Στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει στο να ξεπεραστεί η 10ετής οικονομική κρίση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και του κλάδου της φιλοξενίας στη χώρα μας οι Έλληνες ξενοδόχοι, άρα τώρα δικαιούνται τη στήριξη από την Πολιτεία για να αντέξουν αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
Ο ίδιος σημειώνει πως οι Έλληνες ξενοδόχοι με επενδύσεις σχεδόν έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανασύνταξη της χώρας την τελευταία δεκαετία, ενώ πλέον όλος ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα δίχως προηγούμενο.
Μέσα σ’ αυτή τη νέα κατάσταση, ο κ. Βασιλικός ζητά την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων διαφοροποιημένα ανά υπηρεσία και μέγεθος ξενοδοχείου, ώστε να είναι πρακτικά υλοποιήσιμα, χρηματοδοτικά εργαλεία, φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και επιδότηση εργασίας για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των ξενοδοχείων.
Αναλυτικά, η ανάρτηση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχει ως εξής:
«Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν εύλογες προσδοκίες για τη στήριξή τους από την Πολιτεία σε αυτή τη δίχως προηγούμενο συγκυρία που βιώνουμε όλοι. Διότι, με ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική απέναντι σε πελάτες και συνεργάτες, η οποία μάλιστα απορρόφησε και τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που κλήθηκαν να σηκώσουν και με ιδιωτικές επενδύσεις που μόνο για ανακαινίσεις ξενοδοχείων φτάνουν το 1 δισ. ευρώ το χρόνο, συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να ξεπεραστεί η δεκαετής κρίση και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση, όπως ευρέως πλέον γίνεται αποδεκτό.
Ο κλάδος λοιπόν, φυσιολογικά, έχει δικαίωμα στην ελπίδα για άμεσα και τολμηρά μέτρα στήριξης. Υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφοροποιημένα ανά υπηρεσία και μέγεθος ξενοδοχείου, ώστε να είναι πρακτικά υλοποιήσιμα. Χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ελαφρύνσεις για την τόνωση της ρευστότητας και για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να επιβιώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και υψηλού ανταγωνισμού. Επιδότηση της εργασίας για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των ξενοδοχείων. Μέτρα αναγκαία για να καταφέρουν τα ξενοδοχεία να συνεχίσουν τη διαχρονική εθνική και κοινωνική προσφορά τους.
Αναμφίβολα, η νίκη στην πρώτη μάχη κατά του κορονοϊού ισχυροποίησε ουσιαστικά τη διεθνή εικόνα της χώρας. Παρ' όλα αυτά, η επόμενη μέρα για τη χώρα θα είναι δύσκολη. Σήμερα απαιτούνται λύσεις που θα διαμορφώσουν την οικονομική και κοινωνική "νέα κανονικότητα". Είναι η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα και στην πραγματική του διάσταση το πρόβλημα. Ώρα για ευθύνη, ρεαλισμό και αλήθεια και όχι για ωραιοποιήσεις ή λαϊκισμό. Ώρα για ενότητα, όλοι για έναν και όχι ο καθένας για τον εαυτό του.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας με αίσθημα καθήκοντος απέναντι στα μέλη του και τη θεσμική του αποστολή, συμβάλλει και θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να στεφθεί με επιτυχία η εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προστασία της κοινωνίας».