Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μέρος μιας πιθανής λύσης που θα προσφέρει βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες από κανέναν, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιππο Γκράντι, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση, όπου τέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος, τονίστηκε ότι μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, συζητήθηκαν πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και η προώθηση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες με τον κ. Γκράντι, ο κ. Τσίπρας αναφέθηκε στη δύσκολη συγκυρία στην οποία λαμβάνει χώρα η επίσκεψή του. Τόνισε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμιο θέμα, όχι πρόβλημα μόνο της περιοχής και υπογράμμισε ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές. Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τόνισε, πρέπει να συνεργαστούμε στενά, να συντονιστούμε περισσότερο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μέρος μιας πιθανής λύσης που θα προσφέρει βοήθεια -αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα-, αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα δεχτούμε μονομερείς ενέργειες από κανέναν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συνεργασία και οι προσπάθειες του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι πολύ κρίσιμες για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση και πρωτίστως για να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους.
Ο κ. Γκράντι αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με χώρες που επιβάλλουν περιορισμούς, εξέφρασε τη διαφωνία του γι'' αυτά τα μέτρα, είπε ότι είναι ο λάθος τρόπος δράσης και απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα για συνεργασία (υπενθυμίζεται ότι χτες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επέκρινε τις "περιοριστικές πρακτικές" που επιβλήθηκαν από χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Σλοβενία και η ΠΓΔΜ, και κάλεσε την Ευρώπη να έχει μια συντονισμένη προσέγγιση ώστε να μοιραστούν οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της κρίσης).
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε, αναφέρθηκε στη χτεσινή επίσκεψη του στη Λέσβο όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι περιπτώσεις αποβίβασης προσφύγων που είχαν διασωθεί και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον πρωθυπουργό για αυτά που κάνει. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η όλη οργάνωση στη Λέσβο είναι καλή.
Ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή για την αυξητική τάση των ροών
Για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλει το λιμενικό σώμα, ενημέρωσε το πρωί τον ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ Φίλιπο Γκράντι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας.
Ο υπουργός είπε ότι το λιμενικό σώμα επιχειρεί σε περισσότερα από 25 νησιά και όχι μόνο στα 5 μεγάλα που διαθέτουν hotspots ενώ επεσήμανε, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών στα νησιά.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στον συνολικότερο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα προαναχωρησιακά κέντρα που οργανώνονται, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, αλλά και στα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.
Από την πλευρά του ο κ. Γκράντι , αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και ειδικότερα του Λιμενικού Σώματος, που όπως διαπίστωσε και ο ίδιος στη χθεσινή του επίσκεψη στη Λέσβο, επιχειρεί με εξαιρετικό επαγγελματισμό και ανθρωπισμό στις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τους τρόπους διαχείρισης της αυξημένης πίεσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Οργανισμού στην Ελλάδα.
Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ως υπαρκτό, τον κίνδυνο «εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα», τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τη σημασία να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, ως Ευρωπαϊκό και Διεθνές ζήτημα, σύμφωνα με όσα επιτάσσει η Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες.
Συνάντηση με τον Νίκο Ξυδάκη
Τη βαρύνουσα πολιτική σημασία και τον υψηλό συμβολισμό που θα είχε μια επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο Ανατολικό Αιγαίο, την πύλη εισόδου του ρεύματος των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατά τη συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση του κ. Γραντί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκαν η χωρίς ιστορικό προηγούμενο προσφυγική κρίση και οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισή της προς όφελος τόσο των ανθρώπων που δραπετεύουν από εμπόλεμες ζώνες όσο και των κρατών διέλευσης και υποδοχής. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν «οι ανησυχητικές εξελίξεις στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων και οι δυνατότητες αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης η οποία εκφεύγει όχι μόνο των δυνατοτήτων μιας χώρας αλλά ακόμα και ολόκληρης της Ευρώπης».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν επιπλέον σε πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων.
Ο Ύπατος Αρμοστής, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εξωτερικών, επισήμανε πως από τη στιγμή που πρόσφυγες φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, περνούν δηλαδή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες που ορίζουν τα δικαιώματα όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας, γεγονός με το οποίο συμφώνησε ο ΑΝΥΠΕΞ.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα, συμμετείχαν επίσης ο Vincent Cochetel, διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. και Περιφερειακός Συντονιστής για την Προσφυγική Κρίση, η Melissa Fleming, επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και εκπρόσωπος Τύπου του Ύπατου Αρμοστή, ο Christian Baureder, ειδικός βοηθός του Ύπατου Αρμοστή και ο Philippe Leclerc, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ