Αυτοδύναμη κυβέρνηση με εκλογές στο τέλος της 4ετίας - Η ΝΔ εκφράζει το μετριοπαθές κέντρο
Κυρ. Μητσοτάκης

Αυτοδύναμη κυβέρνηση με εκλογές στο τέλος της 4ετίας - Η ΝΔ εκφράζει το μετριοπαθές κέντρο

Η απλή αναλογική εμποδίζει τη δημιουργία κυβέρνησης και στο πλάισιο αυτό οι δύο εκλογές είναι αυτές που θα οδηγήσουν στην ύπαρξη μιας αυτοδυναμίας. Αυτό ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αποκλείοντας κάθετα τα σενάρια περί συγκυβερνήσεων ειδικά αυτό που αφορά σε έναν λεγόμενο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας χωρίζει άβυσσος είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως σήμερα η Ν.Δ. εκφράζει το μετριοπαθές κέντρο και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί προσθέτοντας εκ νέου πως προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία. «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά», είπε για τον Ν.Ανδρουλάκη.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας, απέκλεισε νέο lockdown, ενώ τάχθηκε κατά οποιασδήποτε επέκτασης υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς. Στα της οικονομίας, προανήγγειλε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από το Μάιο, ενώ για την ενεργειακή ακρίβεια είπε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά το 50% των ανατιμήσεων.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά είπε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, μίλησε για τις κινήσεις θωράκισης της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι «η πόρτα του διαλόγου υπάρχει πάντα, υπάρχουν πεδία συνεργασίας - και όπου διαφωνούμε, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε , χωρίς εξάρσεις που φθάνουν στα όρια της γελοιότητας».

Εξάντληση της 4ετίας

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο, δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία».

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 όπου και προανήγγειλε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου σημειώνοντας μάλιστα ότι θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη που ισχύει από την αρχή του νέου έτους και είναι της τάξεως του 2%, αναφέρθηκε στο θέμα της απλής αναλογικής ξεκαθαρίζοντας πως επιμένει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Το αποκλείω πλήρως. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και το γεγονός πως στην κυβέρνησή του που είναι μονοκομματική έχουν ενσωματωθεί στελέχη που δεν ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία. «Είμαστε μια κυβέρνηση που προτάσσουμε την αποτελεσματικότητα.  Λοιπόν, αυτές οι κυβερνήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι πιο κατάλληλες», είπε για να προσθέσει ότι «πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά»

Χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ ως την «μεγάλη πατριωτική προοδευτική παράταξη του τόπου», συμπλήρωσε πως «αυτό το οποίο έχουμε πετύχει στη χώρα μας πρέπει να σας πω ότι για τα δεδομένα των άλλων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των ευρωπαίων φίλων μας, είναι θα έλεγα κάτι εξαιρετικό με τα δεδομένα τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά» και υπογράμμισε ότι .«η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία».

Για ΚΙΝΑΛ

Αναφορικά με τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν έχει να πει πολλά. Και αυτό διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε» για να καταλήξει ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να ακούσουμε τι έχει να πει ο νέος πρόεδρός του.

Για Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίψει στην κυβέρνηση ευθύνες για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αναφορικά με τις διώξεις που ασκήθηκαν κατά του Κώστα Βαξεβάνη και άλλων, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφων, τονίζοντας πως «δεν έχω τίποτα να πω γιατί δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Θεσμικά μου απαγορεύεται» για να προσθέσει όμως ότι «το ερώτημα είναι γιατί παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την κυβέρνηση; Αν το πιστεύει να βγει να το πει», σημειώνοντας ότι «στην υπόθεση του κυρίου Παπαγγελόπουλου παρεμπιπτόντως συμπεριελήφθη ο κ. Βαξεβάνης στο σχετικό πόρισμα. Η Δικαιοσύνη ερεύνησε την υπόθεση και η Δικαιοσύνη έκρινε ότι πρέπει να προσέλθει ως κατηγορούμενος. Δεν έχει καταδικαστεί εξάλλου. Υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα».

Ως; εκ τούτου σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «το ερώτημα, λοιπόν, όμως εδώ είναι άλλο: αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης; Γιατί σήμερα υπάρχουν κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί - όπως ξέρετε αυτή η υπόθεση εκδικάζεται σε ανώτατο επίπεδο - που κάνουν την δουλειά τους. Να βγει να το πει, λοιπόν, ότι «εμείς αμφισβητούμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θεωρούμε ότι αυτές οι διώξεις είναι κατευθυνόμενες». Αλλά θα πρέπει, αν βγει να το πει αυτό - είναι πολύ βαριά κουβέντα αυτή - να βγει και να μπορεί να το υποστηρίξει και με στοιχεία»

Συμφωνία των πρεσπών

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε πως ο ίδιος είναι «απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία σας είπα προεκλογικά. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο και ενδεχομένως πολύ πολιτικά ωφέλιμο για εμένα, κ. Χατζηνικολάου, αν σας έλεγα τρεις μέρες πριν τις εκλογές ότι θα σκίσω τη συμφωνία με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Δεν το έκανα γιατί είμαι σοβαρός πολιτικός και ξέρω πολύ καλά ότι οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν αλλάξουν»

Πρόσθεσε δέ πως «εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα άμεσα, διότι μέσα από την ενταξιακή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας και να θεραπεύσουμε και τις όποιες αδυναμίες της μας επιτρέπει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε»

«Η κριτική μου στη συμφωνία» συνέχισε «δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα. Είμαι πολύ σαφής  και πολύ ξεκάθαρος και πολύ ειλικρινής…», καταλήγοντας ότι «αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που αυτή η στιγμή έγινε, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώξουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και κυρίως να επεκτείνουμε και την οικονομική μας επιρροή. Διότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων, όχι μόνο στο τι γίνεται στην Ελλάδα»

Ελληνοτουρκικά

Σημειώνοντας πως η χώρα θωρακίζεται αμυντικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία υποστηρίζοντας ότι «η θεωρία της εξαγωγής της κρίσης, επιτρέψτε μου, είναι λίγο απλοϊκή. Γιατί το λέω αυτό; Μία χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες. Θα είχε ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για το νόμισμά της, για τον πληθωρισμό, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην τουρκική οικονομία»

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει» συμπληρώνοντας πως «η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας»

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli, το πρόβλημα είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» τόνισε σημειώνοντας πως «έχουμε υψώσει γραμμές άμυνας διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές. Έχουμε χτίσει συμμαχίες με πάρα πολύ μεγάλη ισχύ. Αναφέρομαι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, στη Συμφωνία με τις ΗΠΑ»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «Η Ελλάδα όμως σήμερα έχει χτίσει ένα νέο πλαίσιο συμμαχιών, η Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική,  όπως σημαντικός είναι και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο με την υποστήριξη του γερουσιαστή Menendez, που ουσιαστικά καλύπτει όλες τις Ελληνικές ανησυχίες και ικανοποιεί όλα τα Ελληνικά αιτήματα».

Στο πλαίσιο αυτό «Φυσικό είναι αυτό να προκαλεί μία νευρικότητα στην Τουρκία αλλά οι δικές μας συμμαχίες δεν στρέφονται κατά οποιουδήποτε. Θα το ξαναπώ: Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα.»

Η βία στα πανεπιστήμια

«H κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει έμπρακτα το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια. Συνέχεια συνέβαιναν αυτά, απλά κανείς δεν ενδιαφερόταν γιατί θεωρούσαν ότι ήταν κανονική η κατάσταση αυτή» δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα φαινόμενα της βίας στα πανεπιστήμια τονίζοντας πως καταστάσεις όπως οι τραμπουκισμοί και οι καταλήψεις «τελειώνουν».

«Πιστεύω» είπε «ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Η πανεπιστημιακή αστυνομία πράγματι απεδείχθη στην υλοποίησή της μια πιο σύνθετη άσκηση.»

«Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση διότι μπαίνουν σε ένα ευαίσθητο χώρο. Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά για να καταλήξει λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Πρυτάνεων. Οι Πρυτάνεις έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή με τα φαινόμενα αυτά».

Η μάχη θα κερδηθεί από το κράτος δικαίου υπογράμμισε και αναρωτήθηκε πως «Είναι δυνατόν κάποιος, ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές.»

Για την πανδημία

Στο θέμα της πανδημίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ενώ είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή για το άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υστερίες» της αντιπολίτευσης.

«Κτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία, μιλούν πολλοί αλλά δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για αυτό», ήταν το σχόλιό του για την «πολυφωνία» των ειδικών, ενώ για το εθνικό σύστημα υγείας είπε ότι «θα σπάσουμε αυγά» και θα κάνουμε αλλαγές στο νέο ΕΣΥ.

Οι τιμές των τεστ

Σχετικά με τις τιμές των τεστ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στο testing, ότι δίνεται η δυνατότητα δωρεάν τεστ σε αρκετές δομές - και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας δεν είναι τα μοριακά τεστ, αλλά τα τεστ αντιγόνου, που δίνουν τη δυνατότητα μαζικού ελέγχου του επιδημιολογικού επιπέδου του πληθυσμού.

Αναφορικά με τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, είπε ότι υπάρχει η επιλογή «να πράξουν το σωστό», προσθέτοντας ότι το πρόστιμο δεν είναι αμελητέο, για να συμπληρώσει ότι αν δεν υπήρχε, θα ήταν άδικο για εκείνους που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο.

Επισήμανε ότι «κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα, όπως η μάσκα στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς»

Δεν έχουμε πρόθεση για περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας, τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά την πίεση  στο ΕΣΥ ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες βιώνει τη μέγιστη πίεση, προσθέτοντας ότι αμέσως μόλις τελειώσει η πανδημία θα υλοποιήσουμε το νέο εθνικό σύστημα υγείας. Όσο για την επιβολή προστίμων, σημείωσε ότι δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, είπε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου. «Εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας να μιλήσει για ποσοστά. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, τα ποσοστά θα είναι της τάξης του 6%, γεγονός που εφόσον ισχύσει, θα οδηγήσει τον κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ τον μήνα.

Επισήμανε ότι οι μειώσεις φόρων δεν έχουν τελειώσει, είπε ότι έχει υλοποιηθεί το 80% όσων υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και ότι ως τις εκλογές, θα υλοποιηθούν όλες.

Σχετικά με τη συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει παρόμοια πρόθεση από την κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την δημοσιονομική προσαρμογή του 2022 - τονίζοντας ότι η όποια παρέμβαση θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί.

Ενεργειακή ακρίβεια

Στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και για ένα εισαγόμενο πρόβλημα για την Ελλάδα. Έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στην ενέργεια, παρά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, εκτίμησε ότι η κρίση θα τελειώσει μετά από τους πρώτους μήνες της χρονιάς και τόνισε ότι «ο πολίτης θα πλήρωνε πολλά περισσότερα, αν δεν υπήρχε η κρατική παρέμβαση».

«Για πρώτη φορά θα δουν οι επιχειρήσεις, μέσα στο μήνα Ιανουάριο, να επιδοτείται από το κράτος το 50% της αύξησης. Το τονίζω, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Αλλά η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, διπλάσια στην περίπτωση των επιχειρήσεων εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο μέτωπο της εργασίας, είπε ότι έχουν δημιουργηθεί 50.000 θέσεις μέσα στην πανδημία, ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν συνολικά πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από την πανδημία.

Για την Οικονομία

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αναπτύχθηκε το ’21 με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το διαθέσιμο εισόδημα βελτιώθηκε για όλους τους πολίτες, οι φόροι μειώθηκαν, ο τουρισμός μας πήγε καλά, η ανεργία μειώθηκε, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις απασχόλησης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν φύγει η ομίχλη της πανδημίας και το προσωρινό πρόβλημα της ακρίβειας -θα το συζητήσουμε φαντάζομαι στη συνέχεια- ότι όλοι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μεσομακροπρόθεσμες εξαιρετικές προοπτικές. Το αποδείξαμε εξάλλου το ’21, θα το αποδείξουμε και το ’22 και το ’23, λοιπόν, επενδύσεις» και συμπλήρωσε ότι «γυρίζουν πίσω από το εξωτερικό νέα παιδιά , τα οποία είχαν φύγει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι νέος Φόρος ακινήτων θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών. Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζοντας ότι «για κάποιους, επειδή υπάρχει μια σύνδεση πια -δίκαιη και σωστή- με τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για κάποιες πολύ ακριβές περιοχές ή σε κάποια πολύ τουριστικά νησιά».

«Έχουμε ακόμα εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας. Θα ήθελα να ανατρέξετε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Θα διαπιστώσετε ότι το 80% των μειώσεων φόρων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αλλά μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας», ανέφερε.