Στην κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, στρέφονται οι προβολείς της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Σύμφωνα με μια ροή πληροφοριών ο κ. Ρουμπάτης παρότι αρχικά φέρεται να υποστήριξε ότι δεν θα επικαλεστεί το απόρρητο, σε δεύτερο χρόνο η τοποθέτησή του σημαδεύτηκε από την άρνηση να αποδώσει στα μέλη της εξεταστικής την εικόνα που του ζητήθηκε σχετικά με την ενημέρωση που παρείχε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις του Σπύρου Σαγιά και Στέργιου Πιτσιόρλα με τον ισχυρισμό ότι αποτελούν ιδιωτικές συζητήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες σε μια άλλη πτυχή της κατάθεσης του ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την περίοδο 2012 – 2015, υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του επί θεμάτων της ΕΥΠ μπορεί να λάβει χώρα μόνο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και όχι στην εξεταστική επιτροπή.
Πηγές ενημέρωσης που επικαλούνται γνώση των διαμειβόμενων στη συνεδρίαση αναφέρουν ότι ο Γιάννης Ρουμπάτης κλήθηκε να απαντήσει και για τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου μέσω της συνέντευξής της στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Στην υπενθύμιση των δημόσιων δηλώσεων της Ζωής Κωνσταντοπούλου σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας κατείχε την απομαγνητοφώνηση, υποκλαπεισών – από την ΕΥΠ – συνομιλιών, ο μάρτυρας απέφυγε να απαντήσει, προβαίνοντας στη διατύπωση ότι τα όσα είπε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να είναι αλήθεια αλλά μπορεί και όχι.
Σύμφωνα με άλλες πηγές ενημέρωσης ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι είναι παράνομη η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε δε, ότι για τα θέματα που χειρίστηκε επί θητείας του, ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό, είτε προφορικώς είτε με γραπτά σημειώματα. Κατά τις παραπομπές που γίνονται όμως, σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ εμφανίζεται να υποστήριξε πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη αρκεί να υπήρχε τεράστιος όγκος πληροφοριών.
Περαιτέρω δε, του αποδίδεται η επισήμανση ότι η αρμόδια εισαγγελέας για την εποπτεία της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου έχει τεράστια εμπειρία και δεν θα άναβε το «πράσινο φως» για την επισύνδεση χωρίς τεκμηρίωση. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται παραδέχθηκε ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία της υπηρεσίας για τις επισυνδέσεις καταστρέφονται, διατηρούνται όμως γραπτές σημειώσεις για 2 χρόνια, εκτιμώντας πως και για την υπόθεση Ανδρουλάκη θα έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να μίλησε για φακέλους ειδικού χειρισμού στους οποίους έχουν πρόσβαση ελάχιστοι υπάλληλοι της ΕΥΠ