Κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής λιγνίτη προβλέπει το σχέδιο της ΔΕΗ με στόχο να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας απέναντι στο σενάριο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Στόχος, η αύξηση της παραγωγής λιγνίτη κατά 43%, φτάνοντας ακόμη και στους 15 εκατ. τόνους έναντι των 10,5 εκατ. τόνων σήμερα, ώστε η πλεονάζουσα λιγνιτική ενέργεια να μπορέσει να καλύψει μέρος του κενού.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι 7 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας στις 6,5 TWh το χρόνο έναντι 4,5 TWh του αρχικού σεναρίου, έπειτα από μια σειρά έργων, ικανών να βελτιώσουν τις επιδόσεις των ορυχείων και να αυξήσουν τη συγκέντρωση λιγνίτη στις αυλές των μονάδων. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, ο περιορισμός της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων το μήνα Απρίλιο, και η ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής από τα ορυχεία, ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα του πάλαι ποτέ εθνικού μας καυσίμου.
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στα δύο βασικά ορυχεία της ΔΕΗ, δηλαδή αυτό του Νοτίου Πεδίου και της Μαυροπηγής. Αμφότερα λειτουργούν κανονικά, έχοντας αρχίσει ήδη να δίνουν καύσιμο στην αυλή της Πτολεμαΐδας 5, της οποίας η μεν δοκιμαστική λειτουργία ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι, η δε, εμπορική, τον Οκτώβριο.
Τα ορυχεία αυτά πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να να αρχίσουν να παράγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, προκειμένου να τροφοδοτούν τις επτά λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης, δηλαδή τις πέντε του Αγ. Δημητρίου, εκείνης στη Μελίτη και εκείνης στη Μεγαλόπολη.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες το αναθεωρημένο ετήσιο πλάνο εξόρυξης της επιχείρησης για το οποίο ενημερώθηκε χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ενώ ανάλογη εικόνα έχει και το Μαξίμου.
Τι προβλέπεται για κάθε μια από τις 7 μονάδες
Το πλάνο προβλέπει ότι:
- Στην περίπτωση των πέντε μονάδων του Αγ. Δημητρίου, ο στόχος είναι από τους 1,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως που είναι το σημερινό πλάνο, η ποσότητα στην αυλή του να φτάσει τους 1,75 εκατ. τόνους μέχρι τα τέλη Απριλίου.
- Στην Μελέτη, από τους 220.000 τόνους η παραγωγή θα πρέπει να φτάσει τους 300.000 τόνους μέχρι τα τέλη του μήνα.
- Στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, οι σημερινοί 270.000 τόνοι, θα πρέπει να γίνουν 500.000 τόνοι.
Όσοι ασχολούνται με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας αναγνωρίζουν ότι η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής αποτελεί μονόδρομο στις παρούσες έκτακτες συνθήκες. Αλλά, ακόμη και αν αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή και οι επτά μονάδες της ΔΕΗ να λειτουργήσουν στο φουλ, και πάλι θα πρόκειται για μια καθαρά εμβαλωματική λύση. Θα είναι τέτοιο το κενό που θα προκύψει αν τυχόν διακοπεί το ρωσικό αέριο, ώστε οι λιγνιτικές ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν το κενό.
Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και η αντιπολίτευση, εισηγούνται να αυξηθεί κι άλλο η παραγωγή λιγνίτη, να ανεβάσουν κι άλλο ταχύτητες τα υπολειτουργούντα εδώ και χρόνια ορυχεία, να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο παροπλισμένος εξοπλισμός. Η απάντηση είναι ότι ακόμη και στο φουλ να τεθούν σε λειτουργία ορυχεία και μονάδες, η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις ανάγκες.
Η εποχή άλλωστε του λιγνίτη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όπως θυμίζουν οι ειδικοί, το ενεργειακό δόγμα της χώρας είναι προσανατολισμένο στις ΑΠΕ και σε αυτές θα αναφερθεί αύριο από την Δ. Μακεδονία ο πρωθυπουργός. Ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Κοζάνη για να εγκαινιάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στα Λιβερά.
Θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο (204 MW) πανελλαδικά, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, και η λειτουργία του θα σηματοδοτήσει το πέρασμα στη νέα εποχή, αυτήν της αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων της ΔΕΗ για την ανάπτυξη μεγάλων project σε ΑΠΕ.