.
- Δίνεται δυνατότητα μέσα από την αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζομένου που απασχολείται υπερωριακά.
- Δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το επιθυμεί, να υποβάλλει αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
- Καταγράφεται μέσω της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κάθε ώρα απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφή αυθαιρεσίας.
- Μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.