B. Obama: Η λιτότητα επιβραδύνει την ανάπτυξη στην Ευρώπη

B. Obama: Η λιτότητα επιβραδύνει την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Συνέντευξη στην ισπανική El Pais έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ισπανία, που πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο. Το ταξίδι επρόκειτο να διαρκέσει περισσότερο, ωστόσο έγινε σύντομης διάρκειας, ύστερα από τους πυροβολισμούς στο Ντάλας, σημειώνει η El Pais.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Brexit, τη σχέση ΗΠΑ – Ισπανίας, καθώς και στις αμερικάνικες εκλογές.

Σε ερώτηση σχετικά με το Brexit και την Ευρώπη, ο Obama απάντησε: «Όπως έχω πει ξανά, πιστεύω ότι μια ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής. Δεν θα πρέπει ποτέ να τη θεωρούμε δεδομένη. Εντούτοις, είναι σαφές ότι το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δοκιμάζεται όπως ποτέ ξανά. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη έχουν συγκεντρώσει ξανά την προσοχή στις πολιτικές για την ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ και την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν, προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια κοινή πρόκληση».

Συνέχισε να μιλά για την Ευρώπη αναφέροντας: «Η ανάπτυξη με αργούς ρυθμούς έχει αφήσει πολλούς Ευρωπαίους, ειδικά τους νέους, άνεργους και απογοητευμένους. Σε όλες τις χώρες πάρα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μειονεκτικά λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αυτοματοποίησης. Είδαμε πολλές από αυτές τις δυνάμεις να παρουσιάζονται κατά τη βρετανική ψηφοφορία για την έξοδο από την ΕΕ. Εμείς αγνοούμε αυτές τις δυνάμεις με δική μας ευθύνη. Οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων πρέπει να δείξουν ότι συνδέονται και ότι ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανησυχίες των πολιτών. Αντί να προσπαθούν να σταματήσουν το εμπόριο ή να ακολουθούν προστατευτική πολιτική -η οποία είναι αδύναμη σε μια παγκόσμια οικονομία-, όλες οι χώρες, μαζί και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να διασφαλίσουν ότι η παγκοσμιοποίηση και το εμπόριο δημιουργούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους».

Ο Barack Obama μίλησε για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και σχολίασε πως «θα πρέπει να απορρίψουμε το “εμείς εναντίον αυτών” που ορισμένοι κυνικοί πολιτικοί πλασάρουν» και να δεσμευτούμε για «δημοκρατία με όρους πολυφωνίας, κοινωνικής ένταξης και ανοχής».

Παράλληλα, σχολίασε ότι μετά την κρίση «η ισπανική οικονομία αναπτύσσεται και υπάρχει νέα ελπίδα για το μέλλον». Κατά τη γνώμη του, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν μια διαφορετική «οικονομική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων λιτότητας. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που επιβραδύνεται η ανάπτυξη της Ευρώπης. Ορισμένη μέρη παρουσιάζουν δεκαετίες στασιμότητας».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης δήλωσε ότι μέσω των G7 και G20 έχει υπάρξει στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους με «συλλογική έμφαση στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας».

Επίσης, σχολίασε τη σημασία της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ, ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς «νέες απειλές εξελίσσονται».

Διαβάστε ακόμα: - Η επίθεση στο Ντάλας επισκίασε την επίσκεψη Obama στην Ισπανία