Την αυστηροποίηση του πλαισίου των επιδοτήσεων προς τις εφημερίδες προβλέπει διάταξη, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιo για τους ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 88 προβλέπει ότι θα συγκροτηθεί ειδική γνωμοδοτική επιτροπή από πέντε μέχρι επτά μέλη, για έκαστο πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου, με αρμοδιότητα της διατύπωση απλής γνώμης για την πλήρωση των προϋποθέσεων υπαγωγής των επιχειρήσεων στα προγράμματα ενίσχυσης. Παράλληλα, νομοθετείται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων λήψης της ενίσχυσης.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσα είχε τονίσει ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο του πρώτους μήνες του 2020. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε
την ενίσχυση για τον Αθηναϊκό Τύπο συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντός του 2019, ενώ η συνολική ενίσχυση σε κάθε επιχείρηση Τύπου δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης κάθε επιχείρησης Τύπου εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που απασχολεί και από τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, το γεγονός ότι χρήματα δόθηκαν και προς αμφιβόλου κύρους εφημερίδες, καθώς επίσης και προς ΜΜΕ με έναν(!) εργαζόμενο οδήγησε την κυβέρνηση στην ανάκληση της σχετικής απόφασης, ώστε να επαναδιαπραγματευτούν με τις δημοσιογραφικές ενώσεις.
«Τα ποσά που είχαν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα προγράμματα ενίσχυσης Τύπου για το 2019 θα επαναδεσμευτούν για το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που θα αποφασισθούν για τη στήριξη του Τύπου, τόσο των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, όσο και των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων», τόνιζε ο Στ. Πέτσας.