Ανάρπαστα τα ραντεβού για εμβόλια στους 20αρηδες

Ανάρπαστα τα ραντεβού για εμβόλια στους 20αρηδες

Από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα με πρόσβαση πλέον για όλα τα εμβόλια στα άτομα ηλικίας 18-24 ετών, τα ραντεβού άρχισαν να κλείνονται κατά δεκάδες χιλιάδες, με 51.000 ραντεβού να έχουν κλειστεί μέσα σε λίγες ώρες.

Οι νέοι δείχνουν αποφασισμένοι να επιστρέψουν γρήγορα σε μια κανονικότητα -χωρίς περιορισμούς- και δίνουν νέα πνοή στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ η μαζικότερη συμμετοχή του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στην επιχείρηση Ελευθερία και στην Γαλάζια Ελευθερία εξασφαλίζει νέα δυναμική στον ρυθμό των εμβολιασμών που αποτυπώνεται στα αυξημένα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων.

Έτσι μετά από ακόμα μια μέρα που έκλεισε με λίγο παραπάνω από 100.000 εμβολιασμούς, 4.424.168 συμπολίτες μας έχουν κάνει την μια δόση ενώ ξεπέρασαν τα 3,1 εκατ. οι συμπολίτες μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, 3.108.991 άνθρωποι σε όλη την επικράτεια έχουν ολοκληρώσει πλέον και τη 2η δόση, με την αναλογία των εμβολίων της 2ης δόσης να υπερτερεί ξεκάθαρα έναντι της αναλογίας της 1ης δόσης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην επιχείρηση εμβολιασμού.

Επίσης, χάρη στην επιθυμία εμβολιασμού αυξάνει ξανά ο τουρισμός σε νησιά όπως η Σύρος και η Πάρος, όπου νεαρά άτομα συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό και με την ευκαιρία κάνουν μια ολιγοήμερη απόδραση από το κλεινόν άστυ.

Γρήγορη αύξηση στο ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων

Μέχρι τώρα το ποσοστό των εμβολιασμών 1ης δόσης ήταν σταθερά υπερδιπλάσιο από τα εμβόλια της 2ης δόσης. Ωστόσο αυτή η ισορροπία ανατράπηκε χάρη στην ευρεία χρήση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson, με συνέπεια στους 100.829 εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν χθες, οι 42.929 να αφορούν 1η δόση και οι 63.102 να αφορούν 2η δόση.

Η απότομη αύξηση του ποσοστού των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ειδικά στις νέες και τις παραγωγικές ηλικίες θα μας φέρει πιο γρήγορα κοντά στον στόχο του «χτισίματος» του τείχους ανοσίας.

Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού είναι σε κάθε ηλικιακή ομάδα το ζητούμενο, καθώς οι διευκολύνσεις (τα προνόμια) έρχονται και μετά τη διενέργεια της 2ης δόσης, όπως ισχύει για παράδειγμα στα γυμναστήρια όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι από την προσεχή Δευτέρα θα πετάξουν τις μάσκες. Ικανοποιητική πορεία στην πλήρωση των ραντεβού εμφανίζουν κι άλλες ηλικιακές ομάδες εκτός των 18-24 ετών.

Παρόμοιο ενθουσιασμό δείχνουν οι νέοι 25-29 ετών και όλες οι παραγωγικές ηλικίες έως τα 50-55 έτη, ενώ επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να διακατέχει τους 60 ετών κι άνω, με τις ηλικίες 60-70 ετών και τους άνω των 85 ετών να εμφανίζουν τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Εκεί παραμένει ένα 30% που δεν έχει εμβολιαστεί, παρότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού φέρνουν πιο κοντά την πιθανότητα ενός 4ου κύματος, σε συνδυασμό με τους αρνητές.