«Αποκαθήλωση» του Λένιν στη Ουκρανία και το Σιάτλ

«Αποκαθήλωση» του Λένιν στη Ουκρανία και το Σιάτλ

Η προσφάτως ολοκληρωθείσα απομάκρυνση 1.300 αγαλμάτων του Λένιν, που υπήρχαν στην Ουκρανία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όπως και η πρόθεση του δημάρχου της αμερικανικής πόλης Σιάτλ να απομακρύνει το μοναδικό άγαλμα του Λένιν που υπάρχει στην αμερικανική αυτή πόλη, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που χαρακτήρισε πράξεις «βανδαλισμού» τις ενέργειες αυτές, όχι όμως και της ρωσικής κυβέρνησης.

Στην Ουκρανία, η αποκαθήλωση όλων των αγαλμάτων του Λένιν έγινε στο πλαίσιο της επίσημης πολιτικής αποκομμουνιστικοποίησης της χώρας, στην οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει τεθεί εκτός νόμου.

' Στο Σιάτλ , ο δήμαρχος Εντ Μάρεϊ, όπως έγραψε χθες η εφημερίδα Seattle Times, απηύθυνε έκκληση να απομακρυνθεί το άγαλμα του Λένιν, όπως και το μνημείο που έχει αναγερθεί προς τιμήν των Στρατιωτών της Συνομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή «εκπροσωπούν την ιστορική αδικία και αποτελούν σύμβολα μίσους, ρατσισμού και σκληρότητας»

«Τα μνημεία αυτά συνιστούν απλώς σύμβολα ιστορικής αδικίας, η ύπαρξη τους προκαλεί πόνο σ' εκείνους που είτε οι ίδιοι είτε συγγενείς τους υπέφεραν από αυτές τις βιαιότητες. Πρέπει να απομακρύνουμε αυτά τα μνημεία ανεξάρτητα από το πολιτικό νόημα που τους είχαν προσδώσει την στιγμή που τα ανέγειραν. Αυτό αφορά και το μνημείο των στρατιωτών της Συνομοσπονδίας και το άγαλμα του ιδρυτή του αυταρχικού σοβιετικού καθεστώτος» δήλωσε ο Μιούρει

Η εφημερίδα Seattle Times επισημαίνει ότι και τα δύο μνημεία βρίσκονται σε έδαφος που ανήκει σε ιδιώτη, αλλά ο δήμαρχος του Σιάτλ θεωρεί ότι πρέπει να απομακρυνθούν. Την Τετάρτη οι υπεύθυνοι του ιδιωτικού κοιμητηρίου Lake View Cemetery, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί, αναγκάστηκαν να το κλείσουν επειδή υπήρξαν απειλές από άτομα που τάσσονται κατά της ύπαρξης των εν λόγω μνημείων.

Tο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, το οποίο επικοινώνησε με το γραφείο του δημάρχου, μετέδωσε στις 18 Αυγούστου ότι από το γραφείο του δημάρχου διευκρινίσθηκε ότι τα εν λόγω μνημεία είναι ιδιόκτητα και πως οι δηλώσεις του δημάρχου εκφράζουν την προσωπική του στάση στο ζήτημα αυτό και δεν συνιστούν τελική απόφαση.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Σεργκέι Όμπουχοφ, θεωρεί, όπως δήλωσε στο Ria Novosti, ότι «γίνεται ένα πόλεμος κατά των αγαλμάτων του Λένιν σε όλη τη Γη, στην Ουκρανία μόνο αποκαθήλωσαν 1300 αγάλματα». Αλλά και ο πρώτος αναπληρωτής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας και μέλος του ΚΚΡΟ Ντμίτρι Νόβικοφ δήλωσε στο RT, ότι με τις δηλώσεις του ο δήμαρχος του Σιάτλ θέλει να διατηρηθεί στην πολιτική επικαιρότητα και πως η συμπεριφορά του είναι περίεργη.

Στην Ουκρανία πάντως φαίνεται πως από προχθές έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των αγαλμάτων του Λένιν, αφού «απομακρύνθηκαν 2.389 αγάλματα εκ των οποίων 1.320 αγάλματα του Λένιν» όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης Βαλντίμιρ Βιατρόβιτς στην ουκρανική ιστοσελίδα LIGABiznesInform. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, στις πόλεις που βρίσκονται σε εδάφη υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας δεν υπάρχει κανένας Λένιν», αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «έχουν μείνει μερικοί σε αγροτικές περιοχές ή σε χώρους επιχειρήσεων». Ανέφερε μάλιστα ότι τα περισσότερα αγάλματα καταστράφηκαν επειδή ήταν «συνήθως γύψινα και δεν έχουν καμία αξία ούτε ως υλικά ούτε χρηματική, καθώς ήταν προϊόντα μαζικής παραγωγής».

Βέβαια ο κ. Βιατρόβιτς δηλώνει ότι «εκείνα τα αγάλματα που έχουν κάποια αξία λόγω του υλικού τους, για παράδειγμα έχουν κατασκευαστεί από ορείχαλκο, θα μπορούσαν να σταλούν στα χυτήρια, ενώ μερικά θα διατηρηθούν ως εκθέματα για το μουσείο προπαγάνδας της ΕΣΣΔ, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στο Κίεβο στο τέλος του χρόνου»

Ο διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης δήλωσε επίσης ότι η διαδικασία αποκομμουνιστικοποίησης στην Ουκρανία, έχει στην ουσία περατωθεί, καθώς έχουν μετονομασθεί 52.000 δρόμοι, 987 κατοικημένες περιοχές μεταξύ των οποίων και 32 πόλεις, που έφεραν τα ονόματα κομματικών και κρατικών παραγόντων της περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης».

Το άγαλμα του Λένιν πάντως που βρίσκεται στο Σιάτλ είναι έργο του γλύπτη Εμίλ Βενκόφ και ανήκει στην οικογένεια του Λουίς Κάρπεντερ, η οποία το έφερε από την πόλη Πορπάντα της Σλοβακίας. Η οικογένεια Κάρπεντερ αγόρασε το άγαλμα από την κυβέρνηση της Σλοβακίας παίρνοντας δάνειο. Το ύψους 5 μέτρων και βάρους 7 τόνων άγαλμα βρίσκεται στο Σιάτλ περισσότερο από 20 χρόνια και σύμφωνα με την τουριστική ιστοσελίδα του Freemont (της περιοχής στην οποία βρίσκεται), το άγαλμα πωλείται . Την Τετάρτη όπως μεταδίδει το Ria Novosti ο συγγραφέας του βιβλίου «Πολίτες υπέρ του Τραμπ» Τζακ Πόσομπικ, ανέβασε στο twitter βίντεο στο οποίο φαίνονται οπαδοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κόκκινα κασκέτα, να κάνουν πορεία φωνάζοντας το σύνθημα «Θα κάνουμε την Αμερική και πάλι μεγάλη» προς το μνημείο του Λένιν, ζητώντας την απομάκρυνση του.

Το αίτημα πάντως του δημάρχου του Σιάτλ συνέπεσε με την εκστρατεία για την απομάκρυνση του μνημείου των Στρατιωτών της Συνομοσπονδίας, δηλαδή των Νοτίων που υποστήριζαν τη διατήρηση της δουλείας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο διάστημα 1861-1865, που διεξήχθη αρκετές δεκαετίες πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση της οποίας είχε ηγηθεί ο Λένιν, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω τάσσονταν κατά της δουλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ