Μικρό τμήμα μαρμάρινου θραύσματος, 8,5 εκ. επί 4,2 επί 3,1αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονται στην Ακρόπολη όταν χτυπήθηκε από αξίνα. Δεν πρόκειται για «καταστροφή αρχαίου γλυπτού» όπως γράφτηκε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Το πρωί, κατά την αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Ακρόπολη οι εργάτες του συνεργείου ανακάλυψαν το σπασμένο τμήμα και το παρέδωσαν στην έφορο Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου. Διαπιστώθηκε πως εφαρμόζει απολύτως με το υπόλοιπο μέρος.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει πως το αρχαίο βρέθηκε κατά τη διάλυση οικίσκου, κοντά στο Ερεχθείο. Μέσα σε στρώμα αναμοχλευμένου χώματος υπήρχε πλήθος απορριφθέντων κατά την σύγχρονη εποχή μαρμάρινων αρχιτεκτονικών θραυσμάτων. Κατά την ροή των εργασιών η αξίνα (κασμάς) έπληξε ένα μαρμάρινο θραύσμα συνολικών διαστάσεων 0,19μ.(μήκος) χ 0,13μ.(πλάτος) χ 0,098μ.(πάχος), από το οποίο αποκολλήθηκε μικρό του τμήμα διαστάσεων 0,085μ.(μήκος) χ 0,042μ.(πλάτος) χ 0,031μ.(πάχος).
Η αποκόλληση του μικρού αποτμήματος προκλήθηκε από την δύναμη της πρόσκρουσης της αξίνας σε ευάλωτο σημείο ρηγμάτωσης.. Πρόκειται για ένα τμήμα μαρμάρου με γλυφές, σπασμένο από όλες τις πλευρές, εξαιρετικά διαβρωμένο και ρηγματωμένο με αποτέλεσμα όχι μόνο η επιφάνεια αλλά και ο πυρήνας του μαρμάρου να θρυμματίζεται και να απολεπίζεται εύκολα.
Η προϋπάρχουσα ρηγμάτωση (όπου και το ευάλωτο σημείο του μαρμάρου), πιστοποιείται και από το γεγονός, ότι όταν αποκολλήθηκε από την πρόσκρουση το μικρό τμήμα, φάνηκε στην εσωτερική επιφάνεια χρωματισμένη κηλίδα που προκλήθηκε από την διείσδυση του χώματος στο προϋπάρχον μικρό ρήγμα του μαρμάρου.
Σημειώνουμε ότι το μεγαλύτερο εκ των δύο συνανηκόντων τμημάτων μαρμάρου βρέθηκε πλυμένο (!), ενώ το μικρότερο, στην θραυσμένη επιφάνειά του εξακολουθεί να φέρει λεπτή στρώση χώματος από την διείσδυση του χώματος στην προϋπάρχουσα ρηγμάτωση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το πρώτο, μεγάλο τμήμα, πλύθηκε και καθαρίστηκε ώστε να φωτογραφηθεί- αλλά όχι από την αρχαιολογική υπηρεσία. Το ερώτημα είναι πλέον: θα γίνει ΕΔΕ για όλο το περιστατικό;
«Τα χωρίς τέλος fake news που αφορούν στην Ακρόπολη, στα έργα προστασίας και συντήρησης του Ιερού Βράχου, καθώς και στο έργο αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, δεν έχουν τέλος» σημειώνει το ΥΠΠΟΑ σε ανακοίνωσή του. «Εκείνοι που διαδίδουν τα fake news -όπως αποδεικνύεται από την έκθεση των αρμοδίων αρχαιολόγων- έφτασαν στο σημείο να πλύνουν (!) το θραύσμα, προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε χρωματικό ίχνος χώματος, που είχε εισχωρήσει στη ρηγμάτωση και να το εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι πραγματικά. Ακόμη και οι φωτογραφίες του άρθρου είναι τραβηγμένες από τέτοια οπτική γωνία, που παραπλανούν.
Η αθλιότητα των fake news στρέφεται κατά των υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της ακεραιότητας, με την οποία εργάζονται εδώ και δεκαετίες για την προστασία και τη συντήρηση των μνημείων μας»