«Αναβάπτιση» στην Αμφίπολη επιχείρησε η υπουργός Πολιτισμού

«Αναβάπτιση» στην Αμφίπολη επιχείρησε η υπουργός Πολιτισμού

«Τζιζ» έκανε το θέμα του μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων για την υπουργό Πολιτισμού κατά την επίσκεψή της στην Αμφίπολη και στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά. Η κα Κονιόρδου δεν είπε ούτε μια λέξη για το θέμα αυτό, και δεν απάντησε σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση. Άλλωστε, το φιάσκο του ΟΛΠ και του Ελληνικού οδήγησε την υπουργό και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού να επισκεφθούν επειγόντως και χωρίς κανένα λόγο την Αμφίπολη, προκειμένου η λάμψη του μνημείου να βοηθήσει να κατευναστούν οι αντιδράσεις. Ενώ κατηγορούσαν δηλαδή την προηγούμενη κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το εύρημα για επικοινωνιακούς λόγους, το κάνουν εκείνες. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Τον Αύγουστο του 2015, τις μέρες που ψηφιζόταν το μνημόνιο στη Βουλή, η «Αυγή» είχε κεντρικό θέμα Κυριακάτικης έκδοσής της το πόρισμα για την χρονολόγηση του μνημείου.

«Ρωμαϊκό» είχαν αποφανθεί τότε τρεις αρχαιολόγοι. «Μακεδονικό» είπε σήμερα η Λυδία Κονιόρδου και το επανέλαβε όταν ρωτήθηκε σε σχέση με το πόρισμα. Η παριστάμενη γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, που είχε ζητήσει το πόρισμα δεν είπε τίποτα.

«Είναι ένα σπουδαίο μνημείο, με μοναδικά στοιχεία. Πιστεύουμε θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή και ανάδειξης του σπουδαίου αρχαιολογικού πλούτου της» είπε η κα Κονιόρδου. Πλην, όλα είναι στον αέρα. Όπως παραδέχτηκε η ίδια, δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την προστασία και ανάδειξή του. Και δεν υπάρχει, διότι δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Ο,τι έγινε επί προηγούμενης κυβέρνησης, έγινε. Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εγκρίθηκαν μονάχα κάποιες πρώτες μελέτες για τα πρανή, από τις οποίες εφαρμόστηκε μόλις το 30% και μια για την αναδιάταξη των εσωτερικών υποστυλωμάτων, που είχαν εκπονηθεί πριν. Αλλά ούτε και αυτή η τελευταία εφαρμόστηκε.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν είχε καλέσει την Κατερίνα Περιστέρη στην ξενάγηση, αν και είθισται να την κάνει ο ανασκαφέας. Η δικαιολογία που έδωσε ήταν έωλη. «Ήταν μια υπηρεσιακή επίσκεψη» είπε. Καταπατώντας κάθε πρακτική στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Όμως η κα Περιστέρη έδωσε τη δική της απάντηση και προσήλθε με δική της πρωτοβουλία. Αν αυτό «ξίνισε» στην πολιτική ηγεσία, δεν το έδειξε.

Η κα Κονιόρδου εξήγγειλε ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί (αλλά το ταφικό μνημείο έχει εξαντληθεί ανασκαφικά). Ισχυρίστηκε επίσης ότι έγιναν εργασίες επί των ημερών τους, κάτι που δεν αληθεύει και είπε ότι ο χώρος σιγά- σιγά θα γίνει επισκέψιμος. «Υπάρχει 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει.» παραδέχτηκε.

Αρνήθηκε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σχεδόν τριών ετών, αλλά ο Δήμαρχος Κ. Μελίτος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας πως χάθηκε χρόνος αλλά κινδυνεύουμε χωρίς χρονοδιάγραμμα να χαθεί κι άλλος. «Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω» τόνισε. «Πιστεύω από δω και πέρα ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Το μνημείο δεν μπορεί να είναι επισκέψιμο το 2018. Οι εργασίες απαιτούν χρόνο, μια και ακόμη δεν έχουμε οριστική έγκριση για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται ο φάκελος. Περιμένουμε επίσημες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσουν και τα χρονοδιαγράμματα».

Τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα διαθέσει η περιφέρεια. Ο επίσης παρών περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας είπε: «Υπάρχει το 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλο 1 εκατ. ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα (INTERREG), που συμμετέχουν το υπουργείο, η Περιφέρεια και ο δήμος Αμφίπολης. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στη στήριξη του αρχαιολογικού χώρου και να γίνει επισκέψιμο για τους πολίτες».

Θα είναι αρκετά τα χρήματα; Η γενική διευθύντρια αναστήλωσης Ευγενία Γατοπούλου είπε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να εκτιμηθεί τώρα. Θα γίνουν όμως οι απαραίτητοι υπολογισμοί. «Η αγωνία της τοπικής κοινωνίας συνέβαλε με τη συμπεριφορά της να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα θετικό σημείο και να αποκαλυφθεί από την κ. Περιστέρη το μνημείο.» σημείωσε. «Ένα τόσο μεγάλο μνημείο χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά για τη στερέωση και την ανάδειξή του. Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Το πρώτο έγινε με τα σωστικά μέτρα και σε δεύτερη φάση θα ολοκληρώσουμε την προστασία, αραιώνοντας τους μεταλλικούς στύλους, που θωρακίζουν το μνημείο απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, ώστε ελεγχόμενα να γίνει ο χώρος επισκέψιμος από μικρές ομάδες. Έχουμε χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες, που είναι προδιαγεγραμμένες. Το ΕΣΠΑ έχει ορίζοντα τριών ετών. Μέσα σ' αυτά τα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι τουλάχιστον η φάση αυτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί».

Αντιγόνη Καρατάσου

 

Διαβάστε ακόμη:

- Όλ. Κεφαλογιάννη: Το Υπουργείο Πολιτισμού "ανακαλύπτει" την Αμφίπολη