Την ανησυχία τους ότι θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά το άνοιγμα των σχολείων εκφράζουν σύσσωμα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή να επισημαίνει πως στις περιοχές που έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ξεκινάμε με αυξημένο ρίσκο, οπότε είναι αναμενόμενος ακόμα μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.
Ωστόσο δεν είναι εύκολο να δώσουμε σε ποσοστό πόσα παιδιά θα κολλήσουν, αν δηλαδή θα είναι το 30% ή το 50% μιας τάξης καθώς τέτοιοι υπολογισμοί είναι πολυπαραγοντικοί κι εμπεριέχουν πολλές παραμέτρους: Πόσα είναι τα εμβολιασμένα παιδιά, πόσο υψηλό ή χαμηλό είναι το ιικό φορτίο στην κοινότητα (αυτό συνδέεται άμεσα με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της περιοχής) και πόσο πιστά τηρούν τα μέτρα προστασίας παιδιά κι εκπαιδευτικοί.
Στην πατρίδα μας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους το 13% των παιδιών ηλικίας από 12-14 ετών και το 25% των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με μια δόση εμβολίου, ενώ στους εκπαιδευτικούς το 80% είναι εμβολιασμένο και άλλο ένα 10% έχει φυσική ανοσία μετά από νόσηση.
Τι δείχνει η νέα έρευνα του CDC
Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Συμβουλίου των Κρατικών κι Εδαφικών Eπιδημιολόγων (CSTE), χωρίς μέτρα προφύλαξης το 75% των μαθητών θα κολλήσουν κορονοϊό με την επέλαση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η έρευνα αναφέρει ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος να κολλήσουν τα παιδιά κορονοϊό κατά 26% έως 78%, με το υψηλότερο ποσοστό να αφορά περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Ο υποχρεωτικός έλεγχος των παιδιών δύο φορές την εβδομάδα μέσω self-test (τα οποία πρέπει να γίνονται βέβαια -να μην είναι εικονικά καθώς διάγουμε και την εποχή των εικονικών εμβολιασμών)-βοηθά να μειωθεί η μετάδοση του κορονοϊού ακόμα περαιτέρω ώστε να πέσει στο 22%.
Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δ. Παρασκευής η σχολική διασπορά μας ενδιαφέρει σε δύο άξονες, γιατί αφενός όταν υπάρχει εκτεταμένη διασπορά και καταγραφούν πολλά κρούσματα, κάποια παιδιά στατιστικά θα νοσήσουν βαριά. Αφετέρου μας ενδιαφέρει και για την αλυσίδα μετάδοσης στο σπίτι και τους οικείους, εκεί δηλαδή που ο κορονοϊός μπορεί να φτάσει στους ευπαθείς συγγενείς που είτε δεν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν είναι θωρακισμένοι πλήρως λόγω προχωρημένης ηλικίας ή υποκειμένου νοσήματος ή ανοσοκαταστολής.
Στην επιχείρηση εμβολιασμού μπαίνουν 3500 παιδίατροι
Το υπουργείο Υγείας στηρίζει τις ελπίδες του για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά και τους εφήβους, στο …και πέντε, του ανοίγματος των σχολείων, στην εμπλοκή των 3.500 παιδιάτρων στην εμβολιαστική διαδικασία, με την καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου να επισημαίνει πως η ελληνική οικογένεια εμπιστεύεται τον παιδίατρο που παρακολουθεί τα παιδιά από την ημέρα της γέννησής τους.
Στα σχεδόν 13.000 σχολεία της επικράτειας φοιτούν 1,2 εκατ. παιδιά, εκ των οποίων τα 600.000 πηγαίνουν στο γυμνάσιο και στο λύκειο, ανήκουν δηλαδή στις ηλικιακές ομάδες που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον οι γονείς τους πειστούν να την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή σχολική χρονιά, η δια ζώσης εκπαίδευση και η ομαλή πραγματοποίηση όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών.
Οι παιδίατροι θα μπορούν να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς από τα τέλη του Σεπτέμβρη και ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι εντελώς δωρεάν για τους γονείς, με τον ΕΟΠΥΥ να καταβάλει την αμοιβή προς τους παιδίατρους, εν προκειμένω 20 € για τον εμβολιασμό στο ιατρείο και 50 € για τον εμβολιασμό στο σπίτι σε περίπτωση παιδιών που λόγω κινητικού προβλήματος ή άλλως σοβαρού προβλήματος δεν μπορούνε να μεταβούν στο ιατρείο του παιδιάτρου.
Πιθανή η αναθεώρηση των Υγειονομικών πρωτοκόλλων μέσα στη σχολική χρονιά
Από τη δική του μεριά, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά πως το ανώτατο όριο των κρουσμάτων για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθεί κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών. Το όριο που έχει θέσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είναι όταν τα κρούσματα ξεπεράσουν το 50% του αριθμού των μαθητών (δηλαδή το 50% συν ένας μαθητής), με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη να το βρίσκει αρκετά υψηλό και να πιστεύει ότι ίσως χρειαστεί να μειωθεί στο 30% συν 1 μαθητής.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πανδημία μας έχει υποχρεώσει πολλές φορές να αναθεωρήσουμε τα δεδομένα, οπότε τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι πιθανό να χρειαστεί να ανασυνταχθούν όσο θα προχωρούμε προς τον χειμώνα.
Αναφερόμενος στα 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, Υπεύθυνος του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας επισημαίνει πως εάν το 2% του μαθητικού πληθυσμού των γυμνασίων-λυκείων νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, αυτό αντιστοιχεί σε 4.000 παιδιά.
Ήδη κατά την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα το ένα στα τέσσερα κρούσματα στην πατρίδα μας αφορά παιδί, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων η εκτίμηση του κ. Ανδρέου είναι πως τα δύο ή τα τρία κρούσματα στα τέσσερα ενδεχομένως θα αφορούν παιδιά. Τέλος, ο κ. Ανδρέου παροτρύνει να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες για να μην υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο στην τάξη.