Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση για νομοσχέδιο που προβλέπει πειθαρχικές κυρώσεις για τους δικαστές που αμφισβητούν τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος που έχει ψηφίσει, κρίνοντας ότι, μακροπρόθεσμα, απειλεί με έξοδο της Πολωνίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δημοσίευσε 40σέλιδη γνωμοδότηση, στην οποία κρίνει ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη από βουλευτές του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) αποτελεί απόπειρα εξαναγκασμού των δικαστών... να εφαρμόσουν όλες τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί από την κυβερνώσα πλειοψηφία», ακόμη και αν δικαστήριο έχει κρίνει ότι παραβιάζουν το σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αποπομπή των δικαστών που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την νομιμότητα διορισμού άλλου δικαστή, καθώς και για «ενέργειες πολιτικού χαρακτήρα» ή που μπορούν «να βλάψουν την λειτουργία του δικαστικού συστήματος».
Η πολωνική ηγεσία ισχυρίζεται ότι στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι η αποφυγή του χάους στην λειτουργία του πολωνικού δικαστικού συστήματος.
Για την πολωνική αντιπολίτευση, ο κίνδυνος του χάους προέρχεται από τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος που έχουν επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί «απόπειρα φίμωσης» των αμφισβητιών δικαστών της Πολωνίας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας, από την πλευρά του, θεωρεί ότι είναι «πολύ πιθανό» αυτό το σχέδιο νόμου, όταν υιοθετηθεί, να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να εκκινήσουν διαδικασία που θα διαπιστώνει ότι η Πολωνία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συνθήκες και, μακροπρόθεσμα, θα αποφαίνεται για την ανάγκη αποκλεισμού της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πολλές δικαστικές οργανώσεις, καθώς και η Οργάνωση Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Επιτροπή Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD) οργανώνουν διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου αύριο το βράδυ, μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Βαρσοβία και μπροστά από τα δικαστικά μέγαρα σε εκατό άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με την Ντανούτα Περζιβάρα, πρόεδρο της Οργάνωσης Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού θα σήμαινε «το τέλος της διάκρισης των εξουσιών και την επιστροφή στην μονολιθική εξουσία που γνωρίσαμε την εποχή της κομμουνιστικής Πολωνίας».
Η κατάθεση του νομοσχεδίου από το PiS αποτελεί αντίδραση σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις αρχές του Δεκεμβρίου, κατ΄εφαρμογήν γνωμοδότησης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το νέο Δικαστικό Συμβούλιο, το όργανο που διορίζει τους δικαστές, δεν προσφέρει εγγυήσεις ανεξαρτησίας απέναντι στην πολιτική εξουσία, θέτοντας εν αμφιβόλω σειρά μεταρρυθμίσεων που θέλει να εφαρμόσει η πολωνική εξουσία. Κατά συνέπεια, στόχος του νομοσχεδίου που κατέθεσε το PiS είναι «να αναγκάσει τους δικαστές να μην εφαρμόσουν» την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρεται στην γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ