Ανοδική τάση των κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική, όπου την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου καταγράφηκαν 1.273 μολύνσεις από την covid-19 σε σύνολο 2.500 πανελλαδικά. Το επόμενο βήμα, όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένως οι επιστήμονες, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, αφού η εφαρμογή αυτού του μέτρου μπορεί να στείλει με μεγαλύτερη σαφήνεια το μήνυμα για την αναγκαιότητα της μάσκας παντού ως ισχυρού μέσου προστασίας από τον κορονοϊό, ειδικά ενόψει χειμώνα, όταν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα συμβάλλουν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού..
Το ενθαρρυντικό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως δεν καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η δυναμική του κορονοϊόύ έχει σταθεροποιηθεί στα 400 κρούσματα ημερησίως, με τα μισά ή και περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 407 κρούσματα, με τα 197 να εντοπίζονται στην Αττική. Εκτός από το λεκανοπέδιο, Αχαΐα, Ιωάννινα και Κοζάνη βρίσκονται σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης, ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού που έχουν κηρύξει οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.
Εστίες υπερμετάδοσης του ιού στην Αττική παραμένουν οι πλατείες, τα γηροκομεία, όπως αυτό του Αγίου Παντελεήμονα, και οι δομές φιλοξενίας. Καθώς μάλιστα σταδιακά θα αλλάζει ο καιρός και θα αυξάνεται ο χρόνος που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος η μετάδοση του ιού να γιγαντωθεί είναι ορατός.
Η χρήση μάσκας και στους ανοικτούς χώρους, η ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και νέοι περιορισμοί της κυκλοφορίας, παραμένουν στο τραπέζι των ειδικών, οι οποίοι ωστόσο με κάθε ευκαιρία προειδοποιούν ότι δεν έχει νόημα η λήψη νέων μέτρων, όταν δεν τηρούνται τα υφιστάμενα.
Αναφερόμενος στα πολλά ημερήσια κρούσματα στην Αττική, ο Β. Κικίλιας επισήμανε σήμερα πως είναι «καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων, όχι για να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Δεν μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε τέτοια, ύστατα θα σας έλεγα, μέτρα, σταματώντας και επανεκκινώντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε λίγο. Όχι γιατί προέχει η οικονομία της ανθρώπινης ζωής, αλλά γιατί όπως είδαμε ήδη σε πολλές χώρες διαλύεται η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών και το κυριότερο δεν αντέχει ψυχολογικά ο κόσμος που ήδη δοκιμάζεται επί μήνες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ένα είδος "σοφίας" στο πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος τα όπλα των απαγορεύσεων και των περιορισμών προς τους πολίτες του, ακόμη κι αν το κάνει για λόγους δημόσιας Υγείας».
Όπως είπε, η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής τον προβληματίζει και «γι' αυτό σε συνεργασία με τους ειδικούς, τους συναρμόδιους υπουργούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε να λειτουργούμε προλαμβάνοντας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Πάντως, τα στοιχεία που αφορούν τις νοσηλείες τα τελευταία δύο 24ωρα καταγράφουν μικρή υποχώρηση, αφού οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας μέχρι και χθες το βράδυ ήταν 698, ενώ τις περασμένες μέρες ήταν πάνω από 715. Σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους, που ανέρχονταν χθες βράδυ σε 91, το 60% αυτών βρίσκονται στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.
Δράσεις του ΕΟΔΥ στην Αττική
Στο μεταξύ, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε γειτονιές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Χθες, διενέργησαν 615 rapid tests στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα. Από αυτά, εντοπίστηκαν έντεκα θετικά εκ των οποίων τα οκτώ αφορούν σε Έλληνες και τα τρία σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία των θετικών τα 37 έτη.
Μαθήματα ταχείας εκμάθησης σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών στελεχών δρομολογούνται στα τμήματα του ΕΚΑΒ στην Πάτρα και το Αγρίνιο καθώς και στα αντίστοιχα νοσοκομεία. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, Γιάννη Καρβέλη, με κύριο θέμα τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων αναφορικά με την επιχειρησιακή διαχείριση αλλά και την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19 στον Νομό Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.