Την ετήσια έκθεση του 2015 για την τρομοκρατία παρουσίασε σήμερα το State Department, εκτιμώντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η τρομοκρατική απειλή συνέχισε να εξελίσσεται και να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
“Οι τρομοκρατικές ομάδες συνέχισαν να εκμεταλλεύονται την απουσία αξιόπιστων και αποτελεσματικών κρατικών θεσμών, ενώ παράλληλα σημειώθηκε μεγάλη καταστολή στο επίπεδο της ελεύθερης έκφρασης, καταγράφηκαν αναξιόπιστα συστήματα δικαιοσύνης και ανεξέλεγκτη άσκηση βίας των δυνάμεων ασφαλείας σε συνδυασμό με μεγάλη κυβερνητική διαφθορά”, αναφέρεται στην έκθεση.
Σχετικά με την Ελλάδα σημειώνεται πως “το 2015 η Ελλάδα δέχτηκε επιθέσεις μικρής κλίμακας, όπως παγιδευμένα δέματα από εγχώριες αναρχικές ομάδες, αν ήταν λιγότερες από το 2014”.
“Σοβαρή ανησυχία υπάρχει για την κατάσταση των ελληνικών συνόρων”, ενώ γι'' αυτό το λόγο η αμερικάνικη πρεσβεία βοήθησε το συντονισμό εκπαιδευτικών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ στη βάση της Κρήτης.
Ακόμη, προειδοποιεί το State Depatment για την ευκολία με την οποία μπορεί να πλαστογραφηθεί η ελληνική αστυνομική ταυτότητα, καθώς δε διαθέτει χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιοποιημένη φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα με μια νέα βιομετρική εθνική ταυτότητα.
Όπως σημειώνεται, η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις ΗΠΑ σε επίπεδο αντικατασκοπείας παρέμεινε ισχυρή.
Την υποστήριξη Κοτζιά στην αντιμετώπιση του ISIL αναγνωρίζει η έκθεση
Τη σταθερή και δημοσίως εκφρασθείσα υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην αντιμετώπιση και καταδίκη των ενεργειών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIL) αναγνωρίζει η έκθεση.
Στο απόσπασμα της έκθεσης για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι ευαίσθητη στους κινδύνους της ριζοσπαστικοποίησης και εμπλέκει περιφερειακούς εταίρους στο θέμα. Τον Οκτώβριο, ο (υπουργός Εξωτερικών) Κοτζιάς φιλοξένησε ένα διεθνές συνέδριο, με μεγάλη συμμετοχή, στην Αθήνα με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτισμικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή.
Μειώθηκε ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράχθηκαν παγκοσμίως το 2015
Ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο μειώθηκε και το 2015 και οι νεκροί από αυτές ήταν λιγότεροι, παρά τις επιθέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), οι οποίες είχαν ευρεία κάλυψη στα ΜΜΕ, σύμφωνα με την ετήσια σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΙΚ παραμένει σημαντική απειλή και διέπραξε πολυαίμακτες τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία, στον Λίβανο και στην Τουρκία, πάντως σε διεθνές επίπεδο η βία αποκλιμακώθηκε σε χώρες όπως είναι το Πακιστάν, το Ιράκ και η Νιγηρία, αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά μέσον όρο διαπράττονταν 981 «τρομοκρατικές ενέργειες» τον μήνα το 2015 οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 28.328 ανθρώπους.
«Ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών το 2015 μειώθηκε κατά 13% και ο αριθμός των νεκρών από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες μειώθηκε κατά 14% σε σύγκριση με το 2014», σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η οποία εστάλη σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.
Πρόκειται για «την πρώτη μείωση του αριθμού των τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράχθηκαν στον κόσμο από το 2012», αναφέρεται στην έκθεση της αμερικανικής διπλωματίας.
Πάντως, πίσω από το ενθαρρυντικό αυτό στοιχείο κρύβονται πιο σκοτεινές πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα η μεγάλη αύξηση των επιθέσεων που καταγράφηκε στην Τουρκία, το Μπανγκλαντές, την Αίγυπτο, τη Συρία και τις Φιλιππίνες.
Η έκθεση επιμένει επίσης στο γεγονός ότι «η παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας συνέχισε να εξελίσσεται με ταχύτητα το 2015, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο αποκεντρωμένη και διασκορπισμένη».
Στο έγγραφο διατυπώνονται επίσης επικρίσεις εναντίον ορισμένων χωρών, όπου οι εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται κρίσεις, στερήσεις ή δυσμενείς περιστάσεις ή όπου τα μέσα για «να εκφράζονται οι διαφωνίες με ελεύθερο και ειρηνικό τρόπο» καταστέλλονται.
Στις χώρες αυτές, στις οποίες συγκαταλέγονται κράτη που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι το δικαστικό σύστημα είναι προκατειλημμένο ή οι δυνάμεις ασφαλείας διαπράττουν καταχρήσεις. Σε χώρες όπου διεφθαρμένοι πολιτικοί παραμένουν ατιμώρητοι, μη κρατικοί παράγοντες που χρησιμοποιούν βία μπορεί να κερδίζουν στήριξη στον πληθυσμό, αναφέρεται.
Ωστόσο, η σοβαρότερη απειλή παραμένει το ΙΚ και η πλειάδα των οργανώσεων που συνδέονται με αυτό, που δεν σταματούν να αυξάνονται.
Η οργάνωση έχει χάσει έδαφος στο «χαλιφάτο» το οποίο εγκαθίδρυσε σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει, ενώ αδυνατεί όλο και περισσότερο να βρει πηγές χρηματοδότησης, λόγω της πίεσης που ασκείται από τον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία, αναφέρεται στην έκθεση.
Όμως το ΙΚ ελέγχει επίσης περιοχές της Λιβύης, ενώ ο βραχίονάς του στη Χερσόνησο του Σινά ενισχύεται, όπως έδειξαν οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που εξαπέλυσε και η ανάληψη της ευθύνης για τη συντριβή ενός αεροσκάφους ρωσικής αεροπορικής εταιρείας.
Η οργάνωση απέκτησε επίσης ερείσματα στο Αφγανιστάν, ενώ ενέπνευσε επιθέσεις οι οποίες διαπράχθηκαν από «πρόσωπα ή μικρές ομάδες προσώπων που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο».
Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ, που έχει έδρα τη Νιγηρία, έχει ορκιστεί πίστη στο ΙΚ, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και περισσότερη πίεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα πολλών χωρών της περιοχής όπου δρα.
Όσον αφορά την αλ Κάιντα, άλλοτε δημόσιο κίνδυνο υπ'' αριθμόν ένα, η οργάνωση προσπαθεί να επανέλθει και συνεχίζει να εμπνέει επιθέσεις, ειδικά στην Υεμένη και στην ανατολική Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση.