Βαρκελώνη: Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που σκόρπισαν τον θάνατο – Οι έρευνες επικεντρώνονται σε έναν Ιμάμη

Βαρκελώνη: Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που σκόρπισαν τον θάνατο – Οι έρευνες επικεντρώνονται σε έναν Ιμάμη

Οι ισπανικές αρχές εξετάζουν τον ρόλο ενός Ιμάμη, τον Αμπντελμπακί Ες Σάτι, στη διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς καθώς ενδέχεται να είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον πυρήνα των 12 τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν την Ισπανία, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο France 24.

Το βράδυ του Σαββάτου η ισπανική αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του Ιμάνη στο Ρίπολ αναζητώντας DNA και αποτυπώματα ώστε να ξεκαθαρίσουν αν ο Ες Σάτι ήταν ο άνδρας που σκοτώθηκε στην έκρηξη στο σπίτι στην Αλκανάρ, στο οποίο οι τζιχαντιστές ετοίμαζαν ισχυρές βόμβες με σκοπό να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος – κατά πάσα πιθανότητα μέλος του πυρήνα – σκοτώθηκε από την έκρηξη στην Αλκανάρ, ενώ η εφημερίδα El Pais μεταδίδει ότι τα ίχνη από τις σορούς τουλάχιστον τριών ακόμα ανθρώπων έχουν εντοπιστεί στα ερείπια.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε ο Ες Σάτι δήλωσε πως δεν το έχει δει από την Τρίτη, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες φέρεται να έχει ανακοινώσει πως θα έφευγε για το Μαρόκο. Ο Ιμάμης είχε κατά καιρούς σχέσεις και με άλλους τρομοκράτες όπως και με υπόπτους που είχαν συνελήφθη μετά την τρομοκρατική στη Μαδρίτη το 2004. 

Σύμφωνα πάντα με τα ισπανικά μμε, ο Ας Σάτι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα. Αποφυλακίστηκε το 2012 αλλά την περίοδο που ήταν κρατούμενος γνωρίστηκε εκεί με πρόσωπα που συνδέονταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη, όπου σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

Οι αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό ώστε να βρεθεί ο οδηγός του βαν, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος πιστεύεται πως είναι το μοναδικό μέλος του τρομοκρατικού πυρήνα που ζει και διαφεύγει της σύλληψης. Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης Γιουνές Αμπουγιακούμπ μάλλον ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού που την Πέμπτη σάρωσε πεζούς στον πεζόδρομο-λεωφόρο Λας Ράμπλας, στην τουριστική καρδιά της Βαρκελώνης. 

Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη

Πηγή: El Pais

Έχουν συλληφθεί τέσσερις: Ο Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών, ο Σαχάλ Ελ Κερίμπ, 34 ετών, ο Μαχάμεντ Αάλα, 27 ετών και ο Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ.

Νεκροί είναι ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, ο Σαίντ Αάλα, 19 ετών, ο Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών. ο Ομάρ Χικάμι και ο Χουσείν Αμπουγιακούμπ.

Οι αρχές αναζητούν ακόμα τρία άτομα τον Γιουσέφ Αάλα, τον Ιμάμη Αμντελμπακί Ες Σάτι και τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Αάλα και ο Ες Σάτι είναι πιθανόν νεκροί στο Αλκανάρ.

Στη Σαγράδα Φαμίλια, οι Καταλανοί τιμούν τα θύματα των επιθέσεων παρουσία του βασιλιά Φιλίππου

Στην εμβληματική βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια τίμησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Βαρκελόνης τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καταλονία, την ίδια ώρα που οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε έναν ιμάμη, ο οποίος ενδέχεται να ριζοσπαστικοποίησε τους νεαρούς δράστες.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, η βασίλισσα Λετίθια, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν παρέστησαν στην τελετή όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους απαθανάτιζαν τη στιγμή τραβώντας φωτογραφίες με τα κινητά τηλέφωνά τους.

Μολονότι ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο πυρήνας των τζιχαντιστών "εξαρθρώθηκε", η αστυνομία αναζητεί ακόμη τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ. Πρόκειται για έναν 22χρονο Μαροκινό που ενδέχεται να ήταν ο οδηγός του μικρού φορτηγού που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Βαρκελόνη, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη τόσο για αυτήν την επίθεση όσο και για εκείνη που ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, στο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελόνης, όπου ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε μία γυναίκα ενώ τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους. Οι πέντε επιβαίνοντες σε αυτό το όχημα σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Το Σάββατο αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε όλη την Καταλονία και προειδοποιούσαν τους οδηγούς ότι εξαιτίας των μέτρων θα υπήρχαν μποτιλιαρίσματα. Δεν έχουν ανακοινωθεί ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης.