Η εξεύρεση μιας λύσης για τα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit δεν είναι «πέραν της ανθρώπινης ευφυΐας» και η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστούν για να επιλύσουν αυτό το θέμα από κοινού, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit δήλωσε χθες ότι ανησυχεί για τα σχέδια της Βρετανίας σχετικά με τις διευθετήσεις για τα σύνορα με την Ιρλανδία και κάλεσε το Λονδίνο να παρουσιάσει «δημιουργικές προτάσεις».
«Νομίζω πως μπορούμε να δουλέψουμε όλοι από κοινού για να βρουμε μια λύση στο θέμα αυτό. Δεν είναι πέραν της ανθρώπινης ευφυΐας», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν, όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Για έναν αιώνα δεν γίνονταν έλεγχοι διαβατηρίων ανάμεσα στον βορρά και στο νότο της Ιρλανδίας και προτιθέμεθα να εξακολουθήσει αυτό να ισχύει»
Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ξεκίνησαν με αργούς ρυθμούς και οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη πως ο χρόνος τελειώνει για την επίλυση περίπλοκων και ακανθωδών θεμάτων πριν από την αναμενόμενη αποχώρηση της Βρετανίας, τον Μάρτιο του 2019.
Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει πως ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, θα εξασφαλίσει μια συμφωνία με την ΕΕ, ο Τζόνσον είπε: «Απολύτως, με εδραία πεποίθηση».
Επανέλαβε επίσης τη θέση του Λονδίνου –την οποία απορρίπτει σθεναρά η ΕΕ– πως οι συνομιλίες για το διαζύγιο πρέπει να διεξάγονται παράλληλα με τη συζήτηση για τη σχέση που θα έχουν η Βρετανία με την ΕΕ μετά το Brexit.
Η ΕΕ θέλει να επιλύσει τα κύρια ζητήματα της εξόδου προτού ξεκινήσει τις συζητήσεις για οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συνεργασία με τη Βρετανία.
Όμως με την πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας στο νομοσχέδιο του διαζυγίου της Βρετανίας να είναι αργή, επειδή γίνεται προσπάθεια να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εκπατρισμένων και να διευθετηθεί το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, η ΕΕ αμφιβάλλει τώρα κατά πόσον θα είναι σε θέση δώσει το πράσινο φως τον Οκτώβριο για την έναρξη των συζητήσεων για τη μετά το Brexit τάξη, όπως έχει σχεδιαστεί.
Ο Τζόνσον διαφώνησε, λέγοντας πως η νομική πρόβλεψη για την αποχώρηση από την ΕΕ, το Άρθρο 50, αναφέρει ότι θα ληφθεί υπόψη μια μελλοντική σχέση με τη χώρα που αποχωρεί.
«Το Άρθρο 50 είναι πολύ σαφές πως η συζήτηση για την έξοδο μιας χώρας πρέπει να διεξάγεται παράλληλα με τη συζήτησης για τις μελλοντικές διευθετήσεις. Και αυτό είναι που πρόκειται να κάνουμε», είπε.
Από την πλευρά του, ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε πως ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit θα έθετε σε κίνδυνο δεκαετίες ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, και πως οι λύσεις που προτείνει μέχρι σήμερα η Βρετανία δεν είναι επαρκείς.
«Δεν μπορούμε να έχουμε και πάλι ένα φυσικό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας που δημιουργεί φραγμούς μεταξύ κοινοτήτων, που θα δημιουργεί ένταση, που θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία που χρειάστηκαν 30 χρόνια για να οικοδομηθεί», δήλωσε ο Κόβενι στο πρακτορείο Ρόιτερς.
«Το πρόβλημα είναι πως οι λύσεις που έχουν προταθεί μέχρι τώρα δεν ήταν πειστικές», είπε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ταλίν, αναφερόμενος στις προτάσεις της Βρετανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ