Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την ολοκλήρωση τριών χρόνων της διακυβέρνησής του.
Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Κύπρου μίλησε για το πώς οδηγήθηκε η χώρα από την καταστροφή στην ανάπτυξη, ενώ τόνισε πως κατανοεί τα προβλήματα που ακόμη υπάρχουν, τονίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται για επίλυσή τους.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα των σκανδάλων που ταλανίζουν τη χώρα, εξηγώντας πως η κυβέρνησή του δεν θα ανεχτεί το οποιοδήποτε νέο σκάνδαλο, ή απόκρυψη ενός παλιού.
Μεταξύ άλλων, ο κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση αξιοπιστίας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα αλλά και τα μέτρα και κίνητρα για αναθέρμανση οικονομίας.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 εξαιρετικά σημαντικό για την βιωσιμότητα του κράτους ήταν και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τον τερματισμό της διαρροής καταθέσεων που είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τα μέσα του 2011.
Προς τον πιο πάνω σκοπό λήφθηκαν μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:
(α) Προωθήθηκαν και υιοθετήθηκαν από την Βουλή μια σειρά νομοθεσιών και κανονισμών για ενίσχυση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου.
(β) Ένταξη των συστημικών Τραπεζών και του Συνεργατισμού κάτω από την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
(γ) Θεσπίστηκαν ισχυρά νομοθετικά εργαλεία που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετουμένων δανείων.
Ταυτόχρονα θεσπίστηκε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων ομάδων με αποτροπή του κινδύνου απώλειας της πρώτης κατοικίας, ενώ με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επιτρέπεται ακόμη και η διαγραφή δανείων προς τις Τράπεζες».
Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Αναστασιάδης τόνισε:
«Τα όσα έχω αναφέρει ήταν το αποτέλεσμα συγκροτημένου προγράμματος, της συνεργασίας για υλοποίηση του με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και πάνω από όλα των θυσιών του Κυπριακού λαού προς τους οποίους θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας γιατί κοινή έγνοια όλων δεν παύει να είναι η ευημερία του συνόλου».