Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα. Η Βουλή, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση, απέρριψε τη μεταβίβαση των νομοθετικών εξουσιών της στην φιλοκυβερνητική συντακτική συνέλευση, αψηφώντας το καθεστώς του «τσαβίστα» προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
«Αυτή η Βουλή επαναβεβαιώνει την αρμοδιότητά της ως νομοθετικό όργανο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σώματος Φρέντι Γκεβάρα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης.
Χαρακτήρισε το καθεστώς «ένοπλη δικτατορία» η οποία προσπαθεί να κλέψει τις εξουσίες που αδυνατεί να κερδίσει στις κάλπες, ενώ προειδοποίησε ότι οι βουλευτές θα απομακρυνθούν από το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης μόνο «με σφαίρες».
Η απόφαση της Βουλής να απορρίψει την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της ήλθε αφότου 13 χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμήνυσαν ότι δεν αναγνωρίζουν το νομοθετικό ρόλο της συντακτικής συνέλευσης και να αντιλαμβάνονται την κανονική Εθνοσυνέλευση ως τον μοναδικό αρμόδιο θεσμό στη Βενεζουέλα.
Η τοπική εφημερίδα El Nacional μετέδωσε ότι διπλωμάτες από 19 χώρες παρευρέθηκαν στην ειδική συνέλευση της Βουλής, στηρίζοντας συμβολικά και πρακτικά το σώμα.
Η παντοδύναμη Συντακτική Συνέλευση
Εάν η 545μελής συντακτική συνέλευση όντως αποκτήσει νομοθετική δύναμη, θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει νέο δανεισμό από το εξωτερικό και να προωθήσει νομοσχέδια που θα αποδυναμώνουν τους αντιφρονούντες. Στην πράξη, αυτό εντείνει τις ανησυχίες ότι οι τσαβίστας προσπαθούν να «κλειδώσουν» την παραμονή τους στην εξουσία.
Στην πράξη, το καθεστώς Μαδούρο είχε ήδη «αφοπλίσει» τη Βουλή, καθώς το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει σχεδόν κάθε νομοθέτημα που είχε περάσει το σώμα τον τελευταίο χρόνο.
Η συντακτική συνέλευση εξελέγη τον Ιούλιο προκειμένου να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας. Η κυβέρνηση πάντως ουδέποτε εξήγησε γιατί χρειάζεται να αναθεωρηθεί ένα Σύνταγμα που κυρώθηκε με δημοψήφισμα το 1999 από τον προκάτοχο του κ. Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου. Η αντιπολίτευση απείχε από τις κάλπες, καταγγέλλοντας απόπειρα επιβολής δικτατορίας με επίφαση τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η πρώτη πράξη της συντακτικής συνέλευσης, μετά την εκλογή της, ήταν να αποπέμψει την ανώτατη εισαγγελέα Λουίζα Ορτέγκα, η οποία είχε αναδειχτεί στον σημαντικότερο επικριτή του καθεστώτος.
Η κ. Ορτέγκα έχει πλέον διαφύγει με τον σύζυγό της στη γειτονική Κολομβία, ενώ ο διάδοχός της δεσμεύτηκε ότι θα καταδιώξει τους ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων μηνών, που έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 120 νεκρούς.
Πηγή: skai.gr