Η σύλληψη του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Carles Puigdemont, είναι ένα σενάριο που «παραμένει ανοιχτό», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας, Jose Manuel Maza. Σε δηλώσεις του, μία εβδομάδα πριν το επίμαχο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ισχυρίστηκε ότι «συντρέχει η διάπραξη εγκλημάτων όπως ανυπακοή, κατάχρηση και υπεξαίρεση» δημόσιου χρήματος, που επισύρουν φυλάκισης βάσει του Ποινικού Κώδικα.
Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει περίπτωση φυλάκισης για τα εγκλήματα της εκτροπής και της στάσης κατά του πολιτεύματος, εάν αποδειχθεί πως έχει υποθάλψει πιθανές δραστηριότητες που οδήγησαν στην πορεία σε βίαια επεισόδια, μετά την απαγόρευση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή και προφανώς σε μία ακόμη προσπάθεια να καταστεί σαφές προς τον Puigdemont ότι θα έχει βαρύτατες συνέπειες εάν επιμείνει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ισπανικό δικαστήριο έδωσε περιθώριο 15 ημερών στον πρώην πρωθυπουργό της Καταλονίας, Artur Mas, για να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία 5,5 εκατ. ευρώ, με την απειλή της κατάσχεσης της περιουσίας και των λογαριασμών τόσο του ίδιου όσο και άλλων στελεχών της κυβέρνησής του. Το ποσό αυτό αφορά στη δαπάνη που είχε πραγματοποιηθεί στο δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου 2014, που αν και άτυπο είχε επίσης χαρακτηριστεί παράνομο -μάλιστα, περιλαμβάνει και τόκους ύψους 400.000 ευρώ.
Πάντως, ο Maza, ο οποίος για την ώρα τηρεί προσεκτική στάση απέναντι στον Puigdemont, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, σημείωσε για το σενάριο της σύλληψής του ότι «δεν το θεωρούμε επίκαιρο» και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες προϋποθέσεις πληρούνται και ποια στιγμή».
Ο Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε πως δεν είναι το θεσμικό όργανο που προΐσταται εκείνο που θα αποφασίσει ένα τέτοιο ποινικό μέτρο, αλλά ο εκάστοτε δικαστής που θα πρέπει να λάβει την απόφαση μία συγκεκριμένη στιγμή και περίσταση. Με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της περίπτωσης αυτής με την απόφαση της εισαγγελίας να καλέσει σε εξέταση του δημάρχους που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα.
Για την εισαγγελία, οι νομικές και αστυνομικές ενέργειες που έχουν εκτελεσθεί έως σήμερα είναι άκρως δικαιολογημένες και δεν είναι ασύμμετρες. Ούτε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταλανική αστυνομία (Mossos d' Esquadra), που το περασμένο Σάββατο διατάχθηκαν να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τις διαταγές των δικαστικών αρχών, θέτοντάς την υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών.
Σχέδιο δράσης εκπονεί η αστυνομία
Σήμερα, οι Mossos έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε σύνοδο στη Βαρκελώνη με τα άλλα δύο αστυνομικά σώματα, την Εθνική Αστυνομία και την Εθνοφυλακή, για να εξετασθούν τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν για να αποτραπεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο επικεφαλής των Mossos έχει ενημερώσει την εισαγγελία πως ναι μεν «δεν συμμερίζεται» την πλήρη υπαγωγή τους στις διαταγές διευθυντή του Κέντρου Συντονισμού της Κρατικής Γραμματείας Ασφαλείας, ενός συνταγματάρχη της Εθνοφυλακής, αλλά διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσει να εκτελεί τις διαταγές». Η σημερινή σύσκεψη των τριών αστυνομικών οργάνων, μολονότι έχει προγραμματισθεί για τις 18.00 (19.00, ώρα Ελλάδος) δεν έχει ανακοινωθεί σε ποιο σημείο θα πραγματοποιηθεί.
Για τον Maza, η διαταγή για υπαγωγή των Mossos στο κεντρικό υπουργείο υπακούει στην ανάγκη να υπάρξει ενόψει της 1ης Οκτωβρίου, «ένα σχέδιο για να μην συμβούν προβλήματα που δεν θέλουμε να συμβούν».
Εκείνη την ημέρα, υπενθύμισε, θα «υπάρχουν τρεις δυνάμεις που μπορούν να επέμβουν» και οι «Μossos δεν έχουν επαρκή μέσα» και για τον λόγο αυτό συμμετέχουν η Εθνική Αστυνομία και η Εθνοφυλακή». Η σημερινή συνάντηση «πραγματοποιείται για τον συντονισμό τους». Σε κάθε περίπτωση, ο Maza δεν θέλησε να προκαταβάλει τα γεγονότα και τόνισε πως ο επικεφαλής των Μossos «θα φανεί λογικός και θα συνεργασθεί».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη
Επιμένει η καταλανική κυβέρνηση: Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί