Επιβεβαιώνεται το φιάσκο με την υπόθεση του χρυσού μετά την απελευθέρωση των οκτώ κατηγορουμένων στους οποίους συγκαταλέγεται και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και στην οποία είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ως επιτυχία των ελληνικών αρχών την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας
Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, στον ενεχυροδανειστή και τον φερόμενο ως υπαρχηγό του κυκλώματος επιβλήθηκε εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Στους υπόλοιπους 6 επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι χωρίς εγγυοδοσία ενώ σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, και οι οκτώ κατηγορούμενοι θα πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα.
Η υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες εξάρθρωσης κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού μετατράπηκε σε φιάσκο αφού αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρξε λαθρεμπόριο διότι, όπως ανέφερε η ανακρίτρια που χειρίσθηκε την υπόθεση «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους, ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό» σημειώνοντας μάλιστα πως «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση».
Επί της ουσίας το βασικό αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκαν οι συλληφθέντες δεν ίσχυε όπως άλλωστε και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιβεβαίωσε με έγγραφό της προς τις εισαγγελικές αρχές.
Το «φιάσκο» των αρχών έλαβε και πολιτικές διαστάσεις μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να το χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή προκειμένου να αναδείξει το έργο των αστυνομικών αρχών, αλλά και να δημιουργήσει εντυπώσεις σχετικά με την πάταξη φαινομένων που όπως είπε «ξεζουμίζουν τον λαό». Μάλιστα είχε υποστηρίξει πως το φαινόμενο αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις τα πρώτα (και όχι αυτά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) χρόνια των μνημονίων.
Φωτογραφία intime news