Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότας που υπέβαλε η Ελληνική Λύση στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών.
Την ένσταση αντισυνταγματικότητας ανέπτυξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος που είπε ότι η τροπολογία είναι αντίθετη με το άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος που αναφέρεται στον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και με το άρθρο 5 παρ.1 του Συντάγματος για το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στη συμμετοχή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων, δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη. Από το συνδυασμό των άρθρων αυτών προκύπτει, είπε ο κ. Βιλιάρδος, ότι ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να διαθέτει το σώμα του ελευθέρως και να μην επιτρέπει επεμβάσεις στο σώμα του, χωρίς τη θέλησή του.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης επικαλέστηκε επίσης το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ζητάει από τα κράτη- μέλη να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, και ότι κανείς δεν θα υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα για να εμβολιαστεί, αν δεν το επιθυμεί. Επικαλέστηκε και την ΕΣΔΑ για το σεβασμό της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής.
Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα αναφέρει πως αναπτύσσεται ελεύθερη προσωπικότητα εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων. Επίσης ότι κάθε ένας έχει δικαίωμα στην προστασία της προσωπικής του υγείας.
Ο κ. Νικολακόπουλος επισήμανε, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την υγεία των πολιτών, για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και την περίθαλψη των απόρων. «Δεν προστατεύεται συνεπώς μόνο η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας αλλά προστατεύεται και η υγεία των πολιτών», είπε ο κ. Νικολακόπουλος.
Επί της αρχής δεν φαίνεται να είναι αντισυνταγματική η διάταξη, έτσι τουλάχιστον όπως η ένσταση της Ελληνικής Λύσης είναι διατυπωμένη, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης που είπε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι θεμιτό και ότι δικαστήρια συνταγματικά, και εθνικά και το ευρωπαϊκό, έχουν κρίνει συνταγματική την υποχρεωτικότητα για κατηγορίες εργαζομένων.
Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τη δημόσια υγεία, και αυτή η υποχρέωση του δίνει τη δυνατότητα να περιορίζει ελευθερίες του ατόμου. «Επί της αρχής δεν φαίνεται να είναι αντισυνταγματική αυτή η διάταξη γιατί προασπίζεται το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, αφού ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος για την προστασία της δημόσιας υγείας, υπηρετεί το χρέος της κοινωνικής αλληλεγγύης, το δικαίωμα προστασίας της υγείας», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και προσέθεσε ότι η προσωπική ελευθερία περιορίζεται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
«Θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα συνταγματικότητας για παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας. Σε αρκετά σημεία που δεν έχουν περιληφθεί στην ένσταση της Ελληνικής Λύσης, θα μπορούσε θεωρητικά να εκτιμηθεί ότι κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε όμως ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θεωρεί ότι η ένσταση της Ελληνικής Λύσης μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή.