Από το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά το Brexit

Από το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά το Brexit

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεσθεί το άρθρο 50 για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς συγκατάθεση του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για ήττα της Theresa May, η κυβέρνηση της οποίας είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για την επίκληση του άρθρου 50. 

Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Theresa May μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες που είναι γνωστές «βασιλικές προνομίες». Οι προνομίες αυτές θα της έδιναν τη δυνατότητα να εφαρμόσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου, μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, χωρίς να κοινοβουλευτική συγκατάθεση. 

«Εάν ενεργούσε διαφορετικά, αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των συνταγματικών αρχών», δήλωσε ο δικαστής Ντέιβιντ Νιούμπεργκερ διευκρινίζοντας ότι οι οκτώ από τους ένδεκα δικαστές ψήφισαν υπέρ της ανάγκης έγκρισης εκ μέρους του Κοινοβουλίου

Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας, Jeremy Wright, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

«Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση», δήλωσε ο Wright έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει», δήλωσε.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα ότι τα κοινοβούλια της Βόρειας Ιρλανδίας, τη Σκωτίας και της Ουαλίας θα πρέπει επίσης να δώσουν την έγκρισή τους πριν από την επίκληση του άρθρου 50.

«Το δημοψήφισμα είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας, αλλά η Κοινοβουλευτική Πράξη που το επικύρωσε δεν έλεγε ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος Νιούμπεργκερ.

«Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μεταβολή στον κυρωτικό του δημοψηφίσματος νόμο πρέπει να γίνει με τον μοναδικό τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα, μέσω μίας Κοινοβουλευτικής Πράξης».

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «δεν αλλάζει τίποτε» στο χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που υποχρεώνει την βρετανική κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου στην επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν αλλάζει τίποτε» στο χρονοδιάγραμμα του Brexit, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα τους ικανοποιήσει ενεργοποιώντας το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) πριν από το τέλος του Μαρτίου, όπως έχει προβλεφθεί. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει τίποτε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Το Λονδίνο έχει ενημερώσει ότι θα τηρήσει τη διορία για την επίκληση του άρθρου 50

Η Βρετανία έχει ενημερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ ότι θα τηρήσει τη διορία που έχει δώσει για την επίκληση πριν από το τέλος του Μαρτίου του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την οποία αρχίζει επισήμως η διαδικασία της εξόδου της από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου προτού επικαλεστεί το Άρθρο 50.

"Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας εδώ κατέστησε σαφές ότι θα προετοιμάσει ένα σύντομο νομοσχέδιο για να περάσει από το κοινοβούλιο, αλλά δεν προβλέπει να υπάρξουν προβλήματα για την τήρηση της προθεσμίας (για επίκληση του άρθρου 50) πριν από το τέλος του Μαρτίου", δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μάλτας και υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ Λούις Γκρετς, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Ο Γκρετς φιλοξενεί σήμερα στη Βαλέτα μια συνάντηση υπουργών και αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για θέματα ΕΕ, στο οποίο τη Βρετανία εκπροσωπεί ο υπουργός David Jones.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ